Кои са причините за появата на воднисти очи?

Има редица причини за появата на воднисти очи. Някои са свързани с външни фактори, а други могат да изискват спешна медицинска помощ.
Кои са причините за появата на воднисти очи?

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 09 август, 2022

Както става ясно влажните или воднисти очи са свързани с обилното отделяне на сълзи. Независимо дали ви се вярва или не, но в тази част на тялото може да има повече течности от необходимото.

Всички знаем, че окото се нуждае от овлажняване, за да бъде здраво. Но понякога образуваната в слъзните канали течност просто не може да излезе. Това се дължи на запушване на слъзния канал продължаващ към носа, което води до „преливането“ на течността върху клепачите.

Какви са различните видове влажни или воднисти очи?

Можем да класифицираме видовете воднисти очи в зависимост от това коя част от населението е засегната. Обикновено бебетата и възрастните хора са най-предразположени към обилно сълзене.

Воднисти очи при бебетата

Въпреки че този проблем се наблюдава често при бебетата е важно да му обръщаме необходимото внимание, за да избегнем бъдещи усложнения. Често причините за появата на воднисти очи при бебетата се дължат на леко запушване на слъзния канал или на конюнктивит.

Но това състояние може да бъде свързано и с други причини – настинка, алергии и просто надраскване на окото от мъничето ви. Затова ако сълзенето продължава  трябва да се консултирате с педиатър. Той ще прецени коя е причината за проблема и ще назначи адекватно лечение.

Въпреки че се наблюдава по-рязко, но този проблем може да се наблюдава и при по-големи деца. При тях може да става въпрос за увреждане на роговицата, ако обилното сълзене е съпроводено и със зачервяване на очите.

Воднисти очи при бебетата

Сълзите имат защитна роля за окото. Но не и ако са прекалено обилни.

Воднисти очи при възрастните

При възрастните причините за появата на воднисти очи да различни. Въпреки това запушването на слъзния канал си остава най-честият виновник за това състояние. Освен това, този проблем може да се дължи на други фактори:

 • Умора на очите причинена от прекомерно използване на електронни устройства.
 • Прекомерна сухота на окото стимулираща образуването на сълзи.
 • Затруднения свързани с напредването на възрастта.

Причини за появата на воднисти очи

Постоянното сълзене е неприятно. Обикновено то е свързано със зачервяване на клепача, дразнене, подуване и парене в областта. Важно е да бъде открита причината, за да може да бъде назначено адекватно лечение, с което да бъдат избегнати бъдещи усложнения.

Запушване на слъзния канал

Както вече обяснихме в началото на тази статия, слъзните жлези отговарят за образуването на сълзите. Функцията им се състои в опазването на окото чисто и овлажнено. Ако се образува по-голямо количество течност, тя трябва да бъде отведена през слъзния канал завършващ в носа.

Когато този път се запуши, сълзите не могат да излязат и се връщат обратно към окото. Точно това се случва, когато ни се струва, че очите ни сълзят без причина.

Специалистите познават това състояние като хроничен дакроцистит. Заболяването може да бъде придобито и да се дължи на стесняването на каналите с напредването на възрастта. При бебетата проблемът може да бъде вроден.

Синдром на сухото око

Синдромът на сухото око обикновено се дължи на хормонални промени, най-вече при жените, както и на високите нива на замърсяване на въздуха. Част от симптомите включват парене, сърбеж, фоточувствителност, усещане все едно окото е замърсено, тежест в клепачите.

Друг често срещан симптом, въпреки факта, че това заболяване се дължи на недостига на сълзи, са воднистите очи. Причината за това е свръхстимулирането на жлезите като защитен механизъм, което води до образуването на по-голямо количество течност.

Умора на окото

Умората на окото попада в категорията професионални заболявания. Включва редица симптоми след които и влажните очи.

Свързана е с прекомерното използване на електронни устройства, нещо често срещано в наши дни, особено с развитието на дистанционната работа. Това заболяване попада в групата на дигиталните синдроми засягащи зрението и може да засегне повърхността на окото причинявайки обилно сълзене.

Конюнктивит

Това е едно от най-често срещаните очни заболявания. Засяга хората от всички възрасти и въпреки че причинява дискомфорт, лесно се лекува.

Сред най-често срещаните симптоми на тази патология засягаща конюнктивата (невидимата мембрана покриваща окото), са воднистите очи, възпалението, зачервяването както и и отделянето и натрупването на секрети.

Фотофобия

Фотофобията е свързана с чувствителността към силна светлина, независимо дали е изкуствена или естествена. Тази патология засяга най-вече хората с албинизъм или светли очи.

Симптомите включват сълзене, необходимост от затваряне на очите, парене, зачервяване. Тази чувствителност може дори да предизвика виене на свят, главоболие, гадене и повръщане.

Препоръчваме ви да прочетете и: Четири суперхрани за здравето на очите

Други често срещани леки причини

Освен вече споменатите причини, сълзенето на очите може да бъде свързано с алергии като ринит, както и с грип, силен смях, прозяване и дори повръщане. Във всеки един от тези случаи сълзенето не е нещо притеснително, тъй като се дължи на външна реакция.

Воднисти очи при възрастните

Има много причини за появата на воднисти очи; някои не са притеснителни, докато други са сериозни.

Кога трябва да потърсите консултация с професионалист?

Важно е да потърсите лекарска помощ, когато причината за обилното сълзене е свързана с конюнктивит. Той може да бъде вирусен и заразен. Освен това, когато няма видима причина, а проблемът продължава повече от седмица. Както и когато симптомите се наблюдават постоянно.

Във всеки един от тези случаи, проблемът с очите може да бъде лесно контролиран. Важно е да потърсите медицинска помощ, за да ви бъде назначено подходящо лечение. Обилното сълзене не само се отразява на качеството на живот, но и засяга зрението ни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Barrau, C., Cohen-Tannoudji, D., Villette, D. “Un nuevo reto científico: La preservación del riesgo.” (2014).
 • Naranjo Escobar, M., Macas Quevedo, C., Pacheco Buitron, M., Piedrahita León, J. “Obstrucción del conducto nasolagrimal: abordaje quirúrgico endonasal versus externo”. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento (2019).
 • Prado Montes, A., Morales Caballero, A., Molla Cassia, J. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral”. Med. segur. trab.  [Internet]. 2017  Dic [citado  2020  Sep  17] ;  63( 249 ): 345-361. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0465-546X2017000400345
 • Aguilera Mosquera, H., Valarezo Paccha, L. “La pantalla digital y sus alteraciones visuales”. [Machala]: Universidad Técnica de Machala, 2015. [consultado 16 sep 2020]. Disponible en: http://186.3.32.121/handle/48000/13713
 • Gálvez Tello, JF., Lou Royo, MJ., Andreu Yela, E. “Ojo seco: diagnóstico y tratamiento”. (1998).
 • Clement Corral, A., Dureau, P., Clement Corral, S., Valls Ferran, I., Andrés Domingo, M.L. “el ojo rojo en la pediatría”. (2018).
 • Morales Marín, D., Zepeda Ortega, B., Mendieta Alcántara, G. “Epidemiología y tratamiento de conjuntivitis alérgica en un hospital pediátrico”. (2010).
 • Agramonte Centelles, I., Herrera Soto, M., Gómez Cabrera, C., Padilla González, C. “Efectividad de la cirugía ambulatoria en la dacriocistitis crónica”. Rev Cubana Oftalmol  [Internet]. 2004  Jun [citado  2020  Sep  16] ;  17( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762004000100004
 • Mayorga MT. Película lagrimal: estructura y funciones. Cienc Tecnol Salud Vis Ocul. 2008;(11): 121-131. Disponible en: https://ciencia.lasalle.edu.co/svo/vol6/iss11/13/
 • Pérez, Valentín Viqueira, Dolores de Fez, and Francisco M. Martínez Verdú. “La ergonomía visual en el puesto de trabajo: rendimiento y seguridad visual.” Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención 27 (2006): 42-45.
 • Alcubierre, R. “Fotofobia.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.2 (2018): 3.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.