Какво представлява цианидинът и за какво се използва?

Чували ли сте за цианидина? Научете повече от тази статия!
Какво представлява цианидинът и за какво се използва?

Последна актуализация: 08 март, 2023

Цианидинът е антиоксидантно химично съединение, което се намира в някои храни и може да действа като оцветител в различни продукиа. Включен е в групата на антоцианините, характерни за лилавите плодове и зеленчуци като боровинки, къпини и патладжани. Консумацията му се препоръчва за поддържане на добро здраве чрез различни механизми, които ще разгледаме по-долу.

Струва си да се отбележи, че включването на фитонутриенти в диетата се счита за изключително важно, за да се намали развитието на много хронични и сложни патологии. Специалистите препоръчват приема на 5 порции плодове и зеленчуци всеки ден. Тези храни също съдържат качествени микроелементи като витамини и минерали.

Къде се намира цианидинът?

Най-общо казано, червеното зеле, перуанските картофи и мексиканската магента царевица са основните източници на цианидин, които могат да бъдат включени в диетата. Но внимавайте, въпреки че тези елементи действат като червен или лилав пигмент, те може да не се използват от индустрията за подобряване на органолептичните характеристики на техните продукти. Понякога вместо това се добавят изкуствени добавки, така че винаги е важно да проверявате етикета на продукта.

Сладкиши с боровинки.

От химическа гледна точка цианидинът е известен като “цианидол” и неговата структура е подобна на тази на другите антоцианини. Примери за тях са пеларгонидин, малвидин, петунидин, пеонидин и др. Те са съставени от флавоново ядро с два ароматни пръстена. Общо има три пръстена, чиито двойни връзки са отговорни за пигментацията.

Ползи от цианидина

На първо място, доказано е, че антоцианините предпазват от развитието на невродегенеративни патологии, като деменция. Чрез блокиране на образуването на свободни радикали и натрупването им в тъканите, възможните увреждания и мутации в митохондриите и клетъчната ДНК намаляват, като по този начин се забавя стареенето и неговите заболявания.

Освен това, редовният прием на този тип съединение би бил от полза и за предотвратяване на промени във функционирането на сърдечно-съдовата система. Проучване, публикувано в списанието Molecular Aspects of Medicine, потвърждава това.

Антиоксидантната сила предотвратява разграждането на липопротеините и увеличаването на твърдостта на стените на артериите. И двата механизма могат да бъдат свързани с атеросклероза, която компрометира тъканното напояване.

Не бива да забравяме и ефекта на тези пигменти в борбата със затлъстяването и метаболитните нарушения. Сред последните особено бихме откроили диабет тип 2.

Според изследване, публикувано в Nutrients, те успяват да контролират възпалението във вътрешната среда, което е свързано с по-добра хормонална среда и оптимално функциониране на чревната микробиота.

Цианидинът – противопоказания

Малко картофи.
Излишъкът от цианидин може да бъде вреден. Консултирайте се с вашия лекар относно предимствата и недостатъците на добавките с това съединение.

Не всичко, което блести, е злато. Въпреки че диетичният прием чрез храни, съдържащи цианидин, се счита за положителен, добавките с това съединение може да имат противопоказания в някои случаи.

Ясно е, че може да бъде положителен за предотвратяване на стареенето и някои патологии. Въпреки това, в контекста на интензивни упражнения може да наруши клетъчната комуникация, което е от ключово значение за осигуряване на последващи адаптации.

В тези случаи увеличаването на мускулната сила и хипертрофията ще бъдат нарушени. Поради тази причина не се препоръчва приложението му при спортисти в твърде високи дози. Въпреки това, когато спортистът преминава през период на силен стрес и много състезания, може да се включи добавка, която да стимулира последващо възстановяване.

В края на краищата цианидинът ще неутрализира образуването на свободни радикали и ще намали маркерите за мускулно увреждане. Въпреки това винаги трябва да се приема за кратки периоди от време, не повече от една или две седмици.

Цианидин, вид антоцианин, полезен за здравето

Както видяхте, редовното включване на цианидин в диетата се счита за положително за здравето. Този фитохимикал ще помогне за контролиране на вътрешния възпалителен и редокс баланс и ще постигне по-голяма ефективност в тялото.

Ясно е, че и двата процеса са важни, но това вещество не трябва да се приема в излишък, за да се предотвратят промени във функцията на органите.

И накрая, разнообразната консумация на зеленчуци в нашата диета е от съществено значение. Не само фитохимикалите имат този антиоксидантен капацитет, но и някои витамини, като витамин Е, могат да играят подобна роля.

Идеалното нещо е да се консумират няколко различни вида продукти, за да се задоволят ежедневните нужди, като по този начин се избягва развитието на хронични и сложни патологии през годините. Освен това трябва да се насърчават други добри навици, като например физическата активност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Suresh S, Begum RF, Singh S A, V C. Anthocyanin as a therapeutic in Alzheimer’s disease: A systematic review of preclinical evidences. Ageing Res Rev. 2022;76:101595. doi:10.1016/j.arr.2022.101595
  • Cassidy A. Berry anthocyanin intake and cardiovascular health. Mol Aspects Med. 2018;61:76-82. doi:10.1016/j.mam.2017.05.002
  • Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017;9(10):1089. Published 2017 Oct 1. doi:10.3390/nu9101089

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.