Какво е CC крем и по какво се различава от BB крема?

Какво е разликата между CC крем и BB крем? Научете кой продукт е по-подходящ за вашия тип кожа.
Какво е CC крем и по какво се различава от BB крема?

Последна актуализация: 25 август, 2023

Търсите решение за подобряване на външния вид на кожата си, без да се налага да използвате много продукти? Ако е така, въпросният CC крем може да е отговорът, който търсите. Наричан още „крем за коригиране на цвета“, този тип крем е еволюция на популярния BB крем.

Създаден е да коригира тена на кожата, да намали появата на петна и да осигури леко, естествено покритие. Как го използвате? Кой е по-добрият избор за вашия тип кожа? Ще отговорим на тези въпроси в тази статия.

Какво е CC крем?

CC крем или крем за коригиране на цвета е продукт за красота, който стана много популярен през последните години. Съчетава свойствата на фон дьо тен и продукт за грижа за кожата за покриване на несъвършенства, овлажняване, защита и подобряване на текстурата на кожата.

Съставките му включват коригиращи цвета агенти, като витамин С и хиалуронова киселина, които помагат за изсветляване и изравняване на тена на кожата. Има и слънцезащитен крем, чиято функция е да намалява негативното влияние на UV лъчите.

Сякаш това не е достатъчно, някои съдържат антиоксидантни и хранителни вещества в компонентите си, които допринасят за предотвратяването на бръчки и фини линии.

Ползи от използването на CC крем

Този тип крем има интересни предимства, когато се използва преди тежък грим. Нека да ги разгледаме по-отблизо.

Корекция на тена на кожата

Едно от основните предимства на CC крема е способността му да коригира тена на кожата. Формулиран е със специални пигменти, които противодействат на специфични проблеми с цвета на лицето като зачервяване, матовост и тъмни петна. При нанасяне се постига по-равномерен и сияен вид.

Овлажняване

Много CC кремове съдържат съставки, които осигуряват повишена хидратация на кожата. Това е полезно за хора, които имат суха, дехидратирана кожа, тъй като помага да я поддържате мека и еластична през целия ден.

Някои от най-често използваните съставки в този тип продукти са витамин Е, хиалуронова киселина и ниацинамид. Всеки от тези компоненти действа по различен начин на кожата и осигурява комфортен външен вид, като същевременно благоприятства здравето на лицето.

Например, ниацинамидът е вид витамин B3, който е отговорен за регулирането на производството на себум, намаляването на възпалението и подобряването на защитната бариера на кожата. Докато витамин Е действа като антиоксидант и насърчава хидратацията.

Защита от слънце

Друго важно предимство на този продукт е, че често съдържа слънцезащитен фактор. Неговата слънцезащитна формула предпазва кожата от агресиите, причинени от UVA и UVB лъчите. По този начин помага за предотвратяване на преждевременно стареене, слънчево изгаряне, петна и други несъвършенства.

Използването на CC крем само като слънцезащитен крем не е достатъчно, но може да осигури допълнителна помощ.

Леко и естествено покритие

За разлика от традиционните основи, CC кремовете предлагат по-леко и естествено покритие. Позволяват ви да изравните тена на кожата, без да нанасяте грим. Меката, лека текстура на този продукт се слива с кожата, осигурявайки естествен завършек.

Многофункционалност

В допълнение към коригирането на тена на кожата, много CC кремове предлагат допълнителни предимства. Те могат да съдържат овлажняващи, антиоксидантни, успокояващи и подхранващи съставки. Така се превръщат в многофункционален продукт.

По какво се различава един CC крем от BB крем?

BB кремът или „кремът против петна“ е продукт, който съчетава предимствата на грижата за кожата с грима. CC кремът, от друга страна, се фокусира върху коригиране на тена на кожата и осигуряване на допълнителна грижа. Нека да разгледаме основните им разлики.

Покритие и текстура

  • Покритие: BB кремът предлага леко покритие за изравняване на тена на кожата и минимизиране на несъвършенствата като черни точки. В същото време осигурява естествен вид. CC кремът, от друга страна, осигурява леко до умерено покритие и се фокусира върху коригирането на специфични проблеми с тена на кожата като зачервяване, умора или тъмни петна.
  • Текстура: BB кремът има по-лека текстура, което го прави лесен за нанасяне и блендиране с кожата. От друга страна, CC кремът също има лека текстура, но е формулиран със специални коригиращи пигменти, които го правят по-кремообразен.

Ползите и целите

  • Основната цел: BB кремът е предназначен основно да осигури грижа за кожата, като предлага хидратация, слънцезащита и подобрения на текстурата. От друга страна, CC кремът се фокусира върху коригиране на тена на кожата, като противодейства на специфични проблеми като зачервяване и тъмни петна.
  • Допълнителни предимства: Някои CC кремове са формулирани с допълнителни съставки, които подобряват цялостния вид на кожата и се справят със специфични проблеми с цвета на кожата.

Важно е да се отбележи, че характеристиките и предимствата на BB кремовете и CC кремовете може да варират според марката и конкретната формула.

Когато избирате между тях, препоръчително е да имате предвид вашите индивидуални нужди и предпочитания по отношение на покритие, текстура, цели за грижа за кожата и специфичните проблеми, които искате да решите.

Харесва ли ви тази статия? Може да искате да прочетете и: 10 грешки в грима, които трябва да избягвате през празничния сезон

Колко безопасно е да използвате тези продукти?

Според Enviromental Working Group комбинацията от съставки и мултифункционалността на тези продукти могат да бъдат по-полезни от използването на няколко продукта наведнъж за една и съща цел.

С други думи, като използвате CC или BB крем, вие третирате няколко кожни проблема с един продукт, вместо да използвате, да речем, три различни продукта за едно и също нещо.

Това означава, че сте изложени на по-малко съставки и формулировки от различни продукти. Въпреки това, групата също така препоръчва да прочетете раздела за съставките, когато купувате някоя от тези две опции, тъй като могат да съдържат вещества като оксибензон, които могат да причинят увреждане на вашето здраве.

BB крем или CC крем: Кой е най-добрият вариант?

Когато става въпрос за грижа за кожата и грим, има толкова много възможности на пазара, че може да бъде трудно да решите кое е най-доброто за вашата кожа. За мнозина изборът се свежда до CC крем или BB крем.

И двата варианта са многофункционални продукти, които комбинират овлажнител, слънцезащитен крем и леко покритие. Но има няколко основни разлики между тях.

Като цяло BB кремът е идеален за тези, които търсят по-леко покритие и естествен завършек, докато CC кремът е идеален за тези, които трябва да коригират тена на кожата си и да прикрият петна или зачервявания.

Поради тази причина, когато обмисляте кой е най-добрият вариант, е важно да имате предвид индивидуалните нужди на кожата си и типа покритие, което искате да постигнете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.