8 храни, които причиняват телесна миризма
Понякога забелязвате отделянето на миризма от тялото си и не знаете причината за това? Продължете да четете – може да има нещо общо с вашата диета. За да ви помогнем тези 8 храни може да са причината за тази неприятна телесна миризма.
1. Доматите – причина за неприятна телесна миризма
Според британския учен Чарлз Стюарт има връзка между миризмата на тялото и доматите. Миризмата, която излъчват стъблата на доматите, е много подобна на миризмата на пот.
Защо се случва това?
Тъй като миришат на пот, това засяга каротеноида и терепена, които се съдържат в доматите.
Така че има пряка връзка между количеството домати, които ядем, в допълнение към хранителните продукти, които съдържат терепен, с миризмата по време на потене.
Прочетете също: Как да отглеждаме домати у дома
2. Млечни продукти
Може да не изглежда така, но голяма част от населението на Югоизточна Азия и местните американци в Съединените щати имат непоносимост към лактоза, което означава, че им липсват лактазни ензими.
По отношение на останалата част от световното население, въпреки че може да не им липсва лактаза, те все пак могат да намалят приема на млечни продукти, за да предотвратят газове, подуване на корема и метеоризъм.
Когато млякото не ни понася, след като го изпием, потта ни мирише на зеле.
Ако забелязвате това, може да имате непоносимост към лактоза.
3. Някои риби са причина за неприятна телесна миризма
Някои видове риба могат да причинят неприятна телесна миризма, която не се дължи на докосването им по време на готвене.
Рибата е богата на витамин А, но някои видове, като пъстърва или риба тон, съдържат холин (витамин В4). Този витамин добавя мирис на риба към естествения аромат на тялото ни.
Това може да бъде причината някои хора да развият „синдрома на миризмата на риба“: триметиламинурия. Това е състояние, което изисква специална лечебна диета.
4. Различни видове зеле
Броколите, карфиолът и зелето са богати на калий и антиоксиданти, но също така съдържат голямо количество сяра. Това вещество може да ни накара да издаваме неприятна миризма при изпотяване.
Това се случва, защото сярата се разделя на различни вещества, които причиняват телесна миризма, която може да продължи няколко часа. Те могат да предизвикат и метеоризъм.
За да предотвратите тези проблеми, трябва да ограничите количеството зеле, което консумирате в ежедневната си диета.
5. Мюслите могат да причинят появата на неприятна телесна миризма
В състава на мюслите можем да откриев хранителни продукти като зърнени храни, трици, ядки и овесени ядки.
Това са храни, които спомагат храносмилането и съдържат много хранителни вещества. Въпреки това, ако ги ядем прекомерно, те могат да стимулират производството на газове.
За да предотвратите това, пиенето на течности е чудесна идея, защото ще намали отрицателния ефект, който яденето на твърде много фибри може да има по отношение на неприятните миризми.
6. Чесън и лук
Чесънът, лукът и лютите чушки са храни, които се прикрепят към веществата, които тялото елиминира чрез потта и белите дробове.
Всичко това прави миризмите на тялото и устата по-силни.
Разбира се, трябва да избягвате тези храни по време на вечеря или романтични и бизнес обяди, защото ще ви оставят с лош дъх.
Не пропускайте и: Три лесни рецепти за супа с чесън
7. Аспержи
Аспержите са с ниско съдържание на калории и са богати на сапонини и кумарин. За хора със склероза или такива с пептична язва сапонинът и кумаринът са много полезни.
В случая с кумарина, той има положителен ефект върху нашата сърдечно-съдова система. Освен това аспержите са чудесен естествен антиоксидант и мощен афродизиак.
Имат обаче и своите недостатъци.
Аспержите могат да променят миризмата на пот и урина. Това отчасти се дължи на газа метанетиол, който се образува по време на храносмилането и участва активно в образуването на чревни газове.
8. Червено месо
Червеното месо има високо съдържание на желязо, фосфати, цинк, витамини и креатин. Това обаче е храна, която тялото усвоява бавно и е трудна за усвояване от червата.
Ако ядете червено месо повече от 2 пъти седмично, ще забележите отрицателно въздействие върху аромата на тялото си.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Barba, Lucía y Valerio, Irene. (2020). Halitosis: Principios básicos sobre su origen y tratamiento Revisión narrativa. Odovtos Revista Internacional de Ciencias Dentales , 22 (1), 47-59. https://dx.doi.org/10.15517/ijds.v0i0.32881
- Fleta, Z. J., & Bueno Lozano, M. (2018). Trastornos del olfato. Enfermedades que cursan con olor característico, especialmente en la infancia. Universidad de Zaragoza. https://zaguan.unizar.es/record/79595?ln=es
- Kindelán, D. P., Masó, J. F., Álvarez, J. G., Sánchez, D. M. R., Williams, D. V. G., Núñez, D. E. C., & de la Caridad Aguirre Ruiz, D. A. (2008). Fenilcetonuria. Aspectos clínico– epidemiológicos. Revista Información Científica, 58(2). http://revinfcientifica.sld.cu/index.php/ric/article/view/1349
- Stewart J. C. (2014). Tomatoes cause under-arm odour. Medical hypotheses, 82(5), 518–521. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2014.02.001