Какво е сасафрас на прах и как се използва в готвенето?

Тази малко позната кулинарна подправка произхожда от Америка. Открийте как да я ползвате в различни ястия.
Какво е сасафрас на прах и как се използва в готвенето?

Последна актуализация: 07 април, 2023

Сасафрас на прах е подправка, използвана в част от южните щати за приготвяне на ястие, известно като гумбо. Често се използва и като съставка за други комбинации от различни подправки, подобряващи органолептичните характеристики на различни ястия.

Извлича се от дървото сасафрас, чието научно име е Sassafras albidum (основната снимка на статията). Листата му са светлозелени на цвят, с характерна форма.

Как се използва сасафрас на прах?

Първо трябва да се наберат свежите листа на дървото, за да се приготви подправката. След това се почистват и окачват да изсъхнат.

Оттук те се натрошават на ръка и се превръщат в прах с помощта на блендер или хаванче. Като краен елемент се получава зелена подправка, която може да се съхранява във всеки херметичен съд за последваща употреба.

Включването й в рецепти е лесно. Обикновено се използва в края на процеса на готвене. Въпреки това, понякога се добавя като сгъстител. Трябва да се внимава с този последен ефект, тъй като може да промени твърде много текстурата на някои бульони или супи. Поради тази причина трябва да се използва умерено.

От друга страна, трябва да пазите продукта от гранясване. В противен случай ще загуби ефикасност и вкус. За да направите това, трябва да сте сигурни, че методът на съхранение е добър и да избягвате контакт със слънчева светлина.

Трябва да се съхранява на хладно и сухо място.

Gumbo е класическото ястие, в което сасафрасът на прах намира своя истински дом. Това ястие е традиционно за Луизиана (САЩ). Разбира се, като крайбрежна зона на Мексиканския залив,  включва морски дарове.

Gumbo съчетава морски дарове, колбаси, а понякога и ориз и различни подправки. Сред последните е и сасафрас на прах, заедно с черен пипер и сладък червен пипер.

Малко сасафрас на прах
Традиционно ястие гъмбо от югоизточните щати.

Ползи

Като кулинарна подправка, сасафрасът на прах има редица положителни ефекта върху нашето здраве. На първо място трябва да се подчертае неговият противовъзпалителен потенциал. Благодарение на него може да помогне в борбата с част от болката, при патологии като артрит.

Според проучване, публикувано в Journal of Mass Spectrometry, листата на дървото сасафрас имат алкалоиди във вътрешността си. Те могат да помогнат за модулиране на определени възпалителни процеси, протичащи в човешкото тяло.

Говорим и за подправка с висок антиоксидантен капацитет. Това се оказа ключово за предотвратяване на преждевременното стареене. Ефектът се постига чрез блокиране натрупването на свободни радикали.

Дори се твърди, че консумацията на тази подправка може да предпази от камъни в бъбреците. За това обаче няма солидни доказателства.

Странични ефекти на сасафрас на прах

Що се отнася до страничните ефекти, важно е да се отбележи, че сасафрасът на прах може да взаимодейства с определени лекарства. Поради тази причина винаги е необходимо да се консултирате със специалист, преди да включите подправката в диетата си.

Не трябва да се използва като съставка по време на бременност или кърмене, тъй като наличните данни за безопасността му в тези етапи са недостатъчни.

При някои хора може да причини гадене и повръщане, а също и халюцинации, ако се погълне в прекомерни количества.

Въпреки че изглежда, че има граница, при която прахът става токсичен, максималната стойност не е точно определена. Затова винаги трябва да се внимава.

Сафролът не е разрешен в хранителни продукти в Съединените щати. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) го счита за канцерогенен.

Защо споменаваме това? Тъй като листата на сасафрас съдържат това съединение, търговските продукти, одобрени от закона, трябва да включват стъпка за елиминиране на веществото в техния производствен процес. След това могат да се стрият листата и да се получи праха.

Подправки
Подправките се ценят заради хранителното си съдържание, но много от тях трябва да се оценяват в контекста на лицето, което ги консумира, за да се избегнат значителни неблагоприятни ефекти.

А болестта лаврово увяхване?

И накрая, като анекдотична информация, заслужава да се спомене, че са докладвани изолирани случаи на болестта лаврово увяхване при видовете сасафрас в Съединените щати. Това заболяване по растенията е от значение за производителите и се причинява от гъбата Raffaelea lauricola.

За щастие, няма доказателства, че въпросната гъба може да причини патологии при хората. Засега единственото доказано нещо е способността му да засяга определени растения и да води до тяхната смърт.

Сасафрас на прах е малко известна традиционна подправка

Използването на кулинарни подправки се счита за много положително за здравето. Повечето от тези елементи съдържат фитохимикали с висок антиоксидантен капацитет.

Сасафрасът на прах е характерен за американския континент и все още не се използва по целия свят. Има полезни свойства за организма, стига да се консумира в умерени дози. Въпреки това, носи и някои рискове, особено когато токсичните граници са превишени.

Повечето подправки имат антиоксидантно и противовъзпалително действие. Контролирането на механизмите на двата процеса ще помогне за намаляване на случаите на хронични патологии.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Conceição RS, Perez CJ, Branco A, Botura MB, Ifa DR. Identification of Sassafras albidum alkaloids by high-performance thin-layer chromatography tandem mass spectrometry and mapping by desorption electrospray ionization mass spectrometry imaging. J Mass Spectrom. 2021;56(1):e4674. doi:10.1002/jms.4674
  • Loyd, A. L., et al. “First report of laurel wilt caused by Raffaelea lauricola on Sassafras albidum in Tennessee and Kentucky.” Plant Disease 104.2 (2020): 567-567.
  • Sadowska-Bartosz I, Bartosz G. Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. Biomed Res Int. 2014;2014:404680. doi:10.1155/2014/404680

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.