Гъби стриди: хранителни вещества и ползи
Гъбите стриди притежават отлични органолептични характеристики и могат да имат ползи за здравето, когато са включени в разнообразна и балансирана диета. Това е една от най-популярните култивирани гъби, което се дължи, наред с други неща, на нейния мек и деликатен вкус. Може да се въведе като съставка в много различни рецепти и е много гъвкава на кулинарно ниво.
Преди да започнем, трябва да отбележим, че консумацията на гъби се препоръчва от почти всички специалисти по хранене. Те имат много микроелементи и фитохимикали и помагат за предотвратяване на дефицити, като модулират нивата на окисление и възпаление в тялото.
Гъби стриди: хранителни вещества
Гъбите стриди се характеризират с редица витамини от група В. Също така съдържат витамини D, C и K.
Освен това имат основни минерали като желязо, натрий, йод, цинк, калий и селен. Всички те са от съществено значение, за да се гарантира, че реакциите, които протичат ежедневно във вътрешната среда, се извършват ефективно.
От друга страна, тази гъба няма много калории, а същото важи и за повечето гъби.
Обаче е богата на големи количества фибри. Може да помогне за създаване на ситост и да подобри функционирането на храносмилателния тракт, като спомага добрия транзит. Може да се консумира без проблеми в контекста на хипокалорична диета с цел отслабване.
Не може да не отбележим, че част от фибрите, съдържащи се в тази гъба, са от разтворим тип. Говорим за вещество, което ферментира в храносмилателния тракт, служейки като енергиен субстрат за бактериите, които живеят там. Благодарение на това ще бъде по-малко вероятно да изпитате ситуации на дисбиоза.
Опитайте тази страхотна рецепта: Бургер с гъби и леща: 2 различни рецепти, които да опитате
Ползи за здравето
Първо, трябва да се отбележи, че гъбите стриди могат да помогнат за регулиране на функцията на имунната система. Доказано е, че витамин С засилва вродените и адаптивни пътища на защитната система на човешкото тяло. В резултат на това е по-малко вероятно да се появят инфекции или, ако се развият, симптомите ще бъдат много по-лесни за овладяване.
Не трябва да подценяваме и значението на цинка, друг елемент, който може да бъде от решаващо значение за подобряване на ефективността на нашите естествени защитни сили. В този случай минералът участва в процесите на диференциация на клетките. Така срещу патогените може да се води по-ефективна борба.
Друг важен момент е този на витамин D. Не много храни съдържат този елемент.
Вярно е, че съдържанието на витамин D в растителните продукти не е толкова висококачествено, колкото това, което тялото ни синтезира или което откриваме в рибата, но помага да се покрият нуждите ни. Според проучване, публикувано в списанието Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders, поддържането на недостатъчно ниво на витамин D увеличава риска от развитие на сложни патологии.
И накрая, трябва да се отбележи, че тази гъба съдържа доста голямо количество витамин К. Това може да бъде опасно за хора, приемащи антикоагуланти. Поради тази причина би било по-добре да се консултирате с лекар, за да видите дали този вид гъба може да бъде включена във вашата диета или не.
Прочетете и: Зеленчукова крем супа с гъби, праз и джинджифил
Гъби стриди: здравословен зеленчук
Тези гъби са здравословни и могат да се консумират редовно. Те осигуряват добър набор от основни хранителни вещества за здравето, особено витамини и минерали.
Освен това са с ниско съдържание на калории, така че няма нужда да се притеснявате за това колко ядете и тяхното въздействие върху състоянието на телесния състав. Помагат и по отношение на ситостта.
И накрая, важно е да споменем, че един от ключовите моменти в поддържането на добрата диета е разнообразието. Ако се включат продукти от различни групи, ще бъде по-малко вероятно да имате дефицит в която и да е област.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
- Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
- da Silva, Marliane CS, et al. “Enrichment of Pleurotus ostreatus mushrooms with selenium in coffee husks.” Food chemistry 131.2 (2012): 558-563.
- Lesa, Kaisun Nesa, et al. “Nutritional Value, Medicinal Importance, and Health-Promoting Effects of Dietary Mushroom (Pleurotus ostreatus).” Journal of Food Quality 2022 (2022).
- Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
- Deepalakshmi, Krishnamoorthy, and Mirunalini Sankaran. “Pleurotus ostreatus: an oyster mushroom with nutritional and medicinal properties.” Journal of Biochemical Technology 5.2 (2014): 718-726.