Как да се предпазим и как да лекуваме напукани пети

Отличен продукт, напълно в натуралната серия, е рициновото масло, което омекотява твърдата кожа
Как да се предпазим и как да лекуваме напукани пети

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

За да лекуваме или да се предпазим от напукани пети, може да използваме като омекотяващо средство както масло от какао, така и кокосово масло. И двете прекрасно хидратират и ексфолират кожата.

Много са факторите, които предизвикват напукани пети. Освен че правят краката некрасиви, те създават редица неудобства и дори болка. Все пак има една най-често срещана причина за напукване на кожата на краката – постоянното носене на отворени обувки, например джапанки, сандали и т.н.

Дамите се сблъскват с напуканите пети по-често от мъжете, тъй като за първите е характерно, че носят по-отворени обувки в сравнение с представителите на силния пол. Това въобще не е основание да си помислите, че мъжете на изпитват този дискомфорт. Разбира се, че се случва! Постоянното носене на отворени обувки обаче не е единствената причина на възникването на този проблем. Има и други.

Както вероятно вече знаете, сухите и напукани пети могат да бъдат причина да се чувствате неудобно на обществено място, тъй като със сигурност при отворени обувки околните ще забележат колко захабена е тази част от тялото ви. Други причини за напукване на петите са свръхтеглото и твърде горещият климат. За активните спортисти напуканите пети също са реалност, с която трябва да се справят.

Как да лекуваме напукани пети?

За да се радвате на здрави пети и отличен външен вид, препоръчваме ви редовно да хидратирате стъпалата си с помощта на овлажняващ лосион. По този начин ще ги предпазите от напукване.

Как да лекуваме напукани пети?

За да сме максимално полезни, сме ви подготвили няколко съвета и препоръки, които ще решат проблема “напукани пети”. Напълно по силите ви е да се справите с проблема още сега и повече да не го изпитвате. Най-добрият подход е превенцията. Но ако петите ви вече са напукани, тогава започнете да прилагате няколко домашни средства възможно най-скоро.

Продължавайте да четете и ще откриете няколко натурални средства за борба със сухите и напукани пети. Започнете да ги използвате още днес!

Лекуваме напукани пети с какаово масло

Какаово масло

Какаовото масло представлява отличен продукт за стартиране на програмата „Овладей напуканите пети”. То действа като невероятен ексфолиант. Можете да го използвате за омекотяване и рехидратиране на кожата на петите. Със сигурност ще получите задоволителен резултат.

Пчелен мед

Пчелен мед

Опитайте и топла вана с пчелен мед. За целта ви е необходима чаша мед, която да добавите към леген с топла вода. Добре разбъркайте, така че медът да се разтвори. Потопете краката си в разтвора и ги накиснете за 20 минути. След това извадете краката, подсушете ги с кърпа и ги почистете с пемза. Можете да повтаряте тази процедура 3 пъти седмично, за да постигнете максимален ефект и по-бързо сбогуване с напуканите пети.

Рициново масло

Рициново масло

Друг отличен продукт, напълно в натуралната серия, е рициновото масло, което омекотява твърдата кожа. Освен това е отличен ексфолиант и омекотител. Напоете памучен тампон с малко от олиото, след това нежно масажирайте твърдата кожа в продължение на 10 минути. Изплакнете с топла вода. За максимален резултат можете да правите тази процедура всеки ден преди лягане.

Лекуваме напукани пети с кокосово масло

Кокосово масло

Кокосовото масло е друг продукт, който горещо ще ви препоръчаме. То също е отличен домашен помощник срещу захабените пети. Кокосовото масло премахва мъртвите клетки и задържа водата в кожата, спомагайки за предпазване от изсушаване на кожата на петите. Масажирайте петите си всяка вечер с малко масло от кокос. След това изплаквайте с топла вода. Сложете си чифт чорапи и сте готови!

Пемза

Лекуваме напукани пети с пемза

Тя е последна в нашия списък, но в никакъв случай последна по ефективност. Препоръчваме ви да използвате пемза в комбинация с топла вода. Те представляват ефективна двойка в борбата с напукани пети. Процесът е лесен и отпускащ: разполагате с точното оръжие за елиминиране на твърдата и суха кожа. Сложете малко топла вода в леген и накиснете стъпалата си. Постойте така 15 минути. Извадете краката, подсушете ги с кърпа и започнете да почиствате с пемза. След това изплакнете краката, отново подсушете и почистете. Повтаряйте процедурата няколко пъти. По този начин ще премахнете неприятната твърда кожа по петите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Thomas, J. L., Christensen, J. C., Kravitz, S. R., Mendicino, R. W., Schuberth, J. M., Vanore, J. V., … Baker, J. (2010). The Diagnosis and Treatment of Heel Pain: A Clinical Practice Guideline-Revision 2010. Journal of Foot and Ankle Surgery. https://doi.org/10.1053/j.jfas.2010.01.001
  • Rosenbaum, A. J., DiPreta, J. A., & Misener, D. (2014). Plantar Heel Pain. Medical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2013.10.009

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.