10 храни, които помагат за подобряване на настроението и борбата с депресията

Въпреки че тези храни са много полезни за подобряване на настроението, ако се подлагате на лечение за борба с депресията, не трябва да го спирате, нито да го замествате.
10 храни, които помагат за подобряване на настроението и борбата с депресията
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Знаете ли, че има редица храни, които подобряват настроението и помагат в борбата с депресията?

Някои храни съдържат витамини, минерали и други хранителни вещества, които имат полезни свойства за вас. Всъщност можете да предотвратите и дори да лекувате някои заболявания, като включите определени храни в диетата си.

По този начин можете да се борите с депресията по най-естествения начин. В тази статия ще споделим 10 храни, които помагат бързо да подобрите настроението си.

Естествена борба с депресията

Депресията е сложно заболяване, което е трудно да се лекува естествено, защото засяга нервната система и може да предизвика различни симптоми в организма.

Хората, които страдат от такова разстройство, живеят с негативизъм и безнадеждност, което прави всяко лечение трудно, защото те са склонни да бъдат песимистично настроени към всяко лечение.

Тъга, апатия и ниско самочувствие са чести характеристики на този умствен дисбаланс.

Но борбата с депресията е възможна. Можете да включите във вашата диета храни, които съдържат такива хранителни вещества, които подобряват функционирането на нервната система.

По този начин тези храни ще насърчават процеси, които увеличават усещанията за благополучие и щастие.

Подобрете настроението си с тези храни

1. Какао, за да победите депресията

Какао срещу депресията

 

Какаото е храна, която се счита за свещена в много култури и има много здравословни свойства.

Сред тези свойства е и това, че може да помогне за борба с депресията благодарение на съдържанието на фенилетиламин и триптофан. Тези вещества подобряват настроението и увеличават серотонина – невротрансмитер, който предизвиква усещането за щастие.

 • Не бива да бъркаме какаото с шоколада! Шоколадът е богат на захари и нездравословни мазнини и процентът на какаовото съдържание е нисък.

2. Портокали

Цитрусовите плодове имат антидепресивни свойства, както когато ги ядете, така и техния аромат.

Използването на етерични масла от лимон, портокал, мандарина или грейпфрут предизвиква чувство на щастие, което ни кара да искаме да ги използваме често, дори върху нашата кожа.

 • Портокалите са едни от най-добрите плодове за повишаване на жизнеността и оптимизма.
 • Въпреки това, ние препоръчваме да ги ядете сутрин, защото ако ги консумирате вечер може да ви причинят проблеми със съня.

3. Листни зеленчуци

Листните зеленчуци са богати на магнезий – основен минерал, който балансира нервната система и се бори с разстройства като депресия и тревожност.

 • За да се възползвате от техните свойства, трябва да ядете листата сурови, в салати, сокове или зелени шейкове.

4. Авокадо, за да победите депресията

авокадо

Авокадото се счита за супер-храна.

Този плод съдържа такъв пълен набор от хранителни вещества, че е най-добрият избор за лечение на каквото и да е заболяване, включително депресията.

 • Въпреки че е богато на мазнини, то съдържа много протеини и фибри, така че не е нужно да се притеснявате, че ще претоварите стомаха си.

5. Орехи

Орехите са отлични за подобряване на настроението ви благодарение на високото си съдържание на витамини, минерали – като магнезий и есенциални мастни киселини.

6. Ленено семе, за да победите депресията

Лененото семе, което можете да консумирате под формата на масло или семена, е много питателна храна, богата на омега-3 есенциални мастни киселини. Този вид мазнини е от съществено значение за хората, особено тези, които искат да постигнат емоционална стабилност и да подобрят здравето си като цяло.

 • Ако изберете да ползвате ленено масло, уверете се, че е студено пресовано, така то запазва свойствата си непокътнати.

7. Яйца

Яйца срещу депресията

Яйцата са много полезна храна, която можем да ядем всеки ден.

 • Те са богати на витамин В12 – хранително вещество, което присъства и в сардините и в млечните продукти.
 • Ниските нива на витамини от група В, особено В12, са свързани с депресия.

8. Черен дроб

В някои страни черният боб е основно ястие в диетите, което е отличен навик в борба с депресията.

 • Тази храна е богата на витамини, особено витамин В1, който осигурява на мозъчните клетки енергия и насърчава когнитивната функция. Това има положителни последици, когато става въпрос за борба с депресията.

9. Воден крес, за да победите депресията

Фолатите, който водният крес съдържа, допринасят за забавяне на когнитивното нарушение и предотвратяват естественото депресивно състояние.

 • Можете да го консумирате като добавка към салати или като гарнитура към всяко ястие.

10. Слънчогледово семе

семки

Подобно на черния боб, слънчогледовите семена са богати на витамини от група В – като тиамин (В1). Можете да  ядете слънчогледови семена ежедневно, сурови или печени.

 

 

 

 

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Health, N. C. C. for M. (2010). Depression: the Treatment and management of depression in adults (UPDATED EDITION). The NICE Guideline on the Treatment and management of depression in adults.
 • Lang, U. E., Beglinger, C., Schweinfurth, N., Walter, M., & Borgwardt, S. (2015). Nutritional aspects of depression. Cellular Physiology and Biochemistry. https://doi.org/10.1159/000430229
 • Leng, G., Adan, R. A. H., Belot, M., Brunstrom, J. M., De Graaf, K., Dickson, S. L., … Smeets, P. A. M. (2017). The determinants of food choice. In Proceedings of the Nutrition Society. https://doi.org/10.1017/S002966511600286X

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.