Вагиналното течение и здравето на жената

Сивият цвят говори за тип бактериална инфекция, която обикновено е свързана с Gardnerella vaginalis, предавана по полов път
Вагиналното течение и здравето на жената

Последна актуализация: 30 ноември, 2018

Вагиналното течение е част от интимния живот на жената, тъй като изпълнява важни функции като почистване и овлажняване на вагината. В допълнение, то осигурява защитна бариера, която предпазва и се бори с различни типове инфекции.

Количеството, цветът и текстурата варира при всяка жена. Те зависят от хормоналните промени в тялото и начина, по който шийката на матката и вагиналните жлези функционират, за да транспортират течността извън тялото.

Важно е да знаете кога течението индикира за инфекция или показва нормално състояние – няма нищо срамно в това. Всяка една промяна може да говори за наличието на здравословен проблем.

За какъв тип промяна на вагиналното течение трябва да следим?

Повечето промени във вагиналното течение са знак, че е налице някаква инфекция – гъбична, вирусна или бактериална; може да става дума и за заболяване, пренесено по полов път. Когато промените започнат да се проявяват, те често са съпроводени с други симптоми, които подсказват какъв е проблемът.

Важно е да знаете какво значат промените на течението, за да реагирате адекватно и да започнете лечение възможно най-скоро.

Вагиналното течение се приема като анормално, когато има:

  • Промяна на миризмата (особено ако не е приятна).
  • Промяна на цвета (особено ако е зеленикав, сивкав или изглежда като гной).
  • Промяна в текстурата (наподобяваща балончета).
  • Сърбеж, парене, подуване или зачервяване.
  • Вагинално течение, което не е свъзано с менструалния цикъл.

За да добиете по-ясна представа за какви здравословни проблеми може да бъде индикатор течението, ще направим кратък преглед на най-обичайните промени и заболяванията, на които могат да се дължат.

Обичайни промени

Вагинално течение

През първият етап на менструалния цикъл, точно преди овулацията, вагиналното течение е чисто и текстурата му е подобна на яйчен белтък. Наличието му говори за това, че фертилността е в своя пик.

Преди менструация, втория етап на цикъла, вагиналното течение става по-гъсто, по-слабо и лепкаво.

Бяло вагинално течение

Ако цветът на течението е станал бял и то е гъсто и подобно на пресечено мляко, възможно е да страдате от гъбична инфекция, провокирана от кандида.

Този тип промяна често е съпроводена от вагинален сърбеж. При такова състояние течението престава да се лепи по стените на вагината.

Макар инфекция да може да се прояви през всеки един етап от цикъла, най-често такава се наблюдава преди менструация.

Жълто вагинално течение

Болки

Този тип течение се провокира от чревни паразити. Най-често става дума за трихомониаза и се предава по полов път.

Инфекцията провокира промени, като вагиналното течение придобива цвят, вариращ от жълто до зелено. То има неприятна силна миризма. Възможно е да усещате вагинален сърбеж, а също така и болка по време на уриниране.

Най-често инфекцията се проявява в дните преди менструация, правейки външните полови органи раздразнени и болезнени.

Сиво вагинално течение

Този цвят на течението говори за тип бактериална инфекция, която обикновено е свързана с Gardnerella vaginalis, която се предава по полов път.

Това вагинално течение се характеризира със силна неприятна миризма, наподобяваща риба; освен това е гъсто и обилно.

Gardnerella vaginalis се отнася към анаеробните микроби и провокира екологична катастрофа във вагината, която изисква незабавна медицинска помощ.

Запомнете!

Важно е да познавате възможните промени във вагиналното течение, особено когато сте сексуално активни.

Този тип промени могат да бъдат ясен симптом за предавани по полов път заболявания, които изискват незабавно лечение, за да избегнете по-сериозен здравословен проблем.

Съветваме да не стигате сами до заключения, основавайки се на промените в течението. Винаги трябва да се консултирате с лекар. Използвайте информацията от тази статия, за да се ориентирате кога трябва да потърсите мнението на специалист.

Може да ви заинтересува ...
Вагинално кървене между циклите: какво означава
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Вагинално кървене между циклите: какво означава

Появата на вагинално кървене или зацапване в периода между циклите е известно в медицинската терминология като "патологично кръвотечение".