Какво трябва да знаете преди да започнете лимонената диета

Докато сте на лимонената диета, е изключително важно да ядете много плодове, зеленчуци и полезни мазнини, за да не изтощите тялото си.
Какво трябва да знаете преди да започнете лимонената диета

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Някога чували ли сте за лимонената диета? Характерен с уникалния си аромат и с киселия си вкус, лимонът е признат за един от най-универсалните плодове в света. Той има безброй приложения благодарение на съставките и свойствата си.

Той е идеален за подобряване здравето на кожата или за поддържане на домашните повърхности безупречни. Също така спомага да оптимизирате здравето си, без да предизвиква странични ефекти или нежелани изненади.

Тук ще поговорим за свойствата на лимона, подпомагащи отслабването. Освен това ще обясним също от какво се състои лимонената диета.

Какво представлява лимонената диета?

Тази диета се превърна в една от най-популярните, понеже осигурява бързи резултати с минимални усилия. Важно е обаче да отбележим, че много хора прибягват към нея, защото искат бързи, а не трайни резултати.

Не бива да спазвате лимонената диета дълго време. Въпреки че лимонът има огромни ползи за здравето, всяко нещо, с което се прекалява, може да ви навреди, вместо да помогне.

Тъй като лимонът е натурален диуретик, тази диета помага на организма ви да се отърве от токсините и излишните течности. Може да правите лимонената диета в продължение на пет до седем дни максимум. По този начин тялото ви няма да започне да се влошава от рязката промяна в приема на калории и от увеличения прием на този плод.

Какво трябва да направите преди да започнете лимонената диета?

Какво трябва да знаете за лимонената диета?

Ако искате да започнете лимонената диета, е важно първо да се консултирате с лекар или диетолог. По този начин може да сте сигурни, че тялото ви ще може да постигне желаните резултати, без да се озовете в спешното отделение.

Може да намерите в интернет много начини за провеждане на тази диета. Най-известната лимонена диета е тази, която продължава седем дни. Както споменахме, важно е да не я спазвате дълго. Също така трябва да се опитате да я комбинирате с балансирано хранене.

Не пийте лимонов сок в чист вид

По време на лимонената диета трябва да пиете по шест чаши лимонов сок на ден. Важно е да съпровождате този прием с добавки като киселото мляко, плодове или зърнени десерти.

Освен това трябва със сигурност да консумирате протеини като пиле или варени яйца, както и плодове и зеленчуци, разбира се. Не трябва да прекалявате и е важно да разпределите чашите с лимонов сок за закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря.

Позволени и забранени храни

Позволени и забранени храни при лимонената диета

Ако ще правите лимонената диета, е много важно да консумирате достатъчно плодове, зеленчуци и здравословни мазнини. От друга страна, избягвайте или се откажете напълно от консумацията на вредна храна, твърде подсладени напитки или енергийни напитки.

Достатъчно лесно е да се храните здравословно, когато спазвате тази диета. Ако не живеете здравословно, сега е моментът да започнете.

Ползи

Лимонената диета има много предимства. Лимонът подобрява и стабилизира храносмилателната система, като по този начин подобрява и чревния транзит. По тази причина той може да ви помогне да отслабнете бързо с няколко килограма.

Освен това лимонът подпомага хидратацията на тялото. Тъй като по време на тази диета консумирате предимно вода, може да предотвратите сухата кожа и липсата на еластичност.

Витамин C има страхотен противовъзпалителен ефект. С негова помощ може съвсем скоро да получите положителен резултат срещу задържането на вода. Това се допълва и от факта, че лимонът стимулира и имунната система.

Недостатъци

Макар че тази диета може да ви изглежда полезна, има някои неща, които трябва да имате предвид. Първото е, че драстичният спад в приема ви на калории може да ви накара да се почувствате слаби.

Лимонът може да предизвика раздразнен стомах и да изостри някои проблеми. Киселинният рефлукс е състояние, което може да бъде влошено от цитрусовите плодове.

Резултатите от лимонената диета

Ако решите да започнете тази лимонена диета, може да отслабнете с между 3 и 5 килограма. Макар и това да ви звучи нереално, не бива да забравяте, че трябва да бъдете дисциплинирани, когато става въпрос за правилното хранене и пиенето на лимоновия сок.

Правили ли сте някога тази диета? А бихте ли я започнали?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.04.001
  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. https://doi.org/10.3164/jcbn.2008066
  • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.