Храни, които понижават пикочната киселина
Имате повишени нива на пикочна киселина? Болят ви ставите или се възпаляват? Освен съветите на домашния лекар и контролните прегледи, се препоръчва и промяна на хранителния режим. Искате ли да узнаете кои храни понижават пикочната киселина? Продължавайте да четете!
Храни, които понижават пикочната киселина
Знаем, че спазването на полезна и балансирана диета е трудно. Но защо се образува пикочната киселина в тялото? То може да синтезира в пикочна киселина преработени храни, аншоа, месо, черен дроб и месо, дори сладки напитки като газираните. Тези храни образуват вид кристал в тялото, който се освобождава от бъбреците в кръвта и преминава през кръвоносните съдове, което причинява възпаление и болка.
Характерен симптом на високитe нива на пикочната киселина е възпалението на палеца на крака и на ръцете и коленете. Струва ви се, че може да живеете с леката болка от възпалението, но често тя се увеличава. Следвайте съветите на личния лекар, взимайте препоръчаните от него лекарства и следете дали храните, които консумирате, облекчават симптомите. Опитайте! Включете някои от следните храни в ежедневното си меню и вижте резултатите.
1. Артишок
Артишокът е възможно най-полезният зеленчук, който помага за предотвратяване на образуването на пикочна киселина. Тайната му се крие в диуретичните свойства, които помагат на тялото да премахне токсините и предотврати задържането на течности. В допълнение, артишокът съдържа много минерали, витамини и антиоксиданти. Той също така е богат на фибри, протеини и мастни киселини.
За да се възползвате от най-полезните свойства на артишока, си пригответе вкусна супа. Сервирайте с малко зехтин и ябълков оцет.
2. Лук
Опитайте се да включите лука в ежедневното си меню. Лукът е страхотен за намаляване на нивото на пикочната киселина в кръвта и помага за понижаване на триглицеридите.
Не знаете как да го приготвите, за да извлечете най-добрите ползи? Вземете 2 средно големи глави лук, обелете ги и нарежете на ситно, и след това ги сварете. Когато парченцата станат полупрозрачни, отстранете сместа от огъня. Прецедете, оставете настрана водата да изстине и добавете лимонов сок. Пийте течността през целия ден.
3. Тиква тип „цигулка”
Обичате ли тиква тип „цигулка”? Тя е не само вкусна, но и много здравословна. Тази тиква има мощни диуретични свойства, които помагат за елиминиране на пикочната киселина благодарение на увеличеното производство на урина. Това означава, че тялото изхвърля вредните токсини. Пригответе я по същия начин като артишока. И не забравяйте семената! Изпечете ги и ще имате чудесна лека закуска, а освен това те също понижават пикочната киселина.
4. Целина
Знаете ли, че целината има няколко мощни ползи за здравето? Този вкусен зеленчук прави чудеса с всяка рецепта и пречиства кръвта, което позволява намаляване и елиминиране на пикочната киселина по естествен път. Тя почиства не само кръвта, но действа и като агент за детоксикация и помага за намаляване на теглото. За да извлечете най-добрите ползи, сварете я във вода.
5. Морковите понижават пикочната киселина
Морковите са друг добър съюзник за контрол на производството на пикочна киселина. Те могат да направят всяка рецепта вкусна и помагат за премахването на кристалите, които се натрупват в тялото и образуват пикочната киселина. Пригответе си вкусен фреш от моркови. Комбинирайте с цвекло.
Важно е да запомните:
Запомнете, че консумирането на еленово месо, преработени храни, бира, аншоа, сардини и други морски храни ще увеличи производството на пикочна киселина. Не забравяйте да правите редовно упражнения и скоро ще усетите разликата. Следвайте хранителния режим, предписан от личния лекар, и добавете към менюто си полезни храни като череши и цитрусови плодове (особено грейпфрути) – те са богати на витамин C, важен елемент, който се бори с пикочната киселина.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
- Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
- Beyl RN Jr, Hughes L, Morgan S. Update on Importance of Diet in Gout. Am J Med. 2016 Nov;129(11):1153-1158. doi: 10.1016/j.amjmed.2016.06.040. Epub 2016 Jul 22. PMID: 27452679.