Интимни сапуни: добра идея ли е да ги използвате?

Използването на интимни сапуни често е въпрос поставян през гинеколозите. Днес ще ви разкажем повече по темата.
Интимни сапуни: добра идея ли е да ги използвате?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 27 април, 2023

Разглежданите интимни сапуни съществуват от няколко години като допълнение към женската хигиена. Независимо дали в течна, таблетна или гел форма, производителите твърдят, че имат нежни, овлажняващи и безопасни формули за чувствителната кожа на “V” зоната.

Но въпреки популярността им, използването им се превърна в предмет на спорове. Докато рекламите твърдят, че те са решение за поддържане на вагината чиста и без неприятна миризма, гинеколозите предупреждават, че редовната им употреба крие известни рискове.

Какво трябва да знаете? Научете днес!

Какво представляват интимните сапуни?

Продуктите за женско интимно почистване са доста популярни на пазара. Сред тях жените използват най-много интимни сапуни. Тези почистващи формули са за области като вулвата, клитора и вагиналния отвор.

Предлагат се под формата на течност, таблетка или гел, със състав, който обещава да бъде съвместим с pH на гениталната област. Поддръжниците твърдят, че помагат за балансиране на вагиналната флора и неутрализират неприятните миризми. Освен това им приписват антимикробни и овлажняващи свойства.

Ефективни ли са? Изпълняват ли функцията си?

За да се отговори на тези въпроси е необходимо да се има предвид, че вагината има способността да се самопочиства. Както се казва в статия в Центъра за женско здраве , не е необходимо да се поставя какъвто и да е продукт във влагалището, за да се осигури хигиената му.

По принцип външното измиване (на вулвата) с вода – за предпочитане топла вода – е достатъчно, за да поддържа зоната чиста. Можете да го допълните със сапун, стига да е неутрален и без парфюм.

Въпреки това прилагането на интимни сапуни е ненужно.

Вярно е обаче, че някои формули на този тип продукти освежават, почистват и овлажняват външните части на интимната зона. Но трябва да внимавате, тъй като всяко вещество, което влезе в контакт с вулвата, може лесно да влезе през вагиналния канал.

Ако се спрете на почистващи средства от този тип, те трябва да са дерматологично тествани и препоръчани от гинеколози. Освен това трябва да са хипоалергенни и без парфюми. Тези характеристики могат да бъдат открити на етикета.

В аптеките се предлагат множество продукти.
Когато купувате продукти за интимната зона, е необходимо да отделите време и да проверите етикетите.

Безопасно ли е да използвате интимни сапуни?

Повечето от предлаганите на пазара интимни сапуни твърдят, че са съобразени с вагиналното pH и деликатната кожа на тази област. Въпреки това, доказателствата показват, че употребата им крие повече рискове, отколкото ползи.

Проучване, споделено чрез Microbial Ecology in Health and Disease, установи, че употребата на вагинални продукти може да бъде вредна за бактериите Lactobacillus, отговорни за поддържането на здравословна вагинална среда.

Само по себе си приложението им е свързано с промяна на вагиналната имунна бариера не само чрез унищожаване на Lactobacillus, но и защото насърчава провъзпалителна среда, която увеличава риска от заболяване. Резултатът? Повишена чувствителност към инфекции, предавани по полов път, общи бактериални и гъбични инфекции и дразнене.

Всъщност, както разкрива изследването, споделено в Womens Health, това е свързано с повишен риск от възпалителни заболявания на таза и ендометриоза. Въпреки че са необходими по-задълбочени проучвания, засега най-сигурната мярка е да се избягва както обливането, така и контакта с продукти, които могат да бъдат дразнещи (сапуни, гелове, кремове, парфюми и други подобни).

Какъв е правилният начин за почистване на интимната зона?

Първо, не забравяйте, че вагиналният канал има кръвоносни съдове и бактериална флора, която може да защити и елиминира вредните микроорганизми. Следователно се казва, че изпълнява процес на “самопочистване” без необходимост от външни продукти.

Въпреки това е важно да почистите външната част на малките срамни устни, тъй като остатъците от клетки и масла (смегма) са склонни да се натрупват там, което може да доведе до лоша миризма. Ежедневното измиване с вода обикновено е достатъчно за почистване на мястото.

Ако решите да използвате сапун, той трябва да е неутрален и без аромат. За да улесните отстраняването на остатъците, използвайте кърпа или просто пръстите си. Пропуснете всякакви други артикули, като луфи, тъй като те могат да причинят дразнене, разкъсване и да увеличат риска от инфекция.

Що се отнася до честотата на измиване, веднъж на ден е достатъчно. По-рязкото измиване на зоната обикновено не е достатъчно, за да се премахнат следите от пот и секрети. Не се препоръчва обаче и прекомерното миене, тъй като може да доведе до дисбаланс на вагиналната микрофлора.

Други препоръки за вагинална грижа

Освен избягването на използването на дразнещи интимни сапуни при измиване на интимната зона, има и други грижи, които допринасят за нейното здраве. Нека разгледаме подробно най-важните:

 • Избягвайте да използвате ежедневни интимни протектори. Те влияят на достъпа на въздух и създават благоприятна среда за растеж на бактерии.
 • Използвайте памучно бельо. За разлика от синтетичните тъкани, памукът улеснява вентилацията. Освен това, белите или бежовите дрехи са най-добри, тъй като цветните могат да съдържат багрила, които променят вагиналната флора.
 • Винаги мийте отпред назад. Това е, за да се намали рискът от прехвърляне на бактерии от ануса към влагалището.
 • Избягвайте прилепналите дрехи. Много тесните дънки и панталони са склонни да създават топла, влажна среда, която улеснява разпространението на вредни микроорганизми.
Заложете на памучното бельо.
Памучното бельо е по-щадящо за кожата в интимната зона.

Препоръчително ли е да използвате интимни сапуни?

Когато се претеглят ползите и рисковете от интимните сапуни, става ясно, че потенциалните вредни ефекти са по-големи. Доказателствата сочат, че изплакването с такива продукти може да промени вагиналната микробиота, което води до повишен риск от инфекции и възпалителни заболявания.

Лекарите и професионалистите по гинекология предполагат, че измиването с вода е най-безопасният начин да поддържате тази област здрава. Въпреки това е възможно да използвате неутрален сапун без парфюм.

Дерматологично тествани и одобрени от гинеколог интимни сапуни също изглеждат безопасни за вагиналната хигиена. Във всеки случай трябва да запазите използването им само за външната област (вулва и клитор). Никога не вкарвайте продукти във вагиналния канал.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Center for Women´s Health. Ohio State University. The care and keeping of your vagina. https://www.ohsu.edu/womens-health/care-and-keeping-your-vagina
 • Chen, Y., Bruning, E., Rubino, J., & Eder, S. E. (2017). Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. Women’s Health13(3), 58-67.
 • Holdcroft, A. M., Ireland, D. J., & Payne, M. S. (2023). The Vaginal Microbiome in Health and Disease—What Role Do Common Intimate Hygiene Practices Play?. Microorganisms11(2), 298. https://doi.org/10.3390/microorganisms11020298
 • Martino, J. L., & Vermund, S. H. (2002). Vaginal douching: evidence for risks or benefits to women’s health. Epidemiologic reviews24(2), 109-124.
 • Nicole W. (2014). A question for women’s health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect, 122(3): A70-5. doi: 10.1289/ehp.122-A70.
 • Sabo, M. C., Balkus, J. E., Richardson, B. A., Srinivasan, S., Kimani, J., Anzala, O., … & McClelland, R. S. (2019). Association between vaginal washing and vaginal bacterial concentrations. PLoS One14(1), e0210825.
 • Trifonova, R. T., Pasicznyk, J. M., & Fichorova, R. N. (2006). Biocompatibility of solid-dosage forms of anti-human immunodeficiency virus type 1 microbicides with the human cervicovaginal mucosa modeled ex vivo. Antimicrobial Agents and Chemotherapy50(12), 4005-4010.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.