Как да прочистим панкреаса?

Не се колебайте да вземете гореща вана преди сън
Как да прочистим панкреаса?

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Панкреасът е орган във формата на сълза, който се намира в дванадесетопръстника. Той е от съществено значение за храносмилането и произвежда жизненоважни ензими. Ако е замърсен или възпален, ще бъде трудно храната да се смели добре. Ето защо си струва да знаете как да се грижите за него, както и от време на време да правите прочистващи диети за подобряване здравето на панкреаса.

Прочистваща диета за панкреаса

Как може панкреасът да са възпали или замърси? Диетата е винаги първият и основен фактор, който може да доведе до увреждане на един или повече органи. Също така, възможно е външните елементи от околната среда да променят или нарушат неговите функции. Всичко това може да доведе до хормонален дисбаланс в панкреаса и заболявания като диабет. Трябва да детоксикирате панкреаса и да го поддържате в добро здраве. Нека да ви обясним как по-долу.

1. Кажете “сбогом” на токсините с лечебни растения

Кажете "сбогом" на токсините в панкреаса с лечебни растения

Първите стъпки, които трябва да направите, за да започнете прочистване на панкреаса, са да спрете алкохола и цигарите, както и всички нездравословни храни. Разбира се, отказването на цигарите винаги е трудно, но усилието си струва. Ще спечелите години живот. Също така ви съветваме да намалите консумацията на брашно, захар и сладкиши. Всичко това ще ви накара да се почувствате по-добре. Има и няколко невероятни лечебни растения, които ще помогнат за прочистване на панкреаса:

  • Чай от джинджифил: Намалява възпалението, прочиства тялото ви, успокоява и е добър антиоксидант.
  • Зелен чай: Започнете да пиете чаша зелен чай всеки ден по време на закуска или в следобедните часове – ще получите силна доза фантастични антиоксиданти за прочистване на панкреаса.
  • Разтвор от женско биле: Това е един много полезен за храносмилането корен, който стимулира производството на жлъчка, която съответно подпомага този процес.

2. Вода и хубави сокове

Сок от киви за прочистване на панкреаса.

Би било чудесно да се прави прочистваща диета в продължение на най-малко 10 дни в месеца. Започнете деня си с чаша лимонов сок и топла вода, киви и купа овесени ядки. Ще трябва да пиете 2 л. вода на ден и да консумирате плодове и зеленчуци, особено през тези дни. Увеличете количеството зеленолистни зеленчуци, богати на витамин B, и плодове, богати на антиоксиданти и витамини – например папая, портокали и ягоди. Сокът от ананас и папая е фантастичен за здравето на панкреаса, а един от най-добрите плодове е киви.

3. Ползите от топъл душ или вана

Горещият душ или вана стимулира храносмилането и подобрява здравето на панкреаса.

Това може да ви изненада, но горещият душ или вана всеки ден стимулира храносмилането и подобрява здравето на панкреаса, като подпомага неговите функции, така че не се колебайте да вземете гореща вана преди сън. Тя ще ви отпусне, така че ще можете да заспите по-лесно и ще подпомогне функциите на панкреаса.

4. Пазете се от негативни емоции и стрес

Негативните емоции и стрес вредят на панкреаса.

Може да ви прозвучи несериозно, но не е така. Имайте предвид, че в периоди на висока тревожност и стрес нивата на кортизол се покачват, което е много лошо за организма. Негативните емоции и притесненията променят основните телесни функции и могат да повлияят зле на храносмилането, което увеличава риска от възпаление на стомаха и дебелото черво. Всичко това също ще навреди на панкреаса, който произвежда жизненоважни ензими. Трябва да имате всички тези фактори предвид. Опитайте се да се отпуснете, да намерите време за себе си, да вървите пеш и да се храните добре.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.