4 хранителни вещества, стимулиращи растежа в юношеството

Ще ви покажем кои хранителни вещества не трябва да липсват в диетата по време на юношеството, за да постигнете оптимален растеж и развитие през този период на детето. Запознайте се с тях!
4 хранителни вещества, стимулиращи растежа в юношеството
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 29 август, 2022

За да стимулирате растежа в юношеството, важно е да сте сигурни, че включвате определени хранителни вещества в достатъчни количества. Ако не, тогава може да имате проблеми. Дори честотата на хроничните и сложни патологии ще се увеличи. Продължете да четете, тъй като ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете по темата.

Въпреки това, преди да започнем, трябва да подчертаем, че един от ключовете към растежа в юношеството са физическите упражнения. Силовата работа ще стимулира добрата мускулна функция и ще осигури по-висока костна минерална плътност, което в средносрочен план ще доведе до по-нисък риск от фрактури. Това може да предотврати остеопороза.

Хранителните вещества, които ще стимулират растежа в юношеството

Ще ви разкажем за хранителните вещества, които ще стимулират растежа в юношеска възраст. Но първо трябва да подчертаем, че разнообразната и леко хиперкалорична диета ще бъде решаваща. Ако има енергиен дефицит, развитието на тъканите ще бъде затруднено.

1. Протеини – важни за растежа в юношеството

Протеините са хранителни вещества, които са изключително важни. Те осигуряват растежа и възстановяването на мускулите след интензивни усилия.

Важно е да ги консумирате в адекватни дози, въпреки че много хора се провалят по този въпрос. Най-малко 0,8 грама протеин на килограм тегло на ден трябва да се приема от хората водещи заседнал начин на живот

Но при млади спортисти тези нужди могат лесно да се удвоят или утроят. Това се доказва от изследване, публикувано в Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Но поне половината от хранителните протеини трябва да са с висока биологична стойност, т.е. от животински произход. Те съдържат всички незаменими аминокиселини и имат висок процента на смилаемост.

Тичаща жена.
Тийнейджърите, които спортуват много, трябва да приемат високи дози протеин на дневна база.

2. Витамин D

Витамин D се синтезира в кожата чрез излагане на слънчева светлина. Намира се и в някои храни, като например мазна риба, но в оскъдни количества.

Лошата новина е, че е доказано, че по-голямата част от населението има дефицит на това хранително вещество, което обуславя физиологичните процеси, протичащи вътрешно.

Този елемент засяга мускулната сила, способността за хипертрофия и дори растежа. Всъщност той се счита за основен в метаболизма на калций в костите. Подобрява усвояването на минерала и последващото му фиксиране в тъканта.

Поддържането на стойности в оптимални граници се счита за решаващо за предотвратяване на хронични и сложни проблеми, като остеопороза.

3. Мазнини – важни за растежа в юношеството

Мазнините са необходими за много процеси, които протичат ежедневно в тялото. Ограничаването им в диетата обаче се насърчава от много години. Това е вредно за здравето, тъй като може да промени хормоналната среда, намалявайки производството на тестостерон при подрастващите.

Не всички мазнини обаче са с добро качество. Най-общо казано, препоръчително е да ограничите трансмазнините, тъй като те повишават нивата на възпаление в тялото.

Консумацията им е свързана с по-висока заболеваемост от хронични и комплексни патологии. Вместо това трябва да се консумират цис мастни киселини, независимо дали имат двойни връзки в структурата си или не.

Трябва също да се отбележи, че най-новите доказателства са в полза на наблягането на приема на омега-3 мастни киселини в диетата. Тези елементи модулират възпалителните нива и предпазват от развитието на много хронични заболявания. Те се съдържат основно в мазната риба, така че е изключително важно редовно да включвате морски продукти в диетата си.

4. Въглехидрати

Въпреки че при някои заседнали възрастни може да е добра идея частично да се ограничи приема на въглехидрати, това не е добра идея при юноши и деца. Това са хранителни вещества, които стимулират най-анаболните пътища в тялото, така че трябва да присъстват в ежедневната диета, за да се осигури правилен растеж.

Въглехидрати - едни от важните вещества за растежа в юношеството
Въглехидратите стимулират анаболните пътища при подрастващите и допринасят за развитието на тъканите.

Винаги трябва да се дава приоритет на сложните въглехидрати, придружени от добро количество фибри.

Включете хранителни вещества в диетата, които ще стимулират растежа в юношеството

Има редица хранителни вещества, които ще стимулират растежа в юношеството, така че е важно да се гарантира, че изискванията се изпълняват редовно. В противен случай може да се наблюдава неефективност във физиологичното развитие. За да предотвратите това, няма нищо по-добро от разнообразна и леко хиперкалорична диета.

Трябва да се отбележи, че не само диетата има значение, когато става дума за растеж и развитие. Обърнете внимание на препоръката ни касаеща упражненията по-горе.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., Purpura, M., Ziegenfuss, T. N., Ferrando, A. A., Arent, S. M., Smith-Ryan, A. E., Stout, J. R., Arciero, P. J., Ormsbee, M. J., Taylor, L. W., Wilborn, C. D., Kalman, D. S., Kreider, R. B., Willoughby, D. S., Hoffman, J. R., … Antonio, J. (2017). International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition14, 20. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8
  • Holick M. F. (2017). The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Reviews in endocrine & metabolic disorders18(2), 153–165. https://doi.org/10.1007/s11154-017-9424-1
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.