Как да засадите и използвате цитронела у дома

Промишлените продукти не са единственото оръжие за борба с комарите. В природата откриваме растението цитронела, идеално за отблъскване на тези досадни насекоми.
Как да засадите и използвате цитронела у дома

Последна актуализация: 16 декември, 2022

Ползите от това да имате собствена градина или зеленчукова градина у дома са огромни. Една от тях е, че можете да отглеждате полезни растения за дома си. Такъв е случаят с растението цитронела, идеално за отблъскване на досадните комари, които се появяват.

Интензивният аромат, който растението цитронела отделя, когато се разтърка или отчупи, е цитрусов, подобен на лимон. Качество, което го прави идеално за приготвяне на супи, сосове и запарки. Неговият потенциал като репелент е в миризмата му.

Често се нарича лимонена трева и е многогодишен вид член на семейство треви – и се развива под формата на храст. Типично е за тропическите и топли райони на Южна Азия.

Лесно се разпознава, тъй като листата му са доста дълги (могат да достигнат 60 до 70 сантиметра дължина – 24 до 28 инча), сплескани и с интензивен зелен оттенък. Време е да го превърнете в свой съюзник. Прочетете, за да научите повече за предимствата му, както и за процеса на засаждане и необходимите грижи.

Как да засадите и отглеждате цитронела у дома

Имате два начина за отглеждане на цитронела. Единият е да закупите растението, а другият е да закупите семето.

Можете да го откриете в разсадници, градински центрове, градински магазини и дори в интернет.

Точното място и време на годината

Пролетта е идеалното време за засаждане на цитронела. Ако предпочитате да я засадите в градината, засадете я на закътани места, близо до декоративни растения или храсти, за да не й е студено през зимния сезон.

Това растение страда, когато температурата падне под 8 градуса по Целзий (46 Fanrenheit)

От друга страна, ако изберете саксия, уверете се, че е достатъчно голяма, за да може да расте свободно. Диаметър от 30 сантиметра (12 инча) ще бъде достатъчен.

Поставете го на място, което получава най-много слънце. През зимата и есента е най-добре да го поставите вътре в къщата, до прозорец.

Имайте предвид, че тропическият му произход се радва на дългите часове слънце (6 до 8 часа). И в двата случая е важно почвата да е добре дренирана и подхранена.

Цитронела у дома.
Има много продукти с цитронела. Тези свещи например се използват като репеленти или като ароматизатори.

Следвайте инструкциите

След като сте избрали подходящите място и време, е време да следвате следните указания:

  • Обогатете почвата с помощта на компостиран оборски тор или такъв от червеи. С този трик ще насърчите плодородието и способността на почвата да абсорбира вода.
  • Изкопайте дупка в почвата два пъти по-голяма от саксията с цитронела, поставете растението и го покрийте с пръст. Ако ще отглеждате няколко, разположете ги на около 70 сантиметра (28 инча) едно от друго. Ако имате семена, просто ги поставете върху почвата и след това ги покрийте.
  • Поливайте ежедневно в продължение на 14 дни и изчакайте вашето растение да порасне.
  • Торете цитронелата по време на вегетационния период с течен азотен тор. Правете това на всеки 2 седмици.

Добре е да споменем, че стръковете цитронела също са подходьщи за засаждане. Можете да ги откриете в зеленчуковия магазин и да ги накиснете във вода за период от един месец, докато излязат корените.

Вероятно ще започнат да поникват и листа. След това следвайте процедурата, описана по-горе. Най-хубавото на това растение е, че не изисква много грижи.

Бъдете прецизни с поливането

Що се отнася до поливането, специалистите по градинарство препоръчват редовно и често поливане, особено през летния сезон. Под това имаме предвид 2 до 3 пъти седмично.

Уверете се, че корените му не изсъхват, тъй като това може да увреди растението трайно. Изобщо не позволявайте водата да застоява в чинийките, тъй като подгизналото растение ще се разболее.

Не го пренебрегвайте през зимата!

От друга страна, през зимния сезон трябва да го поставите в зона с южно изложение. В същото време намалете количеството вода, тъй като колкото по-ниска е температурата, толкова по-бавно расте този вид.

Друг начин, идеален при студове, е да го преместите в мазе, ако имате такова, и да ограничите поливането до минимум. Когато температурите се повишат над 6 градуса по Целзий (43 по Фаренхайт), можете да го извадите отново. Не забравяйте, че цитронела изисква влажност и топлина, за да расте.

Отстранете сухите листа

Също така е важно да отделите време, за да премахнете всички сухи листа. Можете да ги разпознаете по жълтия или кафяв цвят.

През есента подрежете всички части, които изглеждат изтощени. Тези признаци на сухота могат да бъдат знак за две неща: липса на вода или твърде много слънце. Преценете ситуацията и вземете най-подходящите мерки.

Съживете растението цитронела

От време на време е много добре да наторявате растението. Истината е, че снабдяването с хранителни вещества благоприятства растежа и развитието му.

От началото на пролетта до края на лятото наторявайте на всеки 2 седмици с органични продукти: оборски тор, тор от червеи или компост.

Компост
Използвайте компоста, за да торите растението цитронела и да засилите растежа му.

Резници

Когато става въпрос за размножаването на този екземпляр, не може да се отрече, че е много лесно да се направи това. Растението се размножава лесно с помощта на резници. Това означава, че от всяка цитронела можете да получите много повече.

Насладете се на растението цитронела у дома в различните й форми

Може да се възползвате на само от самото растение цитронела. Има свещи от цитронела, направени от нейните етерични масла. Те са чудесна естествена алтернатива без химикали.

По същия начин има сапуни, напоени със специфичния му аромат. Както и да го използвате, растението цитронела ще държи комарите далеч и ще поддържа дома ви добре ароматизиран.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martins R, González F. Uso del aceite de citronela de Java (Cymbopogon winterianus Jowitt) (Panicoidideae) como acaricida frente a la garrapata Boophilus microplus Canestrini (Acari: Ixodidae). Rev Bras PI Med. 2007; 9 (4): 1-8.
  • Mc Caughey D, Ayala G, Buitimea G, Buitimea N, Ochoa A. Propagación y establecimiento de citronela (Pelargonium graveolens) bajo malla sombra. Rev Ides. 2020: 38 (4).
  • Aparecido D, Silva A, Filho G. Citronella: un repelente natural para combatir el mosquito transmisor del dengue. Simp Nac de Tec en Agr. 2019; 11 (1): 133-137.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.