Избягвайте да изхвърляте храна с тези 14 отлични съвета

Знаете ли, че можете да направите всичко възможно, за да намалите разхищаването на храна? С няколко удобни съвета и трика можете да увеличите срока на годност на храната си и да станете по-отговорен потребител.
Избягвайте да изхвърляте храна с тези 14 отлични съвета

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Как да спрете да изхвърляте храна?

Ако искате да избегнете изхвърлянето на храна, тук ще намерите някои от любимите ни съвети, които да ви помогнат да извлечете повече от вашите продукти и дори да удължите срока им на годност.

Въпреки че много от тях се основават единствено на популярни вярвания, а не на солидни научни доказателства, много от хората, които са ги изпробвали, ги намират за полезни. Готови ли сте да им дадете шанс?

Как да спрете да изхвърляте храна у дома

1. Съхранявайте яйцата свежи за по-дълго със зехтин

Повечето хора са склонни да ядат яйца редовно. Има обаче и такива, които се притесняват, че може да се развалят, преди да успеят да ги изядат. Според някои източници обаче всичко, което трябва да направите, за да запазите яйцата си свежи, е да нанесете тънък слой зехтин. Удивително!

Пресни яйца.

Не забравяйте да прочетете и тази статия: Плацебо ефекта на храната

2. Как да спрете да изхвърляте храна: Спасете солена супа с картоф

Прекалихте със солта, когато приготвяте любимата си домашна супа? Не се паникьосвайте – това е толкова лесна за оправяне грешка! За щастие имаме прост трик, който да ви помогне да спасите солената си супа.

Обелете картоф и го поставете в тенджерата си със супа за около 20 минути. Според народните вярвания картофът ще помогне за усвояването на част от солта. И най-хубавото е, че супата ви няма да отиде на вятъра.

3. Използвайте остатъците от майонеза

Ако искате да изразходвате до последно останалата майонеза в буркана, просто добавете няколко супени лъжици оцет или лимонов сок и направете салатен дресинг.

4. Как да спрете да изхвърляте храна: Запазете плодовете пресни

Плодовете се развалят бързо, ако не ги ядете достатъчно бързо. За щастие има прост трик, който работи добре. Всичко, което трябва да направите, е да поставите плодовете в съд с вода и ябълков оцет.

Ако не планирате да ги ядете през следващите няколко дни, най-добрият начин да избегнете разхищаването на храна е да поставите плодовете си в херметичен контейнер и да ги съхранявате във фризера, докато не ви потрябват.

5. Съхраняване на чесън и лук

Според общоприетото вярване, поставянето на храни като чесън и лук в хартиена торбичка, надупчена с дупки, може да помогне за запазването на вкуса и свежестта им за по-дълго.

Как да спрем да изхвърляме храна - съхраняване на чесън и лук.

6. Как да спрете да изхвърляте храна: Запазете половинките авокадо свежи

Понякога не можете да оползотворите цялото авокадо и искате да запазите другата половина за по-късно. Въпреки това, както всички знаят, другата половина със сигурност ще стане кафява само за часове. И така, какво можете да направите, за да предотвратите това?

Сред много опити, които хората споделят онлайн, успяхме да намерим този за поддържане на авокадото свежо: очевидно всичко, което трябва да направите, е да поставите остатаналата половина от авокадо в херметически затворен контейнер заедно с голямо парче лук. Опитайте!

7. Използвайте цялата Нутела

Мисля, че повечето от нас могат да се съгласят: Nutella е доста вкусна, което прави още по-важно да се изразходват остатъците по дъното на буркана. Вместо да го изхвърляте, добавете малко горещо мляко, разбъркайте го с лъжица и ще имате вкусна шоколадова напитка.

8.Как да спрете да изхвърляте храна: Запазете целината

Искате ли да запазите стръковете си целина по-свежи за по-дълго? Тези вкусни зеленчуци са склонни да изсъхват за много кратък период от време. Въпреки това, според общоприетото вярване, опаковането на целина в алуминиево фолио може да й помогне да остане свежа.

9. Удължаване срока на годност на бананите

За много от нас бананите са редовна част от диетата ни. Въпреки че са вкусни и питателни, те са склонни да узряват твърде бързо, ставайки кафяви и после черни за няколко дни.

Искате ли да избегнете това? Е, ако поставите малко найлоново фолио в края на вашите банани, ще откриете, че издържат три или четири дни по-дълго от обикновено. Пробвайте!

Съхраняване на банани.

10. Как да спрете да изхвърляте храна чрез повторно използване на мляко

Както всички млечни продукти, млякото трябва да се съхранява внимателно, тъй като може лесно да се замърси. Но това, че вече не е прясно, не означава, че все още не може да бъде полезно.

Ако срокът на годност е само няколко дни, можете да го използвате за приготвяне на кумис (вид ферментирало кисело мляко), извара, сирене и много други. Опитайте и се уверете сами!

11. Съхранение на фини билки чрез замразяването им

Добавянето на билки към вашите ястия е чудесен начин да ги съхраните по-дълго. Единственият недостатък е, че ако не предприемете стъпки за правилното им съхранение, те могат да се развалят много по-бързо, отколкото си мислите.

За да предотвратите това и да сте сигурни, че вашите билки няма да се развалят, просто ги поставете във формички за лед, напълнете всеки квадрат със зехтин и ги поставете във фризера. Можете да използвате тези билкови кубчета във всякакви различни рецепти.

12. Как да спрете да изхвърляте храна – съхраняване на картофи и ябълки

Знаете ли, че съхраняването на картофи и ябълки заедно може да ви помогне да запазите и двете по-свежи за по-дълго? Въпреки че това все още не е научно доказано, много хора съобщават, че този трик е помогнал да запазят храната си свежа.

13. Оползотворяване на цялата пулпа от манго

Ако сте от типа хора, които губят много от сърцевината на мангото, когато го белите с нож, опитайте да нарежете мангото си на няколко парчета и да извадите пулпата с помощта на чаша. Можете да използвате същия трик с киви, авокадо и други подобни плодове.

14. Как да спрете да изхвърляте храна чрез повторно използване на утайката от кафе

От древни времена утайката от кафе се използва за приготвяне на растителни торове и компост. Достатъчно смели ли сте да пробвате това сами? Въпреки че няма достатъчно доказателства в подкрепа на тези твърдения, това е наистина прост метод, който можете да опитате у дома.

Избягвайте да изхвърляте храна, за да помогнете на другите в нужда

Колкото и тривиални и незначителни да изглеждат тези съвети, те са наистина лесни начини да избегнете изхвърлянето на храна. Те няма да ви струват нито стотинка, а с малко усилия ще са от полза както за вас, така и за другите.

Да бъдете щедри към другите не е трудно. Освен да приложите тези трикове на практика, можете да споделите останалата си храна с тези, които имат най-голяма нужда от нея. По този начин можете да намалите хранителните си отпадъци и да помогнете на хората около вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.