Храни, подобряващи работата на мозъка
Добрата памет и оптималната работа на мозъка са важни за всеки човек. Качеството на живот зависи от тях, тъй като те правят по-лесно изпълнението на ежедневните задачи.
Повечето хора смятат, че поддържането на ума в перфектно състояние е нещо, което не подлежи на контрол. Всъщност става дума за умение, което можете да упражнявате и да подобрите, като започнете да практикувате подходящи навици – например да консумирате храни, които подобряват паметта.
Подобно на други части от тялото, мозъкът се нуждае от добро подхранване, за да функционира оптимално и да бъде във форма, независимо на каква възраст сте.
Напредването на годините категорично се отразява върху работата на мозъка. Някои храни, съдържащи определени съставки, могат да засилят способностите на мозъка и да подобрят функциите му, предпазвайки го от заболявания.
В днешната статия искаме да споделим кои са 8-те най-добри храни за подобряване на паметта, концентрацията и умствената дейност. Научете ги още сега!
1. Пълнозърнести храни
Цялото човешко тяло, включително мозъкът, се нуждае от енергия, за да функционира.
Един от най-добрите начини да му помогнете е като избирате онези храни, които са с нисък гликемичен индекс. Това означава, че те бавно освобождават захар в кръвообращението, като осигуряват енергия за продължителен период от време.
Пълнозърнестите храни са отличен избор, когато искате да подобрите работата на мозъка и да имате добра памет. Те съдържат редица важни нутриенти, които са основополагащи за здравето на мозъка.
Сред най-важните пълнозърнести храни са:
- Киноа
- Пълнозърнеста паста
- Пълнозърнест хляб
- Кафяв ориз
2. Есенциални мастни киселини
Есенциалните мастни кисели обикновено не се произвеждат по естествен път от човешкото тяло. Те трябва да бъдат набавени чрез храната.
Тези нутриенти защитават мозъка и го поддържат в добра форма. Те представляват здравословни мазнини, които редуцират възпаленията и подобряват здравето на сърцето.
Сред най-важните есенциални мастни киселини са омега-3, които можете да си набавите, когато консумирате:
- Сьомга
- Пъстърва
- Скумрия
- Сардини
- Херинга
- Семена чиа
- Ленено семе
- Соеви продукти
- Тиквени семки
- Ядки
Всяка една от тези стимулиращи паметта храни, когато се консумира в оптимално количество, подобрява цялостното здравословно състояние на човек и го предпазва от когнитивни дегенеративни заболявания като Алцхаймер или загуба на паметта.
3. Клюква и боровинки
Клюквата и боровинките сa начело на списъка с храни, които съдържат антиоксиданти. Можете с лекота да ги направите неразделна част от менюто, тъй като те са полезни за мозъка.
Боровинките са важни и за добрата памет. Те съдържат нутриенти, борещи се с процеса на увреждане на клетките, който провокират свободните радикали.
4. Авокадо
Авокадото представлява комплексна храна. То е богато на фибри, есенциални мастни киселини и калий; освен това не съдържа холестерол и е богато на антиоксиданти, които забавят ефекта от въздействието на свободните радикали.
Консумацията на авокадо в умерени дози всеки ден зарежда мозъка с енергия, предпазва го от дегенеративни заболявания и подобрява мозъчните функции.
В допълнение към това, мононаситените мазнини в състава на авокадото подобряват работата на сърдечно-съдовата система. Те понижават и риска от развитие на хронични заболявания.
5. Зехтин
Това е една от най-здравословните мазнини, които можете да употребявате в ежедневието. Тя не ви излага на риска от повишаване на нивото на холестерола.
Зехтинът съдържа есенциални мастни киселини, редуциращи количеството на плаката, която се отлага по стените на артериите. Така той защитава жизненоважни органи.
В състава му присъстват още антиоксиданти, витамини, минерали и въглехидрати, които подобряват когнитивните способности на човек и понижават риска от определени типове дегенеративни заболявания.
6. Домати за добра работа на мозъка
Този зеленчук съдържа мощен антиоксидант, познат като ликопен. Той е отговорен за червения цвят на домата, но най-важното е, че защитава клетките от вредното въздействие на свободните радикали, което е свързано с развитието на сериозни заболявания – деменция, Алцхаймер и др.
7. Броколи
Те категорично не са сред любимите храни на много хора. Този зеленчук обаче е много полезен и допринася за здравето на цялото тяло.
Броколите съдържат минерали и антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. Те са богати на витамин К, който поддържа мозъка активен и способен да изпълнява основните си функции.
8. Целина
Тя съдържа лутеолин – флавоноид, който редуцира уврежданията, резултат от преждевременното остаряване на мозъчните тъкани. Лутеолинът стимулира паметта и предпазва от влошаване на мозъчната дейност.
Редовната консумация на тези храни, подобряващи работата на мозъка и паметта, е гаранция за успех. Опитайте се да ги направите неразделна част от хранителните си навици.
Накрая искаме да подчертаем за пореден път значението на консумацията на достатъчно вода всеки ден. Дехидратацията е сред основните фактори за умствена умора.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Mas Tous, C. (2008). Mejora de la memoria en personas mayores: variables a tener en cuenta. Papeles Del Psicólogo, 29(2), 213–221. https://doi.org/10.7818/ECOS.2014.23-2.11
- Prospéro-García, O., Díaz, M. M., Capuleño, I. A., Morales, M. P., López Juárez, J., & Ruiz Contreras, A. E. (2013). Inteligencia para la alimentación, alimentación para la inteligencia. Artículo original Salud Mental (Vol. 101, pp. 101–107). Retrieved from http://www.medigraphic.com/pdfs/salmen/sam-2013/sam132b.pdf
- Rodríguez, A., & Solano, M. (2008). Nutrición y Salud Mental: Revisión Bibliográfica. Revista Del Postgrado De Psiquiatría Unah, 1(3), 3–7.