Неалергичен ринит: причини, лечение и профилактика

Въпреки че в повечето случаи причината за неалергичния ринит остава загадка, смята се, че симптомите му са свързани с дразнещи фактори.
Неалергичен ринит: причини, лечение и профилактика
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 03 юни, 2023

Ринитът не е нищо повече от възпаление на носната лигавица. Въпреки че повечето случаи са причинени от алергени, има и неалергичен ринит. Искате ли да знаете за неговото лечение и профилактика? Продължете с четенето!

Друго име за неалергичния ринит е обикновената настинка, тъй като основната причина за нея е вирусна инфекция. Състоянието обаче може да се дължи и на контакт с дразнители от околната среда, така че е важно да се установи произходът му преди започване на лечението.

Симптоми на неалергичен ринит

Симптомите на този вид ринит се характеризират с това, че се появяват няколко пъти през годината. Основните прояви на неалергичния ринит са кихане и водниста секреция от носа.

Могат да се появят и други симптоми, като например:

Възможни усложнения

Проучване, публикувано в списанието Clinical and Experimental Allergy, показва, че неалергичният ринит е предразполагащ фактор за развитие на астма. Някои хора могат да имат и затруднено дишане, което ги мотивира да се консултират с лекар възможно най-скоро.

Други възможни усложнения, които могат да възникнат при хора с неалергичен ринит, са следните:

 • Синузит
 • Хроничен ринит
 • Полипи в носа
 • Пълно прекъсване на ежедневните дейности
Неалергичен ринит.
Настинките са най-честата причина за неалергичен ринит, така че е основателно да ги приравняваме на практика.

Причини за неалергичен ринит

Една от основните причини са вирусните инфекции, особено в острите случаи. Симптомите също често се свързват с агенти, които дразнят носа.

Въпреки че в повечето случаи конкретният причинител е неизвестен, някои хора свързват симптомите на неалергичния ринит с дразнители. Тези дразнители не предизвикват каскада от алергии в тялото, а само насърчават локална реакция в носа:

 • Прах
 • Силни миризми на някои парфюми
 • Суха атмосфера и други климатични промени
 • Тютюнев дим или други замърсители
 • Пикантни храни

Неалергичният ринит се свързва и с хормоналните промени на бременността и менструацията. И някои лекарства могат да предизвикат тези симптоми:

 • Назални деконгестанти
 • Орални контрацептиви
 • Бета-блокери, като пропанолол
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен или аспирин
 • Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим, като каптоприл

Диагноза

В повечето случаи диагнозата неалергичен ринит се поставя чрез физически преглед. Лекарят ще попита за симптомите, кога се появяват и възможните причини. Предоставената информация трябва да е точна, за да улесни задачата.

Други въпроси може да са свързани с домашната или работната среда, с поглед към идентифициране на причинителя. Лекарят трябва също така да провери ноздрите за възпаление на лигавицата и секрет.

Обикновено не са необходими допълнителни тестове. Въпреки това специалистът може да направи кожен тест, за да изключи алергии. Някои кръвни тестове, като тестове за алергени, също помагат да се изключат други етиологии.

Лечение на неалергичен ринит

Няма специфично лечение за неалергичен ринит.

Медицинското лечение ще бъде насочено към облекчаване на симптомите. Назалните деконгестанти предлагат незабавно облекчение, но прекомерната им употреба може да влоши ситуацията.

Антихистамините също са добър избор за лечение. Тези лекарства могат да облекчат възпалението, но някои изсушават лигавицата повече, така че е необходимо да се консултирате със специалист.

Обикновено не са необходими антибиотици при лечението на неалергичен ринит. Единствената индикация би била наличието на свръхагрегирана бактериална инфекция. За да се идентифицира това усложнение, ще е необходимо изследване на култура.

Скорошно проучване разкри, че употребата на интраназални кортикостероиди облекчава симптомите на заболяването през първите 4 седмици. Дългосрочните ефекти обаче са несигурни и могат да причинят неблагоприятни ефекти.

Предотвратяване

Няма 100% ефективна мярка за предотвратяване появата на неалергичен ринит. Това, което е възможно, е да се намали вероятността от възникване. Състоянието е свързано с различни фактори, така че избягването на излагане на тези частици изглежда е най-добрата препоръка.

Друг съвет за намаляване на вероятността да страдате от този ринит е да не злоупотребявате с назални деконгестанти. Премахването на тютюна и прекомерния прием на алкохол също са ефективни мерки за контрол на болестта.

Хората, които прилагат правилно лечение, е по-малко вероятно да развият симптоми отново. Ето защо е важно да следвате всички препоръки на специалиста и да прилагате лечението за препоръчаното време.

Проблем с носа.
Въпреки че деконгестантите са ефикасни при контролирането на симптомите, съществува риск от прекомерната им употреба и предизвикване на йо-йо ефект.

Кога да посетя лекар?

Затрудненото дишане е един от предупредителните знаци, които водят до медицинска консултация. Съществуват обаче и други прояви, които показват наличието на усложнение, сред които се открояват следните:

 • Тежки симптоми с няколко седмици еволюция
 • Наличие на висока температура и гноен секрет от носа
 • Симптоми, които продължават въпреки медицинското лечение
 • Досадни странични ефекти от приема на лекарства без рецепта

Често срещано заболяване породено от множество причини

Неалергичният ринит е много често срещано заболяване, засягащо милиони млади хора. Заболяването не е сериозно, но може да предизвика дискомфорт за хората по време на ежедневните им дейности.

Най-добрият вариант е да идентифицирате и елиминирате отключващия агент, за да се опитате да предотвратите симптомите. Необходима е и консултация със специалист, за да се изключи евентуална алергия и да се започне подходящо лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Eifan AO, Durham SR. Pathogenesis of rhinitis. Clin Exp Allergy. 2016 Sep;46(9):1139-51.
 • Scadding GK, Kariyawasam HH, Scadding G, Mirakian R et al. BSACI guideline for the diagnosis and management of allergic and non-allergic rhinitis (Revised Edition 2017; First edition 2007). Clin Exp Allergy. 2017 Jul;47(7):856-889.
 • Segboer C, Gevorgyan A, Avdeeva K, Chusakul S et al. Intranasal corticosteroids for non-allergic rhinitis. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Nov 2;2019(11):CD010592.
 • Hellings PW, Klimek L, Cingi C, Agache I et al. Non-allergic rhinitis: Position paper of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Allergy. 2017 Nov;72(11):1657-1665.
 • Meng Y, Wang C, Zhang L. Diagnosis and treatment of non-allergic rhinitis: focus on immunologic mechanisms. Expert Rev Clin Immunol. 2021 Jan;17(1):51-62.
 • Eckrich J, Hinkel J, Fischl A, Herrmann E et al. Nasal IgE in subjects with allergic and non-allergic rhinitis. World Allergy Organ J. 2020 Jun 23;13(6):100129.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.