Инфузия с джинджифил с лимон: свойства и ползи
Приготвянето на запарка от джинджифил с лимон е здравословен начин за консумация на домашен чай. Джинджифилът е корен от растение, принадлежащо към семейство Zingiberaceae, известно не само със специфичния си аромат и пикантния вкус, който придава на храната, но и със свойствата и ползите, които носи за здравето като цяло.
В комбинация с лимон, тази напитка може да оглави списъка с домашни лекове за облекчаване на лошо храносмилане и укрепване на имунната система. По-долу ще ви разкажем повече за ползите от тази инфузия.
Какви са ползите от лимона?
Лимонът е много универсален плод, когато става въпрос за готвене, тъй като се съчетава добре с много ястия. Освен че служи като дресинг и за готвене на определени ястия, този цитрусов плод има редица ползи за здравето. На първо място, той съдържа витамин С, който е от съществено значение за защитата на тялото от свободните радикали.
Освен това, според публикация на Националния институт по здравеопазване, този витамин подобрява усвояването на желязото от някои растителни храни и допринася за правилното функциониране на имунната система. Това го прави идеален за защита на тялото.
От друга страна, преглед, публикуван в Chemistry Central Journal, посочва, че цитрусовите плодове имат противовъзпалителни свойства, което е важно за облекчаване на симптомите на хронични възпалителни заболявания.
А джинджифилът с какво ни помага?
Джинджифилът е една от най-популярните подправки в света не само заради вкуса, който придава на храната, но и заради хранителната си стойност. От години се използва за подобряване на храносмилането и облекчаване на симптомите на грип и обикновена настинка.
В допълнение към това, статия, публикувана в Integrative Medicine Insights, посочва, че консумацията на този корен е ефективен и естествен начин за лечение на гадене и повръщане. Всъщност много бременни жени прибягват до неговите предимства, за да подобрят това състояние.
Освен това, както се посочва в проучване, проведено върху 4628 души в списание Nutrition, ежедневната консумация на джинджифил може да има положителен ефект, когато става въпрос за предотвратяване на сърдечно-съдов риск. Може да намали случаите на артериална хипертония и коронарни заболявания.
Инфузия на джинджифил с лимон: как да я приготвите?
Един от най-добрите начини да комбинирате ползите от лимона и джинджифила е да си приготвите запарка. Тази напитка е много популярна, когато става дума за получаване на всички свойства на растенията, билките, цветята и плодовете. Освен това приготвянето й е много просто.
Съставки
- 1 парче корен от джинджифил, приблизително 2 сантиметра (почти инч), без кората
- 1 чаша вода (200 ml)
- Сокът от половин лимон
- Мед (на вкус)
Подготовка
- Нарежете джинджифила на филийки. Ако предпочитате, можете също да го настържете, за да подсилите допълнително напитката.
- След това загрейте вода в малка тенджера и добавете джинджифила и лимоновия сок.
- Когато водата е гореща, преди да достигне точката на кипене, изключете я и я оставете да къкри за 5 до 10 минути.
- Прецедете и сервирайте горещо с резен лимон. По желание подсладете с мед.
- Тази напитка може да се приема до 3 пъти на ден.
Кога да приемате запарка от джинджифил с лимон?
Въпреки че всяко време е подходящо да се насладите на топла напитка, пълна със свойства и ползи за здравето, има някои препоръчителни ситуации, ако искате да облекчите симптомите или да получите допълнителна енергия.
Например, за да ускорите метаболизма и да допринесете за загуба на мазнини, идеалното нещо би било да я приемате сутрин. Освен това, преди хранене, допринася за последващия процес на храносмилане.
Ако се приема след хранене, предотвратява натрупването на газове. И накрая, ако искате да се наспивате добре, пийте напитката вечер, преди да заспите.
Препоръчваме ви и: 10 храни за регулиране на храносмилането
Възможни неблагоприятни ефекти от инфузията с джинджифил с лимон
Въпреки че консумацията му се счита за безопасна в нормални количества – както споменахме – прекомерната употреба на джинджифил може да влоши стомашния рефлукс при някои хора. В допълнение, причинява дразнене в устата и гърлото, когато сте прекалили с количеството.
Така че трябва да внимавате да не приемате твърде много от него. Не забравяйте, че тази напитка не е чудодейно лекарство, тъй като служи само като помощно средство и при справяне с леки здравословни проблеми. Ако имате въпроси относно консумацията й, най-добре се консултирайте с вашия лекар.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Al-Ataby, I. A., & Talib, W. H. (2022). Daily consumption of lemon and ginger herbal infusion caused tumor regression and activation of the immune system in a mouse model of breast cancer. Frontiers in Nutrition. 9, 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9043650/
- Bodagh, M. N., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2019). Ginger and gastrointestinal disorders: a systematic review of clinical trials. Food Science and Nutrition, 7(1), 96-108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
- Carr, A. C., Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1-25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
- Federación Española de la Nutrición (FEN). (s.f). Limón. Consultado el 23 de febrero de 2023. https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/limon.pdf
- Khodaie, L., & Sadeghpoor O. (2015). Ginger: from ancient times to new outlook. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, 10(1), 1-5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377061/
- Klimek-Szczykutowicz, M., Szopa, A. & Ekiert, H. (2020). Citrus limon (Lemon) phenomenon. A review of the chemistry, pharmacological properties, applications in the modern pharmaceutical, food and cosmetics industries and biotechnological studies. Plants, 9(1), 1-24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/
- Maharlouei, M., Tabirzi, R., Lankarani, K. B., Razaianzadeh, A., Akbari, M., Kolahdooz, F., Rahimi, M., Kaneshlou, F., & Asemi, Z. (2019). The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled-trials. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59(11), 1753-1766. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/
- Mahmoud, A. M., Hernandez Bautista, R. J., Sandhu, M. A., & Hussein, O. E. (2019). Beneficial effects of citrus flavonoids on cardiovascular and metabolic health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 1-19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6431442/
- Mansour, M. S., Ni, Y-M., Roberts, A. L., Kelleman, M., Roychoudhury, A., & St-Onge, M. P. (2012). Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic parameters in overweight men: A pilot study. Metabolism, 61(10), 1347-1352. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22538118/
- Marchan, A., & Elizabeth, Lady. (2022). Consumo alimentario de hierro y vitamina C en gestantes anémicas atendidas en el centro de salud Zorritos, Tumbes 2022. [Tesis de pregrado, Universidad Nacional de Tumbes]. Archivo digital. http://repositorio.untumbes.edu.pe/handle/20.500.12874/63912
- Modi, M., & Modi, K. (28 de nviembre de 2022). Ginger Root. StatPearls Publishing. Consultado el 23 de febrero de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565886/
- Mount Sinai. (s.f.). Ginger. Consultado el 23 de febrero de 2023. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/ginger
- Mustafa, I., Chin, N. L. (2023). Antioxidant properties of dried ginger (Zingiber officinale Roscoe) var. Bentong. Foods, 12(1), 1-18. https://www.mdpi.com/2304-8158/12/1/178
- National Institutes of Health. (18 de diciembre de 2019). Office of Dietary Supplements. (2019). Vitamina C. Consultado el 23 de febrero de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-DatosEnEspanol/
- Pizzino, G., Irrera, N., Cucinotta, M., Pallio, G., Mannina, F., Arcoraci, V., Squadrito, F., Altavilla, D., & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2017, 1-13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
- Siedentopp, U. (2008). El jengibre, una planta medicinal eficaz como medicamento, especia o infusión. Revista Internacional de Acupuntura. 2 (3): 188-192. https://www.elsevier.es/es-revista-revista-internacional-acupuntura-279-articulo-el-jengibre-una-planta-medicinal-13125914
- Wang, Y., Yu, H., Zhang, X., Feng, Q., Guo, X., Li, S., Li, R., Chu, D., & Ma, Y. (2017). Evaluation of daily ginger consumption for the prevention of chronic diseases in adults: A cross-sectional study. Nutrition. 36, 79-84. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089990071630082X?via%3Dihub