Как се поставя диагнозата рак на яйчниците?

За да може да бъде поставена рано диагнозата рак на яйчницете и за да се предотвратят по-сериозните усложнения, е важно да не пропускате годишния си преглед при специалист, когото можете да посещавате по-често, ако в семейството ви има случаи на заболяването
Как се поставя диагнозата рак на яйчниците?
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 17 ноември, 2022

Знаете ли как се поставя диагнозата рак на яйчниците?

Сериозните заболявания като рака се проявяват с определени признаци, които често игнорираме или не свързваме с тях.  А трябва да се научим да ги разпознаваме навреме, за да можем да се преборим със съответното заболяване.

Днешните ни съвети ще ви помогнат да разберете дали сте болни от рак на яйчниците и дали трябва да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро.

Ранното поставяне на диагнозата рак на яйчниците е ключово за навременното му излекуване, без да се стига до по-сериозни усложнения.

Около 20% от случаите на рак на яйчниците се откриват още в първия стадий на заболяването. А това позволява в 94% да се спаси живота на болния.

Стадии на рака на яйчниците

Различаваме четири стадия на рака на яйчниците в зависимост от това кои части на тялото е обхванал в развитието си:

 • Първи стадий: Болестта е обхванала единия или двата яйчника.
 • Втори стадий: Заболяването се е разпростряло в таза.
 • Трети стадий: Туморът е извън таза, в областта на стомаха, или е обхванал и лимфните възли, но без да е засегнал вътрешността на черния дроб.
 • Четвърти стадий: Туморът е обхванал черния дроб или се е разпрострял извън областта на стомаха.

Как се поставя диагнозата рак на яйчниците?

1.При рутинен преглед
Редовните прегледи са най-добрата превенция срещу всяко едно заболяване.

Първото и най-важно нещо, което трябва да запомните е, че не трябва да пропускате назначените ви прегледи при специалист, за да се уверите, че всичко с вас е наред. Няма нищо по-добро от превенцията, когато става въпрос за евентуално откриване на даден проблем навреме. 

По време на гинекологичния преглед лекарят ще палпира яйчниците и матката, за да провери големината, формата и консистенцията им.

По този начин всеки едни вид рак, свързан с репродуктивната система, може да бъде открит още в ранен стадий.

 • Добре е да знаете, че има и друг тест познат като Папаниколау (ПАП тест).  Той е ефикасно средство за ранно откриване на рака на матката. Но не помага при ранен рак на яйчниците.
 • За съжаление този тест може да открие рака на яйчниците единствено в по-напредналите му стадии.

2.Внимавайте с генетичните фактори

При около 10% от жените страдащи от рак на яйчниците причината за появата му е генетична. Това означава, че в семейството на тези жени вече има случаи на това заболяване.

 • Ето защо на тези жени трябва да им бъдат назначени изследвания за мутация на гените BRCA1 и BRCA2.
 • Самото изследване представлява анализ на кръвта, определящ дали дадената жена е изложена на риск от поява на болестта. Освен това изследването разкрива и дали жената не страда от рак в ранен стадий.

3.Изследвания за откриване на рака на яйчниците в напредналите стадии

Ако вече е поставена диагнозата рак на яйчниците, има редица процедури, които лекарите могат да използват, за да определят до колко се е разпространило заболяването, както и в кой стадий се намира то:

 • Хистеректомия,
 • Отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби,
 • Биопсия или разрез на лимфни възли в таза,
 • Биопсия на оментума.

В случаите на откриване на рака на яйчниците в четвърти стадий (с метастази извън корема и в черния дроб),  лекарите могат да назначат извършването на химиотерапия преди пристъпването към операция.

Препоръчваме ви да прочетете и: Генетични промени, чай, рак и жените

Възможно лечение на рака на яйчниците

Лекарствените средства, използвани за лечение на рака на яйчниците, имат по-малко странични ефекти от химиотерапевтиците. 

Има два начина за извършване на химиотерапия: по венозен път или директно през стомаха.

Според последни проучвания , интраперитонеалното приложение значително повишава шанса за преживяване и справяне с болестта. Този метод е най-често използваният след циторедукционна хирургия.

Има ли ефикасен начин за предпазване от рак на яйчниците?
Може ли да бъде предотвратена диагнозата рак на яйчниците?

Освен извършването на периодични изследвания няма друг известен начин за предпазване от рак на яйчниците.

Отстраняването на фалопиевите тръби и яйчниците би могло да ви предпази от болестта. Но това е много тежка операция. И има сериозни противопоказания.

Освен това, ако една жена приема противозачатъчни средства повече от десет години, тя е изложена на по-висок риск от поява на рак на яйчниците.

Връзването на фалопиевите тръби също понижава вероятността от появата на това заболяване.

Но при всички случаи, както вече подчертахме, не трябва да пропускате годишните си прегледи и извършването на биопсия за анализиране на клетките, за да сте сигурни, че всичко е наред.

По този начин ще бъдете спокойни, а и това е най-добрият начин за навременно откриване на проблема.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.