Гъби стриди: хранителни вещества и ползи

Гъбите са чудесна храна богата на минерали и витамини. Научете повече за гъбите стриди днес!
Гъби стриди: хранителни вещества и ползи

Последна актуализация: 13 март, 2023

Гъбите стриди притежават отлични органолептични характеристики и могат да имат ползи за здравето, когато са включени в разнообразна и балансирана диета. Това е една от най-популярните култивирани гъби, което се дължи, наред с други неща, на нейния мек и деликатен вкус. Може да се въведе като съставка в много различни рецепти и е много гъвкава на кулинарно ниво.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че консумацията на гъби се препоръчва от почти всички специалисти по хранене. Те имат много микроелементи и фитохимикали и помагат за предотвратяване на дефицити, като модулират нивата на окисление и възпаление в тялото.

Гъби стриди: хранителни вещества

Гъбите стриди се характеризират с редица витамини от група В. Също така съдържат витамини D, C и K.

Освен това имат основни минерали като желязо, натрий, йод, цинк, калий и селен. Всички те са от съществено значение, за да се гарантира, че реакциите, които протичат ежедневно във вътрешната среда, се извършват ефективно.

От друга страна, тази гъба няма много калории, а същото важи и за повечето гъби.

Обаче е богата на големи количества фибри. Може да помогне за създаване на ситост и да подобри функционирането на храносмилателния тракт, като спомага добрия транзит. Може да се консумира без проблеми в контекста на хипокалорична диета с цел отслабване.

Не може да не отбележим, че част от фибрите, съдържащи се в тази гъба, са от разтворим тип. Говорим за вещество, което ферментира в храносмилателния тракт, служейки като енергиен субстрат за бактериите, които живеят там. Благодарение на това ще бъде по-малко вероятно да изпитате ситуации на дисбиоза.

Гъби стриди.
Ниският им калориен прием и високата концентрация на антиоксиданти ги правят подходящи за диети за отслабване.

Ползи за здравето

Първо, трябва да се отбележи, че гъбите стриди могат да помогнат за регулиране на функцията на имунната система. Доказано е, че витамин С засилва вродените и адаптивни пътища на защитната система на човешкото тяло. В резултат на това е по-малко вероятно да се появят инфекции или, ако се развият, симптомите ще бъдат много по-лесни за овладяване.

Не трябва да подценяваме и значението на цинка, друг елемент, който може да бъде от решаващо значение за подобряване на ефективността на нашите естествени защитни сили. В този случай минералът участва в процесите на диференциация на клетките. Така срещу патогените може да се води по-ефективна борба.

Друг важен момент е този на витамин D. Не много храни съдържат този елемент.

Вярно е, че съдържанието на витамин D в растителните продукти не е толкова висококачествено, колкото това, което тялото ни синтезира или което откриваме в рибата, но помага да се покрият нуждите ни. Според проучване, публикувано в списанието Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders, поддържането на недостатъчно ниво на витамин D увеличава риска от развитие на сложни патологии.

И накрая, трябва да се отбележи, че тази гъба съдържа доста голямо количество витамин К. Това може да бъде опасно за хора, приемащи антикоагуланти. Поради тази причина би било по-добре да се консултирате с лекар, за да видите дали този вид гъба може да бъде включена във вашата диета или не.

кръвен съсирек
Хората, лекувани с антикоагуланти поради сърдечно-съдови проблеми, трябва да ограничат приема на храни с много витамин К.

Гъби стриди: здравословен зеленчук

Тези гъби са здравословни и могат да се консумират редовно. Те осигуряват добър набор от основни хранителни вещества за здравето, особено витамини и минерали.

Освен това са с ниско съдържание на калории, така че няма нужда да се притеснявате за това колко ядете и тяхното въздействие върху състоянието на телесния състав. Помагат и по отношение на ситостта.

И накрая, важно е да споменем, че един от ключовите моменти в поддържането на добрата диета е разнообразието. Ако се включат продукти от различни групи, ще бъде по-малко вероятно да имате дефицит в която и да е област.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
  • da Silva, Marliane CS, et al. “Enrichment of Pleurotus ostreatus mushrooms with selenium in coffee husks.” Food chemistry 131.2 (2012): 558-563.
  • Lesa, Kaisun Nesa, et al. “Nutritional Value, Medicinal Importance, and Health-Promoting Effects of Dietary Mushroom (Pleurotus ostreatus).” Journal of Food Quality 2022 (2022).
  • Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
  • Deepalakshmi, Krishnamoorthy, and Mirunalini Sankaran. “Pleurotus ostreatus: an oyster mushroom with nutritional and medicinal properties.” Journal of Biochemical Technology 5.2 (2014): 718-726.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.