Какво е усукване на яйчника и как се лекува?

Въпросното усукване на яйчника е рядко състояние при жените. Проявява се с внезапна и силна болка в корема и изисква спешна медицинска намеса.
Какво е усукване на яйчника и как се лекува?
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 10 февруари, 2023

Усукване на яйчника възниква, когато един от двата яйчника се усуче върху връзките, които го държат на място. Това усукване причинява прекъсване на притока на кръв към органа и дори към фалопиевата тръба, с последващо намаляване на оксигенацията на тъканите.

Основният симптом на усукване на яйчниците е силна болка в долната част на корема и таза, повръщане, предшествано от гадене, необичайно маточно кървене и понякога дори треска. По-често е от дясната страна, тъй като левият яйчник се държи в стабилна позиция от червата.

Това е спешен медицински случай , който изисква незабавна намеса. Разрешаването му е само хирургично. Ето защо е необходимо да знаете как да го разпознаете навреме.

Как се проявява въпросното усукване на яйчника?

При усукване на яйчниците болката обикновено е внезапна и интензивна. Въпреки това, то може да бъде периодично и да се дължи на редуващи се периоди на усукване и деторзия на органа.

Почти никога не протича без болка.

Болката обикновено се проявява в долната част на корема и тазовата област и дори от страната на засегнатия яйчник. Освен това може да причини повръщане, предшествано от гадене, треска и необичайно маточно кървене.

Ако торзията на яйчниците продължи с течение на времето, тя може да причини смърт на тъкан поради недостиг на кислород (исхемия и последваща некроза), което води до загуба на тъкан и функция на яйчниците. Рядко зоната може да се инфектира и инфекцията да се разпространи в целия корем.

Диагнозата е важна, тъй като симптомите могат да бъдат объркани с други състояния:

 • Апендицит
 • Камъни в бъбреците
 • Инфекция на пикочните пътища
 • Гастроентерит
Торзия на яйчниците
Болката в таза от усукване на яйчника е тежка и представлява основният признак на състоянието.

Епидемиология

Овариалната торзия е най-често срещана между второто и четвъртото десетилетие от живота. Обикновено не се появява преди пубертета или след менопаузата.

Причини за усукване на яйчника

Въпреки че няма конкретна причина, има свързани рискови фактори. Наличието на киста, тумор, абсцес в яйчника и фалопиевата тръба или друга маса в яйчниковата тъкан може да увеличи риска от усукване на яйчника.

Тъй като допълнителното тегло позволява на органа да се върти около себе си и поддържащите го връзки, до 80% от случаите се представят с киста на яйчника или маса, особено ако е по-голяма от 5 см. Понякога, в допълнение към яйчника, фалопиевата тръба като цяло може да бъде усукана.

Може да се дължи и на факта, че лигаментът, който свързва яйчника с матката, е по-отпуснат от нормалното, което го прави по-лесен за мобилизиране. Повишената отпуснатост на връзките е свързана с индуцираната овулация при асистирани репродуктивни лечения, синдром на поликистозни яйчници, хормонозаместителна терапия и бременност.

Високите хормонални натоварвания могат да отпуснат тъканта, правейки я по-податлива на усукване на връзките.

Тъй като има запушване на кръвния поток, усукването на яйчниците е спешен медицински случай. Анамнезата за лигиране на тръбите също е рисков фактор.

Диагноза

Диагнозата на овариална торзия започва със снемане на анамнеза и физически преглед. За образни изследвания се използват вагинален и абдоминален ултразвук.

Ако състоянието не е очевидно, може да се назначи компютърна томография или ЯМР. Освен това се изисква пълна хематология, за да се оцени наличието на възможна инфекция.

Окончателната диагноза на овариална торзия се визуализира чрез операция.

Единственото лечение е операция

Единственият категоричен метод за диагностика и лечение е операцията. Въпреки това, преди това може да бъде показан подход за намаляване на болката и гаденето.

Сред аналгетиците се предпочитат следните:

 • Ацетаминофен
 • Ибупрофен
 • Напроксен
 • Опиоиди, в случаи на по-силна болка

Операцията трябва да се извърши възможно най-скоро, за да се избегне исхемия и тъканна некроза. Процедурата за усукване на яйчниците може да бъде чрез лапароскопия (ендоскопска операция) или лапаротомия (отворена операция).

По време на операцията яйчникът се визуализира, за да се определи дали има достатъчен кръвен поток. Ако има признаци на исхемия, трябва да се отстрани целият яйчник. Понякога, в допълнение към отстраняването на яйчника, може да се наложи отстраняване на фалопиевата тръба от същата страна.

В случаите, когато няма засягане на тъканите, достатъчно е просто да се развие яйчника и да се оцени притока на кръв към него. След операцията са показани високи дози контрацептиви за намаляване на риска от рецидив.

Усукване на яйчника
Хормоналните контрацептиви могат да намалят повторната поява на заболяването, така че често са показани за жени след операция.

Усукването на яйчника изисква незабавни действия

Усукването на яйчника е много рядко състояние, но е причина, която трябва да се вземе предвид в случаи на внезапна коремна болка при жени. Това важи особено за жените в детеродна възраст.

Това е спешен медицински случай, защото може да доведе до исхемия и некроза на овариална тъкан с последваща загуба. Важно е обаче да се отбележи, че в случай на загуба на яйчник, плодовитостта няма да бъде засегната, тъй като другият орган е в състояние да покрие нуждите на тялото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • American College of Obstetricians and Gynecologists Committee. Adnexal torsion in adolescents: ACOG Committee Opinion No, 783. Obstet Gynecol. 2019;134(2):e56-e63.
 • Huang C, Hong M, Ding D. A review of ovary torsion. Ci Ji Yi Xue Za Zhi. 20017;29(3). Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28974907/.
 • Lasso C, et al. Torsión ovárica. Evolución del ovario necrótico tras detorsión laparoscópica. Cir Pediatr 2014;27. Disponible en https://secipe.org/coldata/upload/revista/2014_27-1_26-30.pdf.
 • Sasaki KJ, Miller CE. Adnexal torsion: review of the literature. J Minim Invasive Gynecol. 2014;21(2):196-202.
 • Wang Z, Zhang D, Zhang H, et al. Characteristics of the patients with adnexal torsion and outcomes of different surgical procedures: a retrospective study. Medicine. 2019;98(5):e14321.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.