Храни за лечение на хипотония
Ниското кръвно налягане е известно също като хипотония. Хората с хипотония могат да получат замаяност, световъртеж или припадъци. Ако страдате от този проблем, има някои храни, които могат да ви помогнат за лечение на това състояние. Разберете кои са те в тази статия.
Какво представлява хипотонията и какво я причинява?
Кръвното налягане е силата, упражнявана от кръвта върху стените на вените и артериите в кръвоносната система.
Ето защо хипотонията е по-ниско от нормалното налягане (според диапазона, определен от научната общност съгласно възрастта и пола).
Важно е да знаете, че кръвното налягане не е еднакво за всички. Например новороденото бебе има по-ниско кръвно налягане от това на тийнейджър, а възрастен има по-ниско кръвно налягане, отколкото човек в старческа възраст.
При възрастни или здрави и атлетични хора нормалното кръвно налягане е около 120/80 mmHg. В тези случаи хипотонията се причинява от добро сърдечно-съдово здраве.
При пациенти в старческа възраст това обаче може да е признак на проблем, свързан с жизнените органи.
Когато кръвното налягане е твърде ниско, това означава, че не се подава достатъчно кръв към жизнените органи. Следователно, човек не трябва да се упражнява прекалено много, за да избегне повишаване на сърдечната активност (тахикардия).
Хипотонията се диагностицира, когато систолното налягане е по-малко от 90 mmHg,а диастолното налягане е по-малко от 60 mmHg.
Това може да се дължи на няколко фактора, включително:
- Консумация на анксиолитици, антидепресанти или наркотични аналгетици
- Сърдечна атака, аритмия или сърдечна недостатъчност
- Диабет
- Дехидратация и нарушения на храненето
- Консумация на диуретици или лекарства за сърцето
По принцип симптомите на ниско кръвно налягане са свързани със слабост и замаяност. Човек може да изглежда блед, слаб, или да страда от проблеми с дишането или сърцебиене.
Някои също така изпитват главоболие, замъглено зрение, изтръпване на крайниците и гръдна болка.
Ежедневни навици и хипотония
Много повече се говори за хипертонията, отколкото хипотонията, тъй като първото състояние обикновено има по-сериозни последици за тялото.
Въпреки това обаче можем да видим, че има храни, които повишават кръвното налягане в случаи на хипотония.
- Ако някой има ниско кръвно налягане, той обикновено яде солена закуска. Това може да е лек за момента, но не е препоръчително да увеличавате приема на сол, защото това може да предизвика противоположния проблем.
- Също така се препоръчва да се яде солена храна на закуска (например парче хляб с масло) и да се избягват продължителни периоди без храна.
- Много по-добре е да ядете 6 умерени порции отколкото 3 или 4 големи. Разделете ястията си на закуска, предиобедна закуска, обяд, следобедна лека закуска и вечеря. По този начин ще избягвате да имате празен стомах в продължение на много часове и ще избегнете намаляването на кръвното си налягане.
- Освен това трябва да се опитате да не консумирате захарни напитки или кафе. Въпреки че това активира кръвообращението, ефектът е кратък. Но след като се случи, кръвното налягане може да падне до по-ниско от преди.
Също така не е добре да пиете алкохол, защото намалява сърдечната дейност и здравето на вашите кръвоносни съдове.
Какви храни трябва да консумирате, когато имате хипотония?
Тези храни могат да ви помогнат, ако страдате от краткотрайно ниско налягане или постоянна хипотония. Във всеки случай препоръчваме да се консултирате с лекар, за да разберете причината за проблема.
1. Сок от цвекло
Поради съдържанието си на натурални захари, цвеклото има способността да регулира кръвното налягане.
Можете да го пиете на празен стомах сутрин или следобед, когато се върнете вкъщи като начин за лечение на хипотония.
Съставки
- 2 корена червено цвекло
- ½ чаша вода (125 мл.)
Приготовление
- Обелете червеното цвекло и го нарежете на парчета.
- Поставете в блендера и добавете вода.
- Разбъркайте добре, докато получите гладък шейк.
- Пийте веднага (можете да добавите ледени кубчета или листа от мента, ако желаете).
Вижте още: Здравословни рецепти с цвекло
2. Стафиди
Те естествено поддържат нивата на кръвното налягане в нормални граници, тъй като подобряват функцията на надбъбречната жлеза.
Можете да ядете шепа стафиди, когато почувствате първите симптоми на хипотония.
3.Вода
В някои случаи кръвното налягане пада, когато сме дехидратирани. Ето защо не забравяйте да пиете най-малко 2 литра вода на ден.
В първия момент, когато усетите, че вашето налягане е стигнало буквално “до пода”, препоръчваме да консумирате напитки, съдържащи електролити (често срещани сред спортистите), тъй като съдържат минерали като магнезий, натрий и калий.
Прочетете и това: 8 причини за дефицита на магнезий и как да го коригираме
4. Бадеми
Бадемите действат по същия начин като стафидите. Можете да ги ядете сурови или да приготвите бадемово мляко (или да го купите).
Домашно приготвена рецепта за хипотония може да се направи с кравето мляко и има добри резултати.
Съставки
- 5 бадема
- 1 чаша вода (250 мл.)
- 1 чаша мляко (250 мл.)
Приготовление
- Накиснете бадемите в чашата с вода за една нощ.
- На следващата сутрин отстранете водата и премахнете кожата от бадемите.
- Натрошете и ги разбърквайте с млякото (горещо).
- Пийте го на празен стомах няколко пъти седмично.
5. Бобови растения и зърнени култури
Добавете различни храни, които са богати на витамин В към вашата диета като бобови растения (леща, нахут, боб, боб) и зърнени храни (кафяв ориз, овес, просо, ръж).
Дефицитът на витамин В може да причини ниско налягане.
6. Сок от моркови
Чаша сок от моркови на ден ви дава много витамини и протеини и регулира кръвното налягане. По-добре е да го пиете на празен стомах.
Съставки
- 2 моркова
- 2 с.л. мед (50 гр.)
- ½ чаша вода (125 мл.)
Приготовление
- Обелете морковите и ги настържете.
- Поставете ги в блендер с мед и вода.
- Смесете няколко минути и изпийте веднага (можете да добавите ледени кубчета).
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- McClave, S. A., & Chang, W. K. (2003). Feeding the Hypotensive Patient: Does Enteral Feeding Precipitate or Protect Against Ischemic Bowel? Nutrition in Clinical Practice. https://doi.org/10.1177/0115426503018004279
- Tritapepe, L., Nencini, C., & Tallarico, D. (2012). Hypotension. In Echocardiography for Intensivists. https://doi.org/10.1007/978-88-470-2583-7_30
- Landry, D. W., & Oliver, J. A. (2001). The pathogenesis of vasodilatory shock. The New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMra002709