Как да се предпазим и как да лекуваме напукани пети

Отличен продукт, напълно в натуралната серия, е рициновото масло, което омекотява твърдата кожа
Как да се предпазим и как да лекуваме напукани пети

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

За да лекуваме или да се предпазим от напукани пети, може да използваме като омекотяващо средство както масло от какао, така и кокосово масло. И двете прекрасно хидратират и ексфолират кожата.

Много са факторите, които предизвикват напукани пети. Освен че правят краката некрасиви, те създават редица неудобства и дори болка. Все пак има една най-често срещана причина за напукване на кожата на краката – постоянното носене на отворени обувки, например джапанки, сандали и т.н.

Дамите се сблъскват с напуканите пети по-често от мъжете, тъй като за първите е характерно, че носят по-отворени обувки в сравнение с представителите на силния пол. Това въобще не е основание да си помислите, че мъжете на изпитват този дискомфорт. Разбира се, че се случва! Постоянното носене на отворени обувки обаче не е единствената причина на възникването на този проблем. Има и други.

Както вероятно вече знаете, сухите и напукани пети могат да бъдат причина да се чувствате неудобно на обществено място, тъй като със сигурност при отворени обувки околните ще забележат колко захабена е тази част от тялото ви. Други причини за напукване на петите са свръхтеглото и твърде горещият климат. За активните спортисти напуканите пети също са реалност, с която трябва да се справят.

Как да лекуваме напукани пети?

За да се радвате на здрави пети и отличен външен вид, препоръчваме ви редовно да хидратирате стъпалата си с помощта на овлажняващ лосион. По този начин ще ги предпазите от напукване.

Как да лекуваме напукани пети?

За да сме максимално полезни, сме ви подготвили няколко съвета и препоръки, които ще решат проблема “напукани пети”. Напълно по силите ви е да се справите с проблема още сега и повече да не го изпитвате. Най-добрият подход е превенцията. Но ако петите ви вече са напукани, тогава започнете да прилагате няколко домашни средства възможно най-скоро.

Продължавайте да четете и ще откриете няколко натурални средства за борба със сухите и напукани пети. Започнете да ги използвате още днес!

Лекуваме напукани пети с какаово масло

Какаово масло

Какаовото масло представлява отличен продукт за стартиране на програмата „Овладей напуканите пети”. То действа като невероятен ексфолиант. Можете да го използвате за омекотяване и рехидратиране на кожата на петите. Със сигурност ще получите задоволителен резултат.

Пчелен мед

Пчелен мед

Опитайте и топла вана с пчелен мед. За целта ви е необходима чаша мед, която да добавите към леген с топла вода. Добре разбъркайте, така че медът да се разтвори. Потопете краката си в разтвора и ги накиснете за 20 минути. След това извадете краката, подсушете ги с кърпа и ги почистете с пемза. Можете да повтаряте тази процедура 3 пъти седмично, за да постигнете максимален ефект и по-бързо сбогуване с напуканите пети.

Рициново масло

Рициново масло

Друг отличен продукт, напълно в натуралната серия, е рициновото масло, което омекотява твърдата кожа. Освен това е отличен ексфолиант и омекотител. Напоете памучен тампон с малко от олиото, след това нежно масажирайте твърдата кожа в продължение на 10 минути. Изплакнете с топла вода. За максимален резултат можете да правите тази процедура всеки ден преди лягане.

Лекуваме напукани пети с кокосово масло

Кокосово масло

Кокосовото масло е друг продукт, който горещо ще ви препоръчаме. То също е отличен домашен помощник срещу захабените пети. Кокосовото масло премахва мъртвите клетки и задържа водата в кожата, спомагайки за предпазване от изсушаване на кожата на петите. Масажирайте петите си всяка вечер с малко масло от кокос. След това изплаквайте с топла вода. Сложете си чифт чорапи и сте готови!

Пемза

Лекуваме напукани пети с пемза

Тя е последна в нашия списък, но в никакъв случай последна по ефективност. Препоръчваме ви да използвате пемза в комбинация с топла вода. Те представляват ефективна двойка в борбата с напукани пети. Процесът е лесен и отпускащ: разполагате с точното оръжие за елиминиране на твърдата и суха кожа. Сложете малко топла вода в леген и накиснете стъпалата си. Постойте така 15 минути. Извадете краката, подсушете ги с кърпа и започнете да почиствате с пемза. След това изплакнете краката, отново подсушете и почистете. Повтаряйте процедурата няколко пъти. По този начин ще премахнете неприятната твърда кожа по петите.

Може да ви заинтересува ...
5 упражнения за лекуване на шиповете в петите
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
5 упражнения за лекуване на шиповете в петите

Знаем колко болезнени могат да са шиповете в петите. Ако въпреки практикуването на тези упражнения болката продължи трябва да посетите лекар.  • Thomas, J. L., Christensen, J. C., Kravitz, S. R., Mendicino, R. W., Schuberth, J. M., Vanore, J. V., … Baker, J. (2010). The Diagnosis and Treatment of Heel Pain: A Clinical Practice Guideline-Revision 2010. Journal of Foot and Ankle Surgery. https://doi.org/10.1053/j.jfas.2010.01.001
  • Rosenbaum, A. J., DiPreta, J. A., & Misener, D. (2014). Plantar Heel Pain. Medical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2013.10.009

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.