Как бързо да излекуваме ечемик на окото

Следвайте тези 10 процедури, за да се излекувате възможно най-бързо.
Как бързо да излекуваме ечемик на окото

Написано от Thais Guillén Otero

Последна актуализация: 19 септември, 2022

Какво е това на лявото ти око? Събуждаш се е някакъв странен дискомфорт, поглеждаш се в огледалото и целият ти свят се преобръща. Имаш важна среща днес, а тялото ти просто е изиграло мръсен номер с този ечемик на окото. Изглеждаш ужасно, сякаш си се сбила с някой снощи.

Не се притеснявай изобщо! В тази статия ще те научим как да се излекувате бързо от ечемик на окото.

Какви са причините за ечемика?

Ечемик на окото възниква в следствие на възпаление на някои мастни жлези, които се намират в основата на миглите или върху клепачите (жлези на Цайс и Мол или на слъзната жлеза). Най-често се причинява от стафилококова инфекция, въпреки че и други патогени могат да участват.

Блефаритът може да бъде измежду другите причини (хронично възпаление на очите), както и хормонални промени и стрес.

Лечението на т. нар. ечемик на окото може да продължи до 20 дни. Въпреки че обикновено не е сериозен проблем, все пак може да бъде много болезнен, а и определено загрозява. Ако проблемът продължава за по-дълъг период трябва, незабавно да отидете на лекар.

Според д-р Румяна Атанасова, ръководител на Специализирана очна болница за активно лечение “Акад. Пашев”, при поява на ечемик на окото е добре да направите изследване на кръвната захар и потенциален диабет. Причината е, че при диабетиците често се набюдава склонност към гнойни инфекции в организма.

Ще ви кажем за първоначалните симптоми на ечемика, така че да можете да ги разпознаете веднага:

 • Чувствителност към светлина
 • Дискомфорт при мигане
 • Зачервяване в засегнатата зона
 • Усещане за сърбеж, парене, смъдене, или болка в засегнатата зона
 • Замъглени очи (пъпки се появяват в кратък период от време)
 • Чувство, че имате пясък в очите
 • Подуване на клепачите
 • Постоянно сълзене
 • Секрет от засегнатото око
 • Замъглено виждане
 • Поява на малка жълта или червена точка, подобна на пъпка, която скоро ще се спука

Следващата стъпка е да се определи какъв тип ечемик имате, което е лесно да се направи, защото това зависи от мястото на клепача, където се е появил:

Външен ечемик на окото

Зачервяване и възпаление на клепача, което обикновено има жълто покритие подобно на пъпка. Този тип има тенденция да спада сам и се лекува бързо.

Вътрешен ечемик на окото

Вътрешният ечемик на окото е абсцес, който не се намира на ръба на клепача. Обикновено е с червено връхче подобно на пъпка. Това отнема повече време, докато спадне и се лекува по-бавно от външния ечемик.

Ако не виждате никакво подобрение в рамките на 10 дни трябва да отидете на лекар. В много редки случаи ечемикът не спада в достатъчна степен и оставя след себе си малки бучки от мазнини, които трябва да бъдат хирургично отстранени или изцедени след разрез.

Това най-вероятно няма да е вашата ситуация, така че нека да започнем с лекуването на болката и възпалението, като следвате тези 10 процедури, за да се излекувате възможно най-бързо.

Първоначално предупреждение

Не забравяйте, че ечемик на окото обикновено се появява в резултат на излагане на бактерии, така че:

 • Не докосвайте, натискайте, разтривайте, щипете и не се опитвайте да спукате ечемика. Може да се разнесе инфекцията, да увреди вашите слъзни канали или дори окото.
 • Подобрете хигиената си, за да запазите мястото чисто и да предотвратите други инфекции.
 • Не използвайте грим, докато окото не се излекува напълно.
 • Избягвайте използването на контактни лещи, тъй като биха могли да се замърсят и бактериите да преминат в здравото око.
 • Тъй като очите са пряко свързани с лимфната и кръвоносната система, ние препоръчваме да се консултирате с лекар, преди да използвате каквото и да е лекарство. Това може да се отрази на структурата на окото ви и вашето зрение.

И така…как бързо да излекувам ечемика?

Има няколко природни лечения, които могат да облекчат симптомите и да направят ечемика да изчезне. Въпреки това имайте предвид, че ако възпалението и зачервяването се разпространят на други части на лицето или ако продължават твърде дълго, трябва незабавно да се свържете с вашия лекар.

По-долу ще намерите 10 процедури за бързо лечение на ечемик:

Лечение # 1: Топла вода

компресите с вода помагат за облекчаване на състоянието ечемик на окото

Това е най-често прилаганото лечение. Сварете един литър вода и я оставете да се охлади, докато остане леко топла. Навлажнете чиста кърпа с вода и я поставете върху засегнатия клепач в продължение на 10 минути. Трябва да натопите кърпата отново всеки път, когато водата изстине. Този процес ще помогне да се оттече събралата се гной от ечемика.

Лечение # 2: Акация

За да се облекчи силната болка, която ечемикът причинява можете да използвате акация. Добавете една шепа листа от акация на две чаши вряща вода. Нека се остави разтворът да преседи, така че лечебните съставки на растението да се прехвърлят към водата. Когато разтворът е топъл, навлажнете чиста кърпа в него и го използвайте като компрес върху засегнатото око. Нека постои 10 минути, точно както при предишното лечение.

Лечение # 3: Кориандър

Сварете една чаена лъжичка кориандър в една чаша вода. Изчакайте една минута след варене. Разтворът се оставя да се охлади. Използвайте го за почистване на засегнатото око три пъти на ден.

Лечение # 4: Чаени торбички

Танините в чаените листа също могат да помогнат срещу ечемика. Навлажнете една торбичка чай в топла, предварително преварена вода и я сложете на ечемика в продължение на 10 минути всеки ден, докато не изчезне.

Лечение # 5: Магданоз

магданозът спомага лечението на ечемик на окото


Листа от пресен магданоз в една голяма чаша вряща вода ще намалят възпалението на клепача и неговата чувствителност. Оставете разтворът да се охлади и след това потопете чиста кърпа в него. Използвайте го за компрес, докато се охлади. Правете това сутрин и вечер преди лягане.

Лечение # 6: Лайка

Добавете една шепа листа от лайка към две чаши вряща вода, за да изчезне ечемикът. След това оставете разтворът да се охлади. Когато водата е топла, навлажнете чиста кърпа и я дръжте на засегнатото око в продължение на 10 минути всеки ден.

Лечение # 7: Куркума

Куркумата притежава естествени антибактериални свойства. Сварете две чаши вода с една чаена лъжичка куркума на прах, докато течността не намалее на половина. Прецедете разтвора с кърпа, докато течността не се избистри. Използвайте капкомер, за да сложите 3 капки в двете си очи два или три пъти на ден.

Лечение # 8: Домат

Това средство е особено добро за облекчаване на болката. Нарежете пресни домати на филийки и ги поставете върху засегнатата област в продължение на 5 минути, три пъти на ден. Той не само намалява възпалението, но също ще имате гладка и красива кожа.

Лечение # 9: Алое вера

Изрежете парче от алое вера надлъжно и го разцепете в средата. Навлажнете памучен тампон в бистрата течност, която растението отделя и внимателно го втрийте върху засегнатия клепач сутрин и вечер. След това изплакнете с лайка или розова вода. Правете това в продължение на 3 или 4 месеца.

Това лечение също е добро, ако не искате да изглеждате уморени, ако имате катаракта или други видове очни възпаления.

Лечение # 10: Краставица

краставицата спомага лечението на ечемик на окото


Краставицата е освежаващ и полезен зеленчук, който е много подходящ за маски и лечение на ечемик. Нарязваме краставицата и поставяме резените върху възпалението, за да се намали отока и болката.

Запомнете …

Децата са по-податливи към появата на ечемик на окото. Когато той се лекува, винаги трябва да отидете на лекар, въпреки че сега вече знаете как бързо да се премахне с помощта на естествените продукти, описани в тази статия.

Помнете, че превенцията е най-доброто средство за лечение: винаги трябва ръцете ви да са чисти и избягвайте да докосвате очите си. Не използвайте продукти, които могат да ви раздразнят очите. Надяваме се, че тези съвети са били полезни за вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Shima, C. R. (2016). Stye. Japanese Journal of Clinical Ophthalmology. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Thunstrom, V. (2011). Primary eye care. SA Pharmaceutical Journal. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-5194-4.00011-0
 • Leffler, C. T., Davenport, B., & Chan, D. (2010). Frequency and seasonal variation of ophthalmology-related internet searches. Canadian Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.3129/i10-022
 • Herbal Treatment of Children: Western and Ayurvedic Perspectives. https://books.google.co.in/books?id=63JuCAAAQBAJ&pg=PA175&dq=coriander+seeds+for+edema&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwim7-LchenPAhUKp48KHbH1CgcQ6AEINDAA#v=onepage&q=coriander%20seeds%20for%20edema&f=false
 • J Adv Pharm Technol Res. 2012 Apr-Jun; 3(2): 136–138. Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. doi: 10.4103/2231-4040.97298
 • Genet Mol Res. 2016 Jul 29;15(3). Antifungal and Antibacterial Activities of Petroselinum Crispum Essential Oil. DOI: 10.4238/gmr.15038538.
 • Electron Physician. 2016 Sep; 8(9): 3024–3031. Published online 2016 Sep 20. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). doi: 10.19082/3024
 • Review Article | Open Access, Volume 2014 |Article ID 186864 | 12 pages | A Review on Antibacterial, Antiviral, and Antifungal Activity of Curcumin. https://doi.org/10.1155/2014/186864
 • Indian J Dermatol. 2008; 53(4): 163–166. ALOE VERA: A SHORT REVIEW. doi: 10.4103/0019-5154.44785

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.