Хранителни добавки: алергии, симптоми и лечение

Въпреки че информацията е все още оскъдна, знаем, че има голям брой алергии към хранителните добавки. Това не е само непоносимост и може да предизвиква имунни реакции, които могат да бъдат опасни за живота.
Хранителни добавки: алергии, симптоми и лечение

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Алергията към хранителни добавки е проблем, който често преминава незабелязан защото хората могат да го объркат с непоносимост към храна. Това са различни ситуации, въпреки че и двете имат общ произход и подобни симптоми.

Когато става въпрос за непоносимост към храна, храносмилателната система става чувствителна, защото човек има трудности при поглъщането на храна или хранителна добавка. Относно алергиите към хранителни добавки и към храната като цяло, имунната система реагира непропорционално към това. Това всъщност може да бъде опасно за живота.

Населението като цяло обръща повече внимание на непоносимостите към храна или алергиите към храна отколкото на алергиите към хранителни добавки. Това е така защото последните присъстват в най-силно обработените храни и хората, които ги консумират игнорират вредния им потенциал.

Хранителни добавки

Хранителните добавки са вещества, добавяни към храните по време на тяхната обработка. Те ги модифицират по отношение на вкус, текстура, цвят, аромат или срок на годност. Производителите добавят тези вещества с одобрението на FDA и други здравни власти и обикновено ги изписват върху етикета на продукта.

Алергията към хранителни добавки се появява когато тялото ги разпознава като потенциално опасни. Освен това създава имунна реакция за нападане на веществото със симптоми, които варират от леки до изключително сериозни.

Симптоми на алергиите към хранителни добавки

Хранителни добавки: жена с обрив на гърба

Алергиите към хранителни добавки обикновено проявяват симптоми в дихателната система или кожата. В по-тежките случаи води до сериозна реакция позната като анафилаксия.

Симптомите на алергии към хранителни добавки може да варира. Обаче, най-често срещаните са тези от дихателен характер, особено астма и ринит, както и кожни. Те се появяват предимно като ортикария и други форми на дерматит.

Както споменахме отгоре, симптомите могат да предизвикат сериозна реакция, наречена анафилаксия, която е опасна за живота. Това се случва бързо и силно и се появява поради масовото изпускане на хистамин и други вещества. Освен това запушва дихателните пътища и може да доведе до смърт.

В момента учените вярват, че между 5 и 10% от случаите на хронична ортикария възникват поради алергии към хранителни добавки. Данните обаче могат да бъдат по-високи. Но като цяло непоносимостта към определени храни може да бъде сигнал, че се налага преглед от специалист по алергии.

Евентуалният риск от някои хранителни добавки

Всички хранителни добавки могат да предизвикат негативни реакции, но някои от тях имат по-висок потенциален риск. Те са:

  • Антиоксиданти. Лекарите съобщават за случаи на ортикария и атопичен дерматит поради поглъщането на храни с комерсиални антиоксиданти. В по-редки случаи предизвиква бронхоспазми.
  • Серен диоксид и сулфити: Последното може да предизвика дихателни симптоми като ринит или обостряне на астмата. Те също могат да доведат  до дерматит, копривна треска и храносмилателни проблеми.
  • Нитрати и нитрити: Те могат да усилят атопичния дерматит и да доведат до случаи с тежки алергични реакции.
  • Бензоена киселина и бензоати. Това са най-често срещаните добавки в алергичните реакции. Те обострят атопичния дерматит и астмата, копривната треска, главоболието, мигрената, трудностите при концентрация и хиперактивността.
  • Метилцелулоза. Това може да доведе до негативни стомашно-чревни реакции.
  • Желе E441. Това е сгъстител, който може да предизвика сериозни алергични реакции.
  • Дъвка от гуар и дъвка с трагакант. Първото може да предизвика стомашно-чревни проблеми. Последното може да влоши атопичния дерматит или да предизвика копривна треска.
  • Мононатриев глутамат. Това може да предизвика остри алергични реакции.
  • Бои. Те могат да предизвикат леки, умерени или в редки случаи остри алергични реакции.

Лечения

Маса с различни видове храна

За да контролирате алергиите към хранителни добавки, трябва да избягвате обработените храни, които ги съдържат. Вместо това избирайте пресни, природни храни без пестициди.

Няма ефективно лечение за тези видове алергии освен изключването им от вашата диета. Обаче това може да бъде малко трудно тъй като има много храни с добавки на пазара.

По-трудно е с факта, че добавките невинаги са подредени по име, а с референтен номер. Важно е да се проучат имената на съставките, които съответстват на номер или код, написан на етикет за храна. Най-добрата мярка е да се избягва опакованата обработена храна особено тази от комерсиален произход.

Колкото по-малко е обработена индустриално една храна, толкова по-малко добавки ще съдържа. Най-добрата диета е тази, при която ядете само свежи и природни съставки. Освен това, трябва да избягвате консумацията на храни, чиято хранителна информация е неясна. Препоръчваме ви да се въздържате да ги опитвате при такива случаи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Toche, P. (2004). Alergia a alimentos y aditivos. Revista Médica Clínica las Condes, 15(3).
  • Metcalfe, D. D., Sampson, H. A., & Simon, R. A. (2009). Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food AdditivesFood Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives (pp. 1–613). Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1002/9781444300062
  • Gultekin, F., & Doguc, D. K. (2013). Allergic and immunologic reactions to food additives. Clinical Reviews in Allergy and Immunology45(1), 6–29. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8300-8
  • Wilson, B. G., & Bahna, S. L. (2005). Adverse reactions to food additives. Annals of Allergy, Asthma and Immunology. American College of Allergy, Asthma and Immunology. https://doi.org/10.1016/S1081-1206(10)61010-1

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.