Какво е конюнктивална хемоза и как засяга очите?

Хемозата на конюнктивата е заболяване, което се проявява като признак на дразнене на очите. Ще ви обясним защо се появява и как да го лекувате тук.
Какво е конюнктивална хемоза и как засяга очите?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 01 септември, 2023

Конюнктивалната хемоза е признак на очно дразнене. Това е доброкачествен възпалителен процес, който засяга конюнктивата, почти прозрачна мембрана, която е най-външната повърхност на очната ябълка. Покрива както склерата (бялата част на окото), така и вътрешната страна на клепачите.

В повечето случаи това състояние е свързано с алергични реакции или очни инфекции. За появата му има обаче и други възможни причини. Ако не се лекува правилно, може да влоши и промени зрението или способността за затваряне на окото. Как можете да го разпознаете? Какво е лечението му? Нека да разгледаме по-отблизо темата.

Какво представлява разглежданата хемоза на конюнктивата?

Конюнктивалната хемоза е възпаление на лигавицата, която покрива очната ябълка. Според публикацията на Mount Sinai Health System, появата му е свързана с алергии, инфекции, наранявания или усложнения от очна хирургия.

Затова не се счита за болест като такава, а по-скоро за симптом. Може да възникне едностранно или двустранно. Освен това не е заразна и може да се появи при хора от всякаква възраст и от двата пола.

Конюнктивата е мембраната, която покрива склерата и вътрешната повърхност на клепачите. Когато се появи хемоза, дразненето причинява подуване и оток. Така окото прилича на голям мехур, пълен с течност.

Хемозата обикновено се ограничава до гънката на окото. Проблемът е, че в много случаи възпалителният процес достига до роговицата. Роговицата е една от лещите, която позволява на светлинните лъчи да се фокусират правилно в окото.

При засягане се нарушава зрението. От друга страна, това състояние може да стане рецидивиращо и хронично, особено когато е свързано с алергични процеси. Оттук и значението на правилното лечение.

Какви са симптомите?

Публикация чрез Vision Center обяснява, че хемозата причинява натрупване на течност в клепачите и в мембраната, която покрива очите. В резултат на това се появяват други симптоми като болка и сърбеж, които обикновено се засилват при отваряне и затваряне на очите. Други клинични прояви включват следното:

 • Влажни очи
 • Прекомерно сълзене
 • Зачервяване и дразнене на очите
 • Диплопия (двойно виждане)
 • Замъглено зрение
 • Усещане за чуждо тяло в окото

Ако възпалението стане тежко, може да се натрупа толкова много течност, че окото да заприлича на мехур. Някои хора се чувстват неспособни да затворят клепача напълно и щом достигне до роговицата, зрителната острота намалява.

Смятаме, че може да ви хареса и да прочетете тази статия: Как да се грижим за кожата около очите

Причини за хемоза на конюнктивата

Конюнктивалната хемоза не е заболяване като такова. Това е възпалителна реакция, която може да се появи по много причини. Най-честите са следните:

 • Очни наранявания. Обикновено се причиняват от контакт с агресивни агенти, като химически продукти и прахови частици, наред с други вещества. Също така поради агресивно триене на очите.
 • Инфекциозни процеси. Например има конюнктивит, който се причинява от вируси или бактерии.
 • Алергични реакции.
 • Ангиоедем. Това е подуване (образуване на оток) под кожата, лигавиците и субмукозната тъкан.
 • Болест на Грейвс.
 • Проблеми с щитовидната жлеза, като хипертиреоидизъм.

Други възможни причини

Понякога хемозата на конюнктивата е симптом, свързан със задържане на течности. Когато човек страда от тежък оток (основната причина са някои лекарства), симптомите могат да се разпространят в окото.

Макар и рядко, тумор в периорбиталната част на окото може да причини хемоза на конюнктивата. Същото се случва, ако има промяна в потока на очните течности. Това състояние може да бъде причинено дори от престой в много сух климат.

Как се диагностицира?

За да се диагностицира хемозата на конюнктивата, от съществено значение е лекарят да извърши подходящ физически преглед. Освен това трябва да знае кога са започнали симптомите, какви други симптоми са се появили, дали е имало отключващ фактор и т.н.

В идеалния случай прегледът трябва да се извърши от офталмолог. С просто око може да се види зачервяване на склерата или вътрешната част на клепачите. В допълнение, разкъсването и подуването на конюнктивалния сак са много характерни признаци.

Лечение на хемоза на конюнктивата

Лечението на конюнктивалната хемоза ще зависи от причината за появата й. Ето защо е важно да се постави правилна диагноза. В противен случай състоянието може да се влоши и да засегне зрението или то може да се повтори и да стане хронично.

В повечето случаи е достатъчно адекватно медицинско лечение. Когато причината е бактериална инфекция, като бактериален конюнктивит, обикновено се предписват антибиотични капки за очи. Ако е от вирусен произход, се използват други видове капки за очи.

Във всички случаи се препоръчва да се прилагат студени компреси на окото. Когато се дължи на алергична реакция, е възможно да се използват антихистаминови препарати. Това са лекарства, които в много случаи се отпускат без рецепта и намаляват реакцията на организма към съответния алерген.

Може ли да се предотврати?

Въпреки че не винаги е възможно, конюнктивалната хемоза може да бъде предотвратена в много случаи. Например, като предпазва очите от контакт с агресивни или инфекциозни агенти.

За да направите това, важно е да използвате защита за очите винаги, когато сте в „опасна“ среда, като например на места, където е много ветровито и в окото могат да влязат частици.

За да избегнете инфекции, важно е да не докосвате очите си с мръсни ръце. Споделянето на козметични продукти или пренебрегването на контактните лещи също не се препоръчва.

Страдащите от алергия трябва да се стараят да стоят далеч от веществото, което причинява реакцията. Ако не е възможно, за тях е полезно да носят антихистамини, за да забавят реакцията, когато се появи.

Какво да запомните

Конюнктивалната хемоза е състояние, което често причинява болка, подуване на окото, невъзможност за затваряне и дори изкривяване на зрението. В повечето случаи е свързано с алергични реакции или инфекции.

Въпреки че обикновено не е сериозно състояние, важно е винаги да се консултирате със специалист, когато се появят симптоми. След това ще ви бъде назначено подходящо лечение в зависимост от причината.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.