Какво е дистрес в осмия месец?

Дистресът в осмия месец е етап, в който бебето иска да бъде постоянно с майка си. То не се държи по този начин поради прищявка или защото е разглезено, това е част от нормалното му развитие.
Какво е дистрес в осмия месец?
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 14 февруари, 2023

Дистресът в осмия месец е етап от развитието на бебето, който се характеризира с промяна в социално-емоционалното поведение на бебето. То иска да бъде в ръцете на майка си през цялото време и се тревожи, когато е в присъствието на непознати.

На този етап бебето осъзнава, че то и майка му са два различни човека. То също така идентифицира разликата между познати и непознати хора. Дистресът в осмия месец е отговор на тази възникваща автономност и осъзнатост.

Въпреки че този етап се нарича “дистрес на осмия месец”, той всъщност може да се появи по-рано или по-късно. Обикновено се случва между 6-ия и 10-ия месец и е време, когато бебето има нужда от увереност, любов и сигурност. Нека да видим за какво става въпрос.

Дистрес в осмия месец: какво представлява?

Дистрес в Осмия месец
Страданието в осмия месец е изтощително за майките, но е жизненоважно за развитието на бебето.

Дистресът в осмия месец е нормален етап от развитието, когато бебето започва да разбира концепцията за себе си и непознатите. Това основно осъзнаване го кара да изпитва безпокойство, когато е далеч от майка си или детегледачката, и когато се сблъсква с хора, които не познава.

Въпреки че в началото може да не изглежда така, това е пробив. Това означава, че бебето е започнало да прави разлика между себе си и външния свят. Въпреки че е вярно, че това причинява дистрес в мъничето, това със сигурност е знак, че бебето се развива по отношение на възприятието и осъзнаването.

Също така страданието в осмия месец е доказателство, че паметта на бебето е по-развита. То запомня по-добре хората, които вижда често и ги различава от тези, с които не е имало контакт.

Реакциите на бебето може да изглеждат странни за родителите, но е много важно да се има предвид, че привързаността към майката и страхът от непознати не е пречка, нито е каприз. Всичко това е част от нормалното развитие на детето и е временна фаза.

Как се проявява

Не е възможно да се знае какво точно се случва в главата на бебето в този момент. Малкото осъзнава, че е силно зависимо от майка си и че в същото време тя е независим човек. От това възниква страхът от изоставяне.

Майката се превръща в основна предпочитана фигура за контакт. Обикновено бебето започва да се държи по-отдалечено от други роднини, като баби и дядовци или лели и чичовци. Освен това е много обичайно бебето да изпитва каквото и да било – от притеснение до ужас към непознати.

Това са най-очевидните прояви на дистрес в осмия месец: по-интензивна привързаност към майката и страх от хора, които то не вижда често, или от непознати. Това се изразява в поведение като следното:

 • Бебето следва майка си с поглед, където и да е тя.
 • Чувства се неспокойно, когато майка му изчезне от погледа му и дори плаче.
 • Иска да бъде държано в ръцете на майка си през цялото време.
 • Като цяло има повече чувствителност и плачът е по-чест.
 • Бебето е срамежливо към непознати. Свежда поглед или покрива лицето си с ръце.
 • Понякога дори има абсолютно отхвърляне към непознати. Бебето крещи и плаче, когато непознати се доближат до него.
 • Не иска да бъде държано от хора, различни от майка му.
 • Събужда се по-често през нощта, за да се увери, че мама е близо.

Защо се случва

Дистрес в осмия месец.
Между 6 и 10 месеца бебето осъзнава, че не може да се грижи само за нуждите си. Страхът от изоставяне води до дистрес в осмия месец.

В началото на живота бебето плаче за някой, който да се погрижи за неговите нужди, особено за храна и комфорт или благополучие. В действителност не се интересува кой го прави. Единственото, което има значение за малкото е да се чувства удовлетворено.

Между 6 и 10 месеца бебето осъзнава, че не може да се грижи само за нуждите си. С други думи, зависи от друг човек, обикновено майка му, за да оцелее. Това го кара да изгради много тясна връзка с човека, който му осигурява това, от което се нуждае.

Преди този етап бебето се чувства така, все едно то и неговата или нейната майка са едно и също лице. Бебето е в безопасност през цялото време и поради това то няма нищо против други хора да го носят или да се доближават до него. Сега то знае, че майка му е един човек, а то е друг. Страхът от изоставяне води до дистрес в осмия месец.

Ако не е с майка си, дори и за кратко, бебето се чувства безпомощно. Следователно реагира с тревожност на раздялата. Дистресът в осмия месец се счита за първата форма на дистрес, строго погледнато, която човек изпитва.

Как да се справим с дистреса в осмия месец

Ясно е, че страданието в осмия месец може да бъде много непосилно за майката. Тя се чувства търсена от бебето си през цялото време и може да изпита емоционално напрежение и умора. Най-важното нещо, което трябва да разберете е, че това е временно състояние и е част от нормалното развитие на бебето.

На този етап бебето се нуждае от подкрепа и обич. Ако не е лесно на майката, не е лесно и на бебето. Бебето не се “глези”, нито иска да манипулира възрастните. Бебето просто изпитва много дълбока тревожност и я изразява чрез изключителна привързаност и отхвърляне от хора, които не познава.

Следват някои съвети за справяне с този етап:

 • Учете ги, като играете. Игрите на “криеница” са много подходящи. Например да покрият лицето си и след това да го разкрият.
 • Продължавайте да говорите. Ако майката излезе от стаята, най-добре е да продължите да говорите. По гласа й бебето ще разбере, че тя все още е там.
 • Използвайте преходни обекти. Одеяло или играчка често се превръщат в своеобразен заместител, който успокоява детето, когато майката я няма.
 • Бебето няма да разбере всичко, но е важно да му обясните, че мама излиза и след това ще се върне. Освен това кажете довиждане, не се измъквайте.
 • Имайте ритуал за сбогуване и връщане. Кратък ритуал за сбогуване и връщане ще помогне на бебето да разбере динамиката на излизане и връщане.
 • Не принуждавайте бебето да приема други хора. Бебето не става необщително, нито пък има значение колко дружелюбни или любящи са непознатите. Ако не иска да бъде в обятията на тези хора, не го притискайте.

Запазете спокойствие на този етап

Когато бебето преминава през осмия месец, то е по-чувствително от обикновено и също по-раздразнително. Най-доброто нещо, което родителите трябва да направят е да запазят спокойствие, вместо да се увличат от безпокойството на бебето. Спокойната среда помага много.

Важно е да повторим, че този етап продължава само два или три месеца. Затова е въпрос на малко търпение и осигуряване на бебето с любов в този труден за него процес. За кратко време то ще са успее да преодолее терзанията от осмия месец и всичко ще е наред.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hernández Blasi, C., & Bjorklund, D. F. (2001). El desarrollo de la memoria: avances significativos y nuevos desafíos. Infancia y aprendizaje.
 • Rev Pediatr Aten Primaria vol.11 no.43 Madrid jul./sep. 2009
 • García-Fernández, P. (2003). Ante las Separaciones, ¿Sólo el Bebé se Angustia? Una Investigación sobre la Angustia Materna ante la Separación. El Difícil Arte de Editar (Editorial) 2 The Difficult Art of Editing, 11(1), 20-29.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.