Как да прочистим червата от токсичните вещества
Червата са част от “отбора” на органите, които прочистват тялото. Те имат много важна функция, защото са отговорни за разграждането на храната, която консумираме. Така че кръвта да абсорбира хранителните вещества. Освен това червата премахват излишните отпадни вещества от тялото. Разберете как да ги прочистите в следната статия. Както и как да се отървете от токсичните вещества с натурални средства и здравословни навици.
Също като при другите органи, отговорни за прочистване и филтриране на веществата в организма – като черния дроб и бъбреците – начинът на живот, излагането на замърсяване и лошото хранене могат да накарат червата да работят прекомерно и това да доведе да неправилното им функциониране. В тях започва да се натрупва голямо количество токсини. С течение на времето те могат значително да повлияят на здравето и да предизвикат появата на лош дъх, киселини, тежест в стомаха, лошо храносмилане, диария, газове, главоболие и безсъние.
5 лесни съвета за прочистване на червата от токсичните вещества
Ако искате да направите прочистване на червата от токсичните вещества у дома, определено трябва да обърнете внимание на тези прости съвети. Те ще ви помогнат по здравословен и ефикасен начин.
Пийте повече вода
Прочистването на червата може да доведе до дехидратация. Така че е важно да увеличите количеството на водата, която пиете всеки ден. Пиенето на големи количества ще помогне да бъдете хидратирани. А тялото ви ще се освободи от токсичните вещества и фекалиите, натрупани в червата. Пийте вода със стайна температура и с малко лимонов сок за още по-силен ефект.
Диета
Докато прочиствате червата се стремете да спазвате лека диета. Включваща много зеленчуци и плодови сокове, както и други храни, лесни за смилане. Избягвайте да консумирате големи количества храна, защото това ще претовари червата и ще попречи на процеса на прочистване. Препоръчваме ви консумацията на много бульони и зеленчукови супи за възстановяване на естествените електролити в тялото.
Прочетете и: 8 съвета за здравословно хранене
Витамини и хранителни добавки
Прочистването на червата от токсичните вещества може да доведе до временна загуба на жизненоважни хранителни вещества и добавки. Ако е възможно, компенсирайте тази загуба чрез консумация на естествени източници на витамини и хранителни добавки. Увеличете консумацията на витамин С, тъй като това ще засили имунната система.
Консумирайте повече пробиотици
Много е важно да се консумират пробиотични храни, докато правите прочистване на червата. Защото този процес може да накара тялото да елиминира полезните бактерии заедно с вредните. Чрез приема на пробиотици ще бъдете в състояние да компенсирате тази загуба и да добавите полезни бактерии в организма грижещи се за здравето на дебелото черво.
Детоксикираща вана
Последният ни съвет, който също може да допринесе за прочистването на червата, е да си приготвяте вана с вода с лечебни растения. Това ще ви помогне да елиминирате токсините чрез кожата. Сварете билките във водата и по-късно се увийте в хавлиена кърпа или одеяло, така че парата да проникне в кожата.
Сок за прочистване на червата
Този мощен сок е идеален за прочистване на червата от токсичните вещества и за стимулиране на тялото да премахне всички отрови, с които не може да се справи. Напитката съдържа ягоди, ананас и магданоз и е известна с прочистващите си и храносмилателни свойства, които помагат да се преборите със запека и газовете, намаляват възпалението на червата и пречиства храносмилателния тракт.
Препоръчваме ви да прочетете и: Научете кои са ползите на водата от ананас
Съставки:
- ½ чаша нарязани ягоди
- 2 резена ананас, нарязани на парчета
- 1 стрък магданоз, нарязан
- 1 чаша чешмяна или минерална вода
Начин на приготвяне
Сложете всички съставки в блендер, разбъркайте добре и сервирайте. Най-подходящото време да пиете този сок е по време на закуска или преди прием на голямо количество храна.
Чайове
Ако предпочитате да прочистите червата си чрез пиене на чайове, ви препоръчваме да си приготвите чай от артишок или бял трън. И двете растения са известни с прочистващото си действие, стимулиращо организма да изхвърля токсините и течностите.
Лют червен пипер
Лютият червен пипер е прочистващо средство, което може да бъде от голяма полза, когато става въпрос за червата. Опитайте се да включите тази подправка в натуралните си шейкове или да я смесите с малко лимон. Пийте този микс няколко пъти дневно.
Водорасли
Обвивката на семената псилиум (Plantago psyllium) и водораслите са известни със способността си да абсорбират и след това да елиминират токсините, които се натрупват в червата. И двете растения образуват гел, който помага за омекотяване на изпражненията, което ги прави идеално решение в борбата с проблеми като запек и синдром на раздразнените черва.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Brizuela Quintanilla Raúl A.. Síndrome de intestino irritable. Rev Cub Med Mil [Internet]. 1997 Jun [citado 2018 Nov 11] ; 26( 1 ): 63-68. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65571997000100009&lng=es.
- Guarner F.. Papel de la flora intestinal en la salud y en la enfermedad. Nutr. Hosp. [Internet]. 2007 Mayo [citado 2018 Nov 12] ; 22( Suppl 2 ): 14-19. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000500003&lng=es.
- Peña A. S.. Flora intestinal, probióticos, prebióticos, simbióticos y alimentos novedosos. Rev. esp. enferm. dig. [Internet]. 2007 Nov [citado 2018 Nov 12] ; 99( 11 ): 653-658. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082007001100006&lng=es.
- Romano, B. , Fasolino, I. , Pagano, E. , Capasso, R. , Pace, S. , De Rosa, G. , Milic, N. , Orlando, P. , Izzo, A. A. and Borrelli, F. (2014), The chemopreventive action of bromelain, from pineapple stem (Ananas comosusL.), on colon carcinogenesis is related to antiproliferative and proapoptotic effects. Mol. Nutr. Food Res., 58: 457-465. doi:10.1002/mnfr.201300345