Джакфрут: Плодът, който е победител сред веганите
Джакфрут (Artocarpus heterophyllus Lam.) е тропически плод, отглеждан в Азия. Счита се за най-големия дървесен плод в света, с тегло между 25 и 40 килограма (55 до 88 паунда).
Въпреки че има подобен вкус на други тропически плодове, за много вегани това е идеалният заместител на свинското месо. Причината? Сетивно има някои подобни характеристики. Въпреки това, що се отнася до храненето, трябва да обърнем внимание на някои аспекти.
Например, както всеки друг плод, той осигурява въглехидрати и почти никакви протеини. Поради това не е толкова добър заместител на месото, тъй като трябва да осигури оптимален прием на хранителни вещества. Искате ли да научите повече за тази храна?
Какъв вид плод е джакфрутът?
Дървото, което произвежда джакфрут, също се нарича просто джакфрут или джак дърво. Принадлежи към семейство Moraceae и се характеризира с огромните си плодове, висящи от стволовете му. Ботаникът Хосе Линарес ни казва, че този плод съдържа изобилие от биоактивни съединения и други хранителни вещества, които насърчават благосъстоянието.
Произхожда от Индия и Малайзийския полуостров, откъдето се е разпространило в Западна Индия и американския континент. В наши дни това е националният плод на Бангладеш и се култивира в различни части на Азия, Африка и Южна Америка.
Счита се за комбинирана храна, тъй като се появява след съединяването на много цветове. В крайна сметка се получава плод, подобен на пчелна пита, където всеки многоъгълник представлява цвете.
Състои се от 3 секции. Центърът, който не е годен за консумация, се състои от клетки, които излъчват латекс с лепкава консистенция. Околоцветникът е ядливата част заедно с външната част, която е кората на плода. Освен това има груба кожа с остри върхове, която е зелена и кафява, когато узрее.
Хранителни и биоактивни компоненти
Според Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), една чаша от 165 грама (6,5 унции) суров, узрял, нарязан джакфрут съдържа следния набор от хранителни вещества:
- Въглехидрати: 38,3 грама (1,5 унции)
- Захари: 31,5 грама (1,2 унции)
- Нишесте: 2,42 грама
- Глюкоза: 15,6 грама (0,6 унции)
- Фруктоза: 15,2 грама. (0,6 унции)
- Фибри: 2,48 грама
- Протеин: 2,84 грама
- Мазнини: 1,06 грама
- Калории: 157 калории
- Вода: 121 грама (6 унции)
- Калий: 739 милиграма
- Магнезий: 47,8 милиграма
- Витамин С: 22,6 милиграма
- Лутеин и зеаксантин: 259 микрограма
Основното му хранително вещество са въглехидратите. Когато узреят, глюкозата и фруктозата преобладават в равни части. Нишестето се намира в по-малки пропорции. Въпреки това, когато е зелено, захарите преобладават.
Наличието на захари улеснява бързото изгаряне на калориите, съдържащи се в чаша джакфрут, тъй като те се абсорбират директно в чревния лумен.
От друга страна, хранителната информация показва, че подобно на други плодове, той има малко протеини и мазнини. При месата се получава обратното, протеините и мазнините са високи, особено в свинското.
Съдържанието на вода и калий е много високо, което поддържа добър водноелектрически баланс. Витамин С покрива 25% от нуждите за възрастен. Плодовете трябва да се консумират пресни и сурови, тъй като обработката, топлината и светлината унищожават витамин С.
Също така е важен заради съдържанието на лутеин и зеаксантин. Тези два каротеноида нямат ефект на витамин А, но са мощни антиоксиданти, участващи в здравето на очите. Бета-каротините се намират в около 245 международни единици на 100 грама (4 унции) пресни плодове.
Научете повече тук: Страхотен веган шейк след тренировка
Биоактивни компоненти на джакфрут
Неотдавнашен доклад публикува антиоксидантните свойства на джакфрута. Съдържанието на общи феноли като основни антиоксиданти е 58,44 милиграма на 100 грама (4 oz) плод. Тази стойност е малко по-ниска от тази на други плодове като ягоди и малини.
Останалите антиоксиданти в плода са бета-каротин и витамин С. Няколко проучвания подкрепят терапевтичните здравни ефекти на флавоноидите.
В допълнение, всяко от тези съединения противодейства на ефектите на свободните радикали, които са отговорни за причиняването на окисляване на клетъчните мембрани и увреждане на ДНК. От своя страна това е свързано с превенция на сърдечно-съдови заболявания, стареене и рак.
Защо е успешен като заместител на месото?
Причината, поради която веганите могат да го смятат за заместител на месото, е сетивна. Външният му вид наподобява мускулните влакна на месото и при готвене придобива вкус на свинско месо. Освен това се съчетава добре с всяка съставка, когато е приготвена.
Когато е зелен, има бледа, нишестена плът и текстура, която може да се пържи. Това го прави забележима съставка във веганското готвене, особено в солените ястия. Също така е идеален като пълнеж за сандвичи или за гарнитура на ориза.
От друга страна, процесът на зреене помага да се нюансират различните приготовления. Когато са зелени, могат да заменят месото, но когато узреят, стават идеалният плод за сладкиши.
Използването и ползите от джакфрут във веганската кухня са ясни. Има нисък калориен прием, добър външен вид и се съчетава добре към редица ястия. Въпреки това, не осигурява същото съдържание на протеини, мазнини, витамини и минерали като месото.
Кулинарна употреба на джакфрут
Плодовете могат да се консумират по следните начини:
- Мариновани с подправки и ароматни билки за яхнии или пържени картофи (зелени).
- Зеленчуково месо (зелено).
- На пюре или в супи (зелени).
- В десерти, конфитюри, желета, пържола и сладолед (узрели).
От своя страна семената се консумират варени или печени като кестени. В суха форма се използват за приготвяне на брашно и сладкиши или просто се варят за закуска.
За да го приготвите като консерва, трябва да го отцедите добре и да го измиете с достатъчно вода, като го държите потопен за 30 минути. След това трябва да смените водата и да потопите отново плода. Това ще премахне крайния кисел вкус на пулпата.
Друг начин е да сварите пулпата за 10 до 15 минути. След това я отцедете и добавете достатъчно студена вода, за да се отцеди отново. Ако установите, че киселинността продължава да се усеща, добавете малко захар, докато намерите идеалния баланс.
Повече информация тук: Вегански емпанади: две вкусни рецепти
Подходящ ли е джакфрутът като заместител на месото?
Веганското хранене има много предимства и е свързано със здравословния начин на живот. Когато използвате джакфрут като заместител на месото, трябва да внимавате. Трябва да се помни, че това е плод, със захари, много малко протеини и почти без мазнини.
Следователно, въпреки че на външен вид може да симулира свинска пържола, на хранително ниво те не са сравними. Поради това ще трябва да допълвате приема на протеини.
Въпреки това, следвайки препоръките, веганите, които включват джакфрут, ще получат достатъчно антиоксидантни витамини, феноли, минерали и ниско съдържание на калории, които ще помогнат за насърчаване на тяхното здраве.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Luna-Esquivel G ; Alejo-Santiago G .; Ramírez-Guerrero L. G.; Arévalo-Galarza Ma. de Lourdes C. La Yaca. Un fruto de Exportación. Disponible en: http://dspace.uan.mx:8080/jspui/bitstream/123456789/784/1/La%20Yaca%20%28Artocarpus%20heterophyllus%20Lam.%29.%20Un%20fruto%20de%20exportaci%C3%B3n.pdf
- Linares J. L. 2003 [2005]. Listado comentado de los árboles nativos y cultivados en la república de El Salvador. Ceiba 44(2): 105–268. Disponible en: https://pdfcoffee.com/arboles-de-el-salvador-linares-ceiba-2-pdf-free.html
- National Institute of Health. Vitamina C. Disponible en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-DatosEnEspanol/
- Fundación Española de Nutrición. Fedecarne. Guía Nutricional de la Carne. Disponible en: https://www.fen.org.es/aplicaciones/fedecarne-fen/pdf/guiaNutricion.pdf
- North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services. Luteína y Zeaxantina: ¿en qué alimentos conseguirlos? Disponible en: http://www.ncagr.gov/fooddrug/espanol/documents/luteinayzeaxanthina.pdf
- Cantillo-Zacarías, J. C., García-Mateos, R., Esparza-Torres, F., Martínez-Damián, T., & Hernández-Ramos, L. (2021). Calidad nutricional y antioxidante del fruto de Jaca (Artocarpus heterophyllus). Current Topics in Agronomic Science, 1(1), 1-9. http://dx.doi.org/10.5154/r.ctas.2021.06.17a
- Soto-Hernández, M., Palma-Tenango, M., & Garcia-Mateos, M. del R. (Eds.). (2017). Phenolic Compounds – Biological Activity. InTech. https://doi.org/10.5772/63693
- Luna-Esquivel, G. (2018). La Yaca (Artocarpus Heterophyllus Lam.) un fruto de exportación. Agro Productividad, 6(5). Recuperado a partir de https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/486