8 храни за набавяне на колаген чрез диетата - кои са те?
Редовната консумация на определени храни за набавяне на колаген е много важна както за здравето, така и за красотата. Въпреки че хората често свързват този компонент с козметичните продукти, има начини да увеличите производството му чрез храна.
Правилното усвояване на тези протеини може да повлияе на състоянието на кожата, мускулите и ставите. Всъщност, заедно с еластина, той представлява част от най-важните структури на тялото. Поради тази причина е важно да се спомогне образуването му, особено когато започне да намалява поради напредването на възрастта.
Как можете да си го набавите чрез вашата диета? Някои видове храни съдържат това вещество, а други благоприятстват производството му. По-долу бихме искали да споделим най-добрите опции, за да можете да ги включите в ежедневните си ястия.
Какво е колаген?
Колагенът е най-разпространеният протеинов елемент в човешкото тяло. Той играе много важна роля, тъй като действа като “лепило” между клетките на хрущялните тъкани, като тези, които образуват мускули, стави, кожа, сухожилия и кости.
Той е свързан с органичното стареене, тъй като е подмладяващ агент на клетките. Освен това осигурява здравина, устойчивост и защита на тъканите, като избягва преждевременното им влошаване. Защо е важно да си го набавяме чрез храната?
Въпреки че тялото го произвежда при нормални условия, количеството му намалява, а качеството му се влошава. Ако не си го набавяте чрез диета и добавки, тогава по кожата се появяват бръчки и това може да причини слабост на костите, възпалителни проблеми, наред с други неща.
Прочетете повече тук: Какво представляват колагеновите пептиди?
Какви са ползите от колагена?
Поради бума, който имаше в козметичната индустрия, повечето хора свързват колагена с подмладяването на кожата. Въпреки това, освен тази полза, тези протеини участват в други важни функции, като:
- Влияят положително на производството на енергия
- Активиране на мускулната система и подобряване на производителността
- Служат като мускулен релаксант и насърчават почивката и намаляването на крампите и контрактурите
- Стабилизиране на нивата на кръвната глюкоза и телесната температура
- Влияят върху състоянието на сърдечно-съдовото здраве и стабилизират кръвното налягане и холестерола
- Забавяне на стареенето на мускулите, костите и ставите
- Помагат за фиксирането на калция в костите
- Подобряване на процеса на заздравяване на кожата
- Предотвратяване на преждевременно влошаване на хрущялите и връзките
Най-добрите храни за набавяне на колаген
Списъкът с храни за набавяне на колаген се характеризира с високата си хранителна стойност. Докато някои съдържат добро количество от тези протеини, други осигуряват хранителни вещества като витамин С и магнезий, които са от ключово значение за тяхното производство в тялото.
1. Месо
Месото съдържа колаген и други видове протеини. Въпреки това, трябва да ограничите консумацията му, тъй като съдържа холестерол и наситени мазнини. За здравословна диета би било добре да се предпочитат постните меса като пилешко, пуешко, свинско и т.н.
Може да се интересувате от: Необходимото количество колаген за кожата: 8 храни, които го доставят
2. Риба за набавяне на колаген
Въпреки че процентът на колаген в рибата е по-нисък, отколкото в месото, експертите са склонни да я препоръчват повече. Това се дължи главно на съдържанието на омега 3, здравословна мастна киселина, която намалява възпалението, според това проучване, проведено от Университета в Чили.
3. Желатин
Това е една от най-полезните храни, от които можете да си набавите колаген, тъй като се състои предимно от този протеин. В допълнение, той е с много ниско съдържание на калории и съдържа антиоксидантни съединения, които помагат за защита на клетките и тъканите с напредването на възрастта.
4. Цитрусови плодове за набавяне на колаген
Цитрусовите плодове са основен източник на витамин С, който според това проучване, проведено от Центъра за изследване на храненето и здравето, е ключов хранителен елемент в химическия процес, който помага за производството на колаген в тялото. Следователно, яденето на портокали, киви, лимони или други видове плодове може да подобри образуването на тези протеини.
5. Ананас
Това е силно препоръчителен плод, както се посочва в това проучване, проведено от университета в Крагуевац (Сърбия).
6. Соя и производни за набавяне на колаген
Соята и нейните производни (тофу, соево кисело мляко, супи и др.) съдържат химическо вещество, известно като генистеин. Този елемент благоприятства производството на колаген и помага за поддържане на тъканите в добро състояние.
7. Ядки
Поради съдържанието на магнезий и омега-3 мастни киселини, ядките са храна, която не бива да липсва във вашата диета. Благодарение на своите свойства, те подпомагат образуването на тези протеини и предотвратяват разрушаването им в тъканите.
8. Зеленолистни зеленчуци за набавяне на колаген
Спанак, манголд, зеле и всякакви зелени зеленчуци могат да подобрят производството и запазването на колаген. Те се открояват със значителния си принос на лутеин и магнезий, два основни елемента за здравето на кожата, костите и ставите. Така показва това проучване, проведено от OmniActive Health Technologies Inc, което се фокусира върху ползите от първия и неговия антиоксидантен капацитет.
И така, консумирате ли храни, от които можете да си набавите колаген? Не забравяйте да ги включвате в диетата си редовно. Освен това трябва да избягвате вредните навици като консумацията на захар и тютюн, които могат да елиминират колагена от тялото ви.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Wagermaier, W., & Fratzl, P. (2012). Collagen. In Polymer Science: A Comprehensive Reference, 10 Volume Set. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-53349-4.00247-8
- Hulmes, D. J. S. (2008). Collagen diversity, synthesis and assembly. In Collagen: Structure and Mechanics. https://doi.org/10.1007/978-0-387-73906-9_2
- Bunyaratavej, P., & Wang, H.-L. (2001). Collagen Membranes: A Review. Journal of Periodontology. https://doi.org/10.1902/jop.2001.72.2.215
- Gomez-Guillen, M. C., Gimenez, B., Lopez-Caballero, M. E., & Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
- Liu, D., Nikoo, M., Boran, G., Zhou, P., & Regenstein, J. M. (2015). Collagen and Gelatin. Annual Review of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1146/annurev-food-031414-111800