Какво е зъбна анкилоза и как може да се лекува?

Зъбната анкилоза е рядко заболяване, което причинява съединяването на зъбите с костта, в която се намират. Ще ви разкажем всичко за последствията от заболяването и как се лекува в тази статия.
Какво е зъбна анкилоза и как може да се лекува?
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 25 ноември, 2022

Въпросната зъбна анкилоза е рядък патологичен процес, който възниква в кореновата зона на зъбите. Това разстройство кара зъбния елемент да се фиксира към алвеоларната кост , в която се намира, и не може да бъде изместен.

Много пъти състоянието може да остане незабелязано. Въпреки това е важно да се открие проблемът, защото може да доведе до усложнения при пробива на зъбите и оклузията.

Зъбната анкилоза може да засегне както млечните, така и постоянните зъби, въпреки че е много по-честа при първите зъбни редици. Службата за редки болести на Националния институт по здравеопазване я счита за “рядко заболяване”, т.е. засяга по-малко от 200 000 души от населението на САЩ.

Разпространението на анкилозирани първични зъби варира от 1,3% до 14,3% от населението. Особен факт е, че има фамилна тенденция за това разстройство, така че честотата му е много по-висока сред братята и сестрите.

Казваме ви всичко, което трябва да знаете за зъбната анкилоза и как да лекувате този проблем в устата.

Пародонциум и зъбна анкилоза

Зъбната анкилоза е рядко заболяване, характеризиращо се със сливане на зъба с околната кост. Това съединение между корена на зъба и костната тъкан възниква поради разрушаването на периодонталния лигамент.

За да разберем по-добре това явление, трябва да разберем как се формира пародонта. Пародонталните тъкани включват гингивата, алвеоларната кост, кореновия цимент и периодонталния лигамент.

Лигаментът се състои от колагенови влакна, които свързват зъбния корен с алвеоларната кост, която го съдържа. На рентгенови снимки се вижда като малко радиопрозрачно пространство (черен цвят) между зъба и костната тъкан.

Неговата функция е да държи зъба на място. Освен това предава дъвкателните сили, които елементът получава.

Лигаментът също така позволява на зъбите да имат лека физиологична подвижност в тяхната алвеола. При по-интензивни сили зъбите могат да променят позицията си. Тази характеристика се използва от ортодонтията за преместване на зъбите в правилната позиция.

Когато по различни причини пародонталната връзка изчезне, коренът на зъба се слива с костта. Това е, което познаваме като зъбна анкилоза.

Постоянният директен контакт между зъба и костната тъкан пречи на зъба да има тази лека подвижност, за която споменахме. Това, както ще ви кажем по-късно, може да причини усложнения в етапа на зъбната смяна или по време на някои стоматологични лечения.

Симптоми на зъбна анкилоза

През повечето време анкилозираният зъб се разглежда като нормален елемент и нарушението може да остане незабелязано. Има някои изключения, когато зъбът е по-ниско в линията на оклузия.

Липсата на пародонтално пространство около зъбите се забелязва на рентгенови снимки. Зъбните корени са замъглени и е трудно да се различи границата между зъбния елемент и костта.

Симптоматологията на анкилозата зависи до голяма степен от това дали процесът възниква по време на зъбоалвеоларния растеж или след като вече е кулминирала. Тоест, ако се случи в детството, юношеството или зряла възраст.

Анкилозираните зъби при хора, които вече са завършили растежа на костите си, обикновено са асимптоматични. На костно ниво обикновено настъпва прогресивна заместваща резорбция; това означава, че коренът се резорбира и се заменя с кост. Най-честата последица е счупване на корен и отлепване на зъбната коронка без видима причина.

Клиничните характеристики при растящите деца и юноши са по-забележими, особено при конформацията на захапката. Често се срещат неправилни позиции на засегнатите зъби, техните заместители и антагонисти.

Така се променя цялата оклузия, а с това и функциите на устната кухина. Колкото по-рано настъпи зъбната анкилоза, толкова по-тежки ще бъдат симптомите.

зъбна анкилоза
Изчезването на пародонталния лигамент е пряко отговорно за анкилозата.

Причини за зъбна анкилоза

Зъбната анкилоза възниква, когато има частична резорбция на корена, последвана от възстановяване с цимент или дентин. Този процес свързва корена на зъба с алвеоларната кост. Причините, които го пораждат, не са напълно ясни, но се свързва със следните ситуации:

 • Генетични фактори и фамилна наследственост.
 • Оклузална травма и травма на зъбите.
 • Инфекции, които са засегнали алвеоларната кост.
 • Като следствие от ортодонтско лечение.
 • Навици като език, който оказват постоянен натиск върху зъбите.

Проблемът е много по-често срещан при млечните, отколкото при постоянните зъби. Повечето случаи се срещат в първичните молари.

Какви са последствията от зъбната анкилоза?

Въздействието на анкилозирания зъб зависи от това кога е настъпил процесът и колко време му остава да расте. При млад човек анкилозираният зъб няма подвижност, не следва физиологичния пробив и не се развива заедно с останалите зъбни части и костта.

Поради тази причина анкилозираният зъб може да хлътне, докато съседните и антагонистичните части растат около него. Обичайно е тези елементи да се накланят, за да покрият пространството, оставено от липсващия или недостатъчно запушен зъб.

Когато млечният зъб е анкилозиран, това пречи на постоянния зъб да поникне нормално. Следователно възрастният елемент остава включен в костта или пониква на неподходящо място в устата.

Всички тези промени в положението на зъбите влияят върху начина на захапване и с това върху нормалните функции на устата. Натрупването на бактериална плака и появата на кариес или възпаление на венците, проблеми с говора и храненето и промени във външния вид на усмивката и лицето са последствия, свързани с неправилната захапка.

При възрастни пациенти с анкилозирани зъби най-честите последствия са коронарни фрактури без видима причина. Проблеми по време на екстракция на зъб могат да възникнат, ако не е имало диагноза преди интервенцията.

Освен това наличието на зъбна анкилоза възпрепятства конвенционалните ортодонтски лечения. Поради тази причина ранното откриване и лечение са от съществено значение, за да се избегнат негативни последици.

Диагноза

Тъй като процесът често е асимптоматичен, диагнозата се поставя в стоматологичния кабинет чрез клиничен преглед и допълнителни изследвания. Поради тази причина рутинните прегледи при зъболекар от най-ранна възраст са от съществено значение за навременното откриване на всеки проблем.

Както споменахме, понякога анкилозираният зъб представлява инфраоклузия. Тъй като не е успял да израсте правилно, той се намира под линията на захапване. В тези случаи се подозира анкилоза, която може да бъде потвърдена с радиография или компютърна томография.

Разговорът с пациента също е от особено значение. Анамнеза за анкилоза при други членове на семейството или претърпяна травма или инфекция в устата може да насочи диагнозата.

Тестовете за подвижност и перкусиите на зъбите също помагат за определяне на процеса. В някои случаи, когато анкилозираните зъби се ударят, те могат да имат характерен метален звук, въпреки че това не винаги е така.

Интраоралните рентгенови лъчи и КТ са инструменти, които могат да предоставят информация за потвърждаване на заболяването. Един от най-точните диагностични тестове обаче е липсата на движение на зъбите след прилагане на ортодонтска сила.

Лека ортодонтска сила се прилага в продължение на 7 до 10 дни върху съмнителни зъби за диагностични цели. След това време се наблюдава дали е настъпило движение на зъбите или не.

Лечения

След като се потвърди наличието на анкилозиран зъб, е време да се намери решение за избягване на усложненията, споменати по-горе. Процедурите зависят от момента на третиране на проблема и вида на съзъбието.

Дете на зъболекар
Възрастта на пациента е ключова при определянето на най-добрия подход за разрешаване на зъбна анкилоза.

Зъбна анкилоза при деца

Вече споменахме, че млечните зъби са най-податливи на анкилоза. Когато това разстройство се появи при деца, могат да възникнат следните два сценария:

 • Ако има постоянен зъб, който да го замести: в този случай показаното лечение е екстракция на млечния зъб, за да се благоприятства правилния пробив на постоянния зъб. Може да се постави специален поддържащ елемент до момента на пробива на зъбите.
 • Ако няма окончателен заместващ зъб (агенезия): оценява се степента на анкилозата и дали тя засяга алвеоларната кост. Ако анкилозата е възникнала в много ранна възраст, дефектът ще бъде по-голям. Зъбът трябва да се извади и да се запази пространството с поддържащ елемент за бъдещо поставяне на имплант в края на етапа на растеж. Ако анкилозата е по-късна и следователно по-лека, млечният зъб се запазва в устата и се поставя възстановителен материал или коронка, за да се повиши височината му и да се коригира недооклузията.

Зъбна анкилоза при постоянни зъби

В случаите, когато зъбната анкилоза засяга постоянните зъби, последствията ще зависят от възрастта на пациента. Ако пациентът е възрастен, разстройството ще има малък или никакъв ефект върху зъбната редица.

Ако анкилозираният зъб, от друга страна, присъства при млад пациент, ще са необходими някои терапевтични мерки. Това ще предотврати отрицателните ефекти, които разстройството може да има върху развитието на дъгата и оклузията.

Ако анкилозата е свързана със значителна резорбция на корена, може да се наложи екстракция и последваща протетична рехабилитация. В други случаи, ако има вертикално несъответствие и проблеми с оклузията, зъбът може да бъде възстановен с материали за пломба или може да се постави фиксирана коронка.

Друга алтернатива, ако случаят позволява, е хирургична дислокация на анкилозирания зъб. Костното съединение на анкилозата е нарушено, причинявайки появата на фиброзна възпалителна тъкан. Това позволява зъбът да бъде репозициониран чрез ортодонтия.

Декоронацията в момента набира все по-голяма популярност като терапевтична алтернатива за лечение на млади анкилозирани постоянни зъби. Тази процедура се състои в премахване на короната на анкилозирания зъб, оставяйки неговия корен в алвеолата, за да бъде заменен с кост.

По този начин по време на етапа на растеж се запазва костният обем на алвеоларния процес и се избягва атрофията. Когато пациентът приключи развитието си, останалата кост ще бъде достатъчно дебела, за да получи зъбен имплант без проблеми и по този начин да възстанови липсващите зъби.

Откриване на проблема

Зъбната анкилоза е рядко заболяване, което може да има неблагоприятна прогноза за оралното развитие, ако не бъде открита и лекувана навреме. В зависимост от възрастта, на която се появява, последствията от нея ще бъдат повече или по-малко негативни.

Важно е, когато зъбът не контактува със своя антагонист или след претърпяна травма или инфекция в устата, да отидете на зъболекар, за да прецените състоянието на устата. През повечето време с ранна диагностика е възможно да се избегнат усложнения в ухапването и в развитието на лицето.

Рутинните стоматологични прегледи са от основно значение, когато става въпрос за откриване и справяне с този вид промяна. Затова не отлагайте посещението си при зъболекар и го посещавайте редовно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alruwaithi, M., Jumah, A., Alsadoon, S., Berri, Z., & Alsaif, M. (2017). Tooth ankylosis and its Orthodontic Implication. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences16(2), 108-112.
 • Eşian, D., Bica, C. I., Stoica, O. E., Dako, T., Vlasa, A., Bud, E. S., … & Beresescu, L. (2022). Prevalence and Manifestations of Dental Ankylosis in Primary Molars Using Panoramic X-rays: A Cross-Sectional Study. Children9(8), 1188.
 • Rosa, D. C. L., SIMUKAWA, E. R., CAPELOZZA, A. L. A., CARVALHO, P. S. P. D., & RODRIGUES, M. T. V. (2019). Alveolodental ankylosis: biological bases and diagnostic criteria. RGO-Revista Gaúcha de Odontologia67.
 • Miranda, M. P., Pérez, E. M., Velasco, A. A., Escobar, J. I. S., & del Pozo, P. P. (2016). Técnica de decoronación frente al tratarniento de la anquilosis alveolo-dentaria. Actualización. OdOntOl Pediátr (Madrid)24(3), 207-219.
 • Hadi, A., Marius, C., Avi, S., Mariel, W., & Galit, B. B. (2018). Ankylosed permanent teeth: incidence, etiology and guidelines for clinical management. Med Dent Res1(1), 1-11.
 • Andersson, L., Blomlöf, L., Lindskog, S., Feiglin, B., & Hammarström, L. (1984). Tooth ankylosis: clinical, radiographic and histological assessments. International journal of oral surgery13(5), 423-431.
 • Lopatková, K. (2021). Decoronación como tratamiento de la anquilosis en dentición permanente joven: revisión de la literatura.
 • Cardozo, M. A., & Hernández, J. A. (2015). Diagnóstico y manejo de la anquilosis dentoalveolar. Revista de Odontopediatría Latinoamericana5(2).
 • Anatoliivna, K. O., & Dmytrivna, K. D. (2021). THE ETIOLOGY, DIAGNOSTICS AND TACTICS OF ORTHODONTIC TREATMENT OF DENTAL ANKYLOSIS. 12March, 2021, 26.
 • Sahana, S., Jain, V. K., Kamath, S., Manjunath, K. S., & Pawar, A. (2021). Management of TMJ Ankylosis in Growing and Adult Patients-A Review. Journal of PEARLDENT12(2), 18-26.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.