Ендермологията: Какво представлява тази разкрасителна процедура?

Елиминирането на мазнините и оформянето на фигурата са основните цели на ендермологията. Това е неинвазивна естетична терапия, която обещава ефективни резултати.
Ендермологията: Какво представлява тази разкрасителна процедура?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 29 ноември, 2022

Диетите и упражненията са добри начини за премахване на телесните мазнини, но когато нещата се усложнят, е добре да потърсите други начини. Може да мислите, че операцията е най-добрият вариант, но тя не е осъществима за всички. Ендермологията отваря нови възможности.

Това естетично лечение се бори с целулита, особено ако количеството мазнини надвишава това, което би отнело на един крем или посещение във фитнеса, би премахнало. Не е толкова драстично като липосукцията и не изисква поставянето на болезнени инжекции.

Въпреки че се използва устройство, това се счита за естествен метод, който може да оформи фигурата на човек. За да бъдат резултатите трайни, важно е да коригирате определени навици на живот. Нека да видим каква е процедурата.

В какво се състои ендермологията?

Ендермологията е масаж на тялото, извършван с апарат, чиято интензивност се настройва според поносимостта на пациента. Не причинява болка, а по-скоро отпускане, докато терапевтът работи върху зоните с локализирани мазнини.

Първоначално Louis Paul Guitay разработва техниката за облекчаване на цервикални проблеми. С времето ендермологията премина в областта на красотата и се използва срещу отпуснатост, портокалова кожа и упорити мазнини.

Често се нарича “механичен масаж” или “липомасаж”, защото преследва същата цел като липосукцията. Процедурата се състои в активиране на лимфния дренаж и подобряване на кръвообращението, премахване на натрупаните мазнини и подобряване на външния вид на кожата.

Технологията на механичните масажи се състои използва устройство с глава и чифт ролки за триене на дермата. Устройството е програмирано да се движи като шип, във вълнообразна посока или симулиращ 8. Докато го прави, върховете разграждат мастните клетки.

Като цяло терапията се прилага върху тялото, въпреки че се ползва и върху лицето за осветяване на кожата.

Ендермология на краката.
Целулитът е състоянието, което би се повлияло най-добре от приложението на ендермологията.

Предимства на ендермологията

Докато контурират тялото, липомасажите предлагат редица предимства, които ще разгледаме подробно по-долу:

 • Те не изискват почивка
 • Не изискват анестезия
 • Ексфолират и подмладяват кожата
 • Възстановяват съединителната тъкан
 • Помагат на стриите да изчезнат
 • Минимизират задържането на течности.
 • Стимулират естественото производство на еластин, колаген и хиалуронова киселина.

Подготовка и развитие

Експертите казват, че най-доброто лечение срещу целулита е превантивното. Те обаче поставят ендермологията сред основните медико-естетични методи за справяне със състоянието.

Броят на механичните масажи зависи от всеки пациент. Естетиците предвиждат 45-минутни сесии. Препоръчително е да изпиете поне 8 чаши вода преди сесията, а след нея силовите упражнения ще насърчат мускулния тонус.

Като цяло ежедневната физическа активност помага за удължаване на резултатите след ендермология, която се извършва по следния начин:

 1. Разгънете мрежата точно върху частта, която ще масажирате, така че главата да се движи по-добре.
 2. Изсмукване на кожата, оформяне на ролките за стимулиране на лимфната система и достигане на области като гърба и корема. По този начин се насърчава кръвообращението в цялото тяло.
 3. Пресотерапия. Допълнение от още 7 минути ръчен масаж.

Какви са рисковете от ендермологията?

Липомасажите обикновено обхващат ханша, бедрата, корема и всяка част от тялото, която има целулит. Кандидатите за тази разкрасителна процедура са тези, които задържат течности.

При хора със затлъстяване процедурата не се препоръчва, тъй като е предназначена да намали мастната тъкан в определени точки. Специалистите препоръчват също да се избягва механичният масаж по време на менструация, за да се намали дискомфорта и повишеното кървене.

Има сблъсък на мнения относно противопоказанията на процедурата. Някои предпочитат да я избягват, ако страдат от разширени вени; но други я подкрепят, като твърдят, че подпомага венозното връщане. Какъвто и да е случаят, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Други ограничения на техниката включват следните случаи:

 • Флебит
 • Бременност
 • Ангиоми
 • Ингвинална херния
 • Дерматологични инфекции
 • Лечение на рак
 • Лечение с антикоагуланти
 • Използване на протези или метални импланти
Разширени вени.
По отношение на разширените вени няма единно мнение. Всеки случай трябва да бъде оценен.

Как да удължим ефекта от липомасажите?

Instituto Superior de Estudios de España заявява (статия на испански), че антицелулитните масажи са безопасни и ефективни, стига терапевтът да изпълнява техниката правилно и пациентът да присъства на всички сесии.

За да се радвате на трайни резултати, правете половин час физически упражнения ежедневно против повторната поява на мазнини. Освен това е препоръчително да придружите процеса със съветите на диетолог, който ще състави диета според нуждите ви.

Срещу целулита клиниката Mayo насърчава пациентите да консумират по-малко алкохол, наситени мазнини и въглехидрати. В същото време насърчава диетата, богата на зеленчуци, вода и пълнозърнени храни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.