Какви са симптомите на гастроентерит?

Гастроентеритът е заболяване, което обикновено се характеризира със симптоми като гадене, диария и болка в стомаха. Може да бъде причинено от вируси, бактерии, паразити и неинфекциозни фактори.
Какви са симптомите на гастроентерит?

Последна актуализация: 25 януари, 2021

Симптомите на гастроентерит се характеризират с възпалението, което причинява болестта на стомашно-чревния тракт. Сред най-често срещаните са диария, повръщане, болка в стомаха и мускулни крампи.

Според публикации в The New England Journal of Medicine най-честата причина за това заболяване (в 90% от случаите при възрастни) са норовируси, РНК патогени принадлежащи към семейство Caliciviridae.

Затова, независимо какво си мислите, повечето епидемични прояви на гастроентерит, са причинени от вируси, а не от бактерии. Ето защо трябва да познавате симптоматиката на заболяването, за да може то да бъде излекувано ефикасно.

Леталност на гастроентерита

Различни епидемиологични проучвания показват, че в света всяка година се наблюдават между три до пет милиарда случая на гастроентерит. Със сигурност тази цифра е плашеща. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че болестта е най-опасна при децата на възраст под пет години.

Ето някои факти:

 • Заболяванията с диария са втората основна причина за смъртност при децата на възраст под пет години и отнема живота на 525000 деца годишно.
 • Проучвания показват, че поне 453000 от тези смъртни случаи при деца се дължат на ротавируси (22% от смъртните случаи в страни като Етиопия и Индия).
 • Значителен дял от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени, ако има осигурен достъп до прясна вода и чрез адекватна дезинфекция в обществените сгради.
 • В световен мащаб в света ежегодно се регистрират около 1.7 милиарда случая на диария при деца.

Както видяхте, най-честият вирусен причинител на гастроентерит при възрастните са норавирусите, докато децата на възраст под пет години са по-податливи на ротавирусите. Ако бихте искали да знаете как да различавате симптомите на гастроентерит в зависимост от причинителите на заболяването, прочетете следващите редове.

Гастроентерит и болка в стомаха

Болката в стомаха е един от класическите признаци на гастроентерит.

Какви са симптомите на гастроентерит?

Отговорът на този въпрос зависи до голяма степен от причинителя на заболяването. Източници като U.S. National Library of Medicine твърдят, че болестта се причинява от три основни вида патогени: вируси, бактерии и паразити.

Нека да видим какво се случва при всеки един от тези причинители.

Вирусен гастоентерит

Според клинични проучвания, вирусният гастоентерит (наречен и стомашен грип) причинен от ротавируси обикновено е асимптоматичен при възрастни, с инкубационен период от един до три дни. Ако болният прояви симптоми, те се наблюдават в рамките на пет до седем дена.

Част от тези симптоми са:

 • Воднисти изпражнения без наличие на кръв
 • Болка и спазми в стомаха
 • Гадене и повръщане
 • Главоболие
 • Температура между 37-38 градуса

Важно е да знаете кога да потърсите консулт с лекар, тъй като въпреки че заболяването обикновено не изисква клинична интервенция, някои от болните могат да се нуждаят от спешно лечение.

Например, при деца и при възрастни, наличието на кръв при повръщане и в изпражненията или невъзможността за задържане на течности в рамките на 24 часа са ясни признаци за необходимост от спешно лечение.

Бактериален гастоентерит

Научни проучвания потвърждават, че бактериите от вида Campylobacter са най-често срещаният причинител на бактериален гастоентерит. Половината от случаите се дължат на контакт със заразено пилешко месо. Други инфекции със същите симптоми се причиняват от Escherichia coli, Salmonella и Shigella.

United States Veterans Health Library е събрала общата симптоматика на този вид инфекции. Някои от най-често срещаните признаци са следните:

 • Воднисти изпражнения
 • Гадене и повръщане
 • Висока температура и втрисане
 • Болка в стомаха
 • Кръв в изпражненията при най-тежките случаи

Както видяхме разликите между вирусния и бактериалния гастроентерит са минимални, въпреки че високата температура и кръвта в изпражненията са най-често срещаните симптоми на последния.

Разбира се прогресивното влошаване, с продължително поддържане на температура над 38 градуса, наличието на кръв в изпражненията и появата на дехидратация (сухота в устата и липса на уриниране) са ясни признаци за необходимостта от медицинска помощ.

Паразитен гастроентерит

Тази категория е много широка и обхваща паразити от протозои до тении, нематоди и други плоски червеи, които могат да причинят гастроентерит при деца и възрастни.

Проучвания показват, че симптомите на този вид гастроентерит са сходни с тези на вече споменатите разновидности на заболяването. Но освен това се наблюдават и нови признаци като:

 • Анорексия и отслабване
 • Анемия
 • Дефицит на витамини

Причината за това е, че в много случаи (като при инфекциите причинени от тении), паразитът се храни директно от съдържанието на червата или кръвта на болния.

Освен това тези разновидности на заболяването продължават по-дълго от споменатите по-горе. Например тенията може да оцелее в организма две-три години, ако не бъде приложено антипаразитно лечение.

Неинфекциозен гастроентерит

Трябва да отбележим, че не всички случаи на гастроентерит са причинени от инфекциозни фактори. Част от причинителите на тази обща симптоматика са следните:

 • Консумация на глутен при болните от цьолиакия
 • Болест на Крон, която представлява възпаление на определени части на стомашно-чревния тракт
 • Натравяне с храна
 • Възпалителни болести на червата (IBD)

Тревожните симптоми, които ви показват, че трябва да потърсите лекарска помощ са висока температура, силна болка, кръв в изпражненията и обезводняване.

Препоръчваме ви да прочетете и: Здравословна диета при гастрит

Какво трябва да запомните за гастроентерита

Въпреки че тази група заболявания се характеризира с доста очевидни симптоми, въпреки наблюдаваното разнообразие при тях, трябва да бъде поставена диагноза от лекар особено в по-сериозните случаи, за да бъде приложено вай-ефикасното лечение при всеки един болен. Появата на дехидратация и наличието на кръв в изпражненията са ясен знак, който ви показва, че веднага трябва да потърсите помощ от лекар.

И накрая, нека за обобщим – симптомите на гастроентерит винаги включват диария, болка в стомаха и гадене, независимо от причинителя на заболяването. Симптомите добре се разграничават в зависимост от това дали в основата на заболяването стоят бактерии, вируси или паразити.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Glass, R. I., Parashar, U. D., & Estes, M. K. (2009). Norovirus gastroenteritis. New England Journal of Medicine361(18), 1776-1785.
 • Enfermedades diarréicas, Organización Mundial de la Salud (OMS). Recogido a 20 de agosto en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/diarrhoeal-disease
 • Elliott, EJ (2007 Jan 6). «Acute gastroenteritis in children.». BMJ (Clinical research ed.) 334 (7583)
 • Tate JE, Burton AH, Boschi-Pinto C, Steele AD, Duque J, Parashar UD (February de 2012). «2008 estimate of worldwide rotavirus-associated mortality in children younger than 5 years before the introduction of universal rotavirus vaccination programmes: a systematic review and meta-analysis». The Lancet Infectious Diseases 12 (2): 136-41.
 • Gastroenteritis, MedlinePLUS.gov. Recogido a 20 de agosto en https://medlineplus.gov/spanish/gastroenteritis.html
 • Blacklow, N. R., & Greenberg, H. B. (1991). Viral gastroenteritis. New England Journal of Medicine325(4), 252-264.
 • Galanis, E (2007 Sep 11). «Campylobacter and bacterial gastroenteritis.». CMAJ : Canadian Medical Association 177 (6): 570-1.
 • Gastroenteritis bacteriana, Veteran Health Library. Recogido a 20 de agosto en https://www.veteranshealthlibrary.va.gov/Spanish/DiseasesConditions/Digestive/142,89212_VA
 • Sepúlveda, Sofía E., et al. “Enfermedad inflamatoria intestinal: Una mirada inmunológica.” Revista médica de Chile 136.3 (2008): 367-375.
 • Meza-Lucas, Antonio, and Francisco Aguilar Rebolledo. “Teniasis humana por Taenia solium.” Revista Mexicana de Patología Clínica y Medicina de Laboratorio 49.2 (2002): 92-99.
 • Sáez, Marta Lázaro, Rógger Álvaro Bendezú García, and Marina Torres Almendros. “Enfermedad celiaca.” SESIONES HOSPITALARIAS 2011-2012 COMPLEJO HOSPITALARIO TORRECÁRDENAS (2010): 53.
 • Baños, N. D., Pelayo, M. P. M., Baños, P. D., & Vázquez, F. A. R. (1998). Gastroenteritis Parasitaria. Patogenia y signos clínicos. Bovis, (79), 43-59.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.