Как реагират нашите тела на тези екстремни ситуации

Вижте как реагира тялото ни при различни екстремни ситуации.
Как реагират нашите тела на тези екстремни ситуации
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 14 април, 2023

Когато сме изправени пред екстремни ситуации, телата ни в крайна сметка изпитват серия от усещания и автоматични реакции. Ако някога сте се чудили как тялото ни реагира в екстремни ситуации, продължете да четете.

Как тялото ни реагира в екстремни ситуации?

Открийте най-честите реакции, които изпитваме, когато попаднем в екстремни ситуации.

1. Гравитация

Силата на гравитацията оказва влияние върху всички. Тази сила е еквивалентна на 1 g, но например, ако сте пилот от военновъздушните сили, тя може да бъде между 8 и 10 g. Какво означава това? Това означава, че телесното ви тегло ще варира.

И как тялото ни реагира на него? Въздействието на тази сила върху нашето тяло зависи от нейната посока. Ако силата на гравитацията действа от главата към краката, вътрешните органи ще се придвижат надолу в рамките на определен период от време.

Ако се появи от краката към главата, коремните органи ще упражнят натиск върху диафрагмата и по този начин върху сърцето и белите дробове.

Ако силата е насочена от гърдите към гърба или отляво надясно и обратно, въздействието й върху тялото ще бъде много по-малко.

2. Как реагира тялото ни при екстремни ситуации – промени в кръвното налягане

Кръвното налягане също варира в екстремни ситуации. Ако имате ниско кръвно налягане, може да възникне синдром на декомпресия. Това е често срещано и при водолазите, по време на бързо изкачване на повърхността, например.

Това се случва, защото разредените газове в кръвта могат да образуват мехурчета, които са склонни да причиняват тромби и да разрушават съдовите стени.

По този начин, ако се получи съдова оклузия, това може да доведе до блокиране на кръвообращението, водещо до смърт. В тежки случаи може да се увреди и бялото вещество на гръбначния мозък, което може да доведе до парализа.

3. Отравяне с въглероден окис

Ако страдаме от отравяне с въглероден окис, тялото ни ще изпита редица реакции.

Първо, въглеродният оксид бързо ще навлезе в кръвта и част от хемоглобина ще се трансформира в карбоксихемоглобин. Така еритроцитите няма да могат да предават кислород към клетките и тъканите на тялото. Трябва да се отбележи, че нервните клетки зависят от кислорода.

Поради тази причина такова отравяне засяга предимно нервната система. Това ще причини главоболие, гадене и нарушена координация.

4. Как реагира тялото ни при екстремни ситуации – хипотермия

Жена с хипотермия.

Когато излагаме тялото си на студ за продължителен период от време, тялото се стреми да намали загубата на топлина. За да направи това, то прибягва до свиване на кръвоносните съдове.

Този механизъм за оцеляване позволява поддържането на по-голямо количество топла кръв, което е необходимо на вътрешните органи за правилното им функциониране.

Продължителното излагане на студ причинява промени в тъканните клетки. Когато това се случи, не е препоръчително да пиете алкохол. Ако го направим, това ще разшири кръвоносните съдове, което ще доведе до повишена загуба на топлина в тялото.

5. Топлинен удар

Как тялото ни реагира на топлинен удар? Когато тялото ни страда от топлинен удар, ние изпитваме прегряване не само на кожата, но и на повърхността на мозъка. Това причинява вазодилатация и дори може да доведе до мозъчен оток.

Ако слънчевият удар е твърде силен и ни липсва кислород, невроните ще умрат. Това не може да се случи в солариума, защото там излагаме тялото си на ултравиолетови лъчи, които не могат да предизвикат повишаване на телесната температура.

6. Как реагира тялото ни при екстремни ситуации – глад

Ако тялото ни страда от глад, ще започне да намалява нивото на кръвната си глюкоза. Тялото трябва да поддържа тези нива и за да постигне това, то ще започне да използва своите резерви. Тези резерви се намират под формата на гликоген в черния дроб и мускулите.

Гладна жена

Когато тялото е гладно, първото нещо, което е засегнато, са собствените ни мускули. Намаляването на мастната тъкан ще настъпи, ако тялото изчерпи запасите от глюкоза.

След това тялото ще започне да използва протеиновия резерв, което ще доведе до отслабване на костите и зъбите и дори на имунната система. Ако страдаме от протеинов дефицит, ще страдаме от болестта, наречена Kwashiorkor. При нея тялото ни ще започне да се подува и в крайна сметка ще страда от миокардна дистрофия.

След като вече знаем как реагира тялото ни, защитата му е наше задължение

Отговорихме ли на вашите въпроси за това как тялото ни реагира в екстремни ситуации? Надяваме се, че сме изяснили всичко в това отношение.

Винаги се свързвайте с вашия лекар при необичайни или тревожни симптоми!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.