Диета при непоносимост към сорбитол

Ако страдате от непоносимост към сорбитол, ще трябва да премахнете някои храни от диетата си, като плодове, преработени продукти и дъвки. В тази статия научете повече за това.
Диета при непоносимост към сорбитол
Marta Guzmán

Написано и проверено от диетолог Marta Guzmán.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Чувствали ли сте някога стомашно-чревен дискомфорт, газове или диария след ядене на някои плодове, готови продукти или дъвка? Ако е така, може да страдате от непоносимост към сорбитол. Прочетете следващите редове, за да научите как да спазвате диета с ниско съдържание на сорбитол.

Какво е сорбитол?

Сорбитолът е захарен алкохол, който се съдържа естествено в червените водорасли и листата и плодовете на растенията от семейство Розови, като:

 • Круши
 • Ябълки
 • Сливи
 • Дюли
 • Праскови или кайсии

Освен това хранителната индустрия  го използва  широко като подсладител, сгъстител и овлажнител, тъй като е в състояние да подслади, като осигурява малко калории.

Какво е непоносимост към сорбитол?

Не на десертите и безалкохолите напитки.

Хората с непоносимост към сорбитол могат да имат храносмилателни проблеми като болка, подуване на корема и газове.

Непоносимостта към сорбитол се причинява от дефицит на определен чревен транспортер. Въпреки това, дори и при хора без този дефицит, здравият човек може да абсорбира само ограничено количество от тази захар, около 20-25 грама. По този начин, ако надвишите това количество, може да страдате и от симптоми.

Има два вида непоносимост към сорбитол:

 • Първична непоносимост. Тя е резултат от дефицит на ензима на транспортера на сорбитол, GLUT5. Експертите вярват, че има генетичен фактор и че той може да се развие през целия живот на човека.
 • Вторична непоносимост. Въпреки че има генетично влияние, то се появява след заболяване на червата (гастроентерит, възпалително заболяване на червата, цьолиакия и др.), което временно или трайно уврежда чревната лигавица.

Симптоми

Пациентите, засегнати от това състояние, могат да имат различни симптоми, които варират от леки до тежки. Най-честите симптоми включват:

 • Коремна болка или спазми
 • Подуване
 • Раздуване или газове в корема
 • Газове
 • Къркорене на червата
 • Диария с газове

Храни, които съдържат сорбитол

Ако имате непоносимост към сорбитол, ще трябва да спазвате диета с ниско съдържание на храни, които съдържат сорбитол. Ето храните, които съдържат най-много сорбитол:

Естествени (от най-високото до най-ниското количество)

 • Пресни плодове. Круши, сливи, праскови, кайсии, ябълки, грозде, ягоди, малини и боровинки.
 • Плодови консерви. Ябълков сок, консервирани ягоди, нектар от касис, сок от бъз, нектар от касис и малини от консерва.
 • Сушени плодове. Сини сливи, сушени праскови, сушени кайсии, сушени ябълки, сушени фурми и стафиди.

Изкуствени храни, които съдържат сорбитрол

Дъвките съдържат сорбитол.

Дъвките, както и готовите тестени и хлебни изделия, съдържат сорбитол.

Можете да го намерите както в хранителни продукти, така и в козметични или фармацевтични продукти като добавка. Като добавка сорбитолът може да се появи като „сорбитол“ (E420i) или „сорбитолов сироп“ (E420ii).

В хранителните продукти той присъства в желета, конфитюри, хлебни и сладкарски изделия, замразени продукти, дъвки, готови продукти или продукти без захар. По този начин трябва да внимавате с готовите продукти, тъй като злоупотребата с тях може да предизвика този вид непоносимост.

В козметичните продукти той присъства в пастата за зъби, защото придава по-голяма еластичност, сладък вкус и, също така, подобрена разтворимост. Във фармацевтичната индустрия можете да го намерите в редица кремове. По същия начин можете да го откриете в сиропи.

Тази статия може да ви заинтересува:  Хранителни добавки: алергии, симптоми и лечение

Как да диагностицираме непоносимостта към сорбитол

В момента тестът за водородно дишане е най-добрият диагностичен тест. Неспособността на организма да абсорбира сорбитол го кара да ферментира от бактерии на дебелото черво, произвеждайки голямо количество свободен водород. Този водород се измерва чрез издишания въздух.

Преди да направи теста, пациентът трябва да е гладувал осем часа. През 24-те часа преди теста не трябва да се ядат плодове, зеленчуци или бобови растения, тъй като забавят чревния транзит. Освен това е важно да избягвате приема на лаксативи или антибиотици в дните преди теста.

Ако резултатът от теста е положителен, степента, както и проявяващите се симптоми, се оценяват, за да се определи диетата, която пациентът трябва да следва.

Хранителни препоръки при непоносимост към сорбитол

 • Ако подозирате непоносимост, първото нещо, което трябва да направите, е да се тествате. Не променяйте обаче диетата си сами.
 • Винаги проверявайте етикетите на храните, за да се уверите, че не съдържат сорбитол.
 • Ако страдате от тежка непоносимост към сорбитол, консултирайте се със специалист за състава на който и да е козметичен продукт, преди да го използвате.
 • Ограничете плодовете, които съдържат много сорбитол.
 • Бъдете внимателни, ако обикновено консумирате готови продукти и дъвки, които съдържат сорбитол.

Притеснявате ли се, че може да страдате от непоносимост към сорбитол? Ако сте изпитали симптомите му, консултирайте се с вашия лекар за точна диагноза. Освен това, ако сте диагностицирани с тази непоносимост, не забравяйте да спазвате тези препоръки за хранене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Intolerancia a la fructosa-sorbitol. “Infogastrum” Asociación Española de Gastroenterología y las Sociedades Latinoamericanas de Gastroenterología.
 • Intolerancia a la lactosa y fructosa-sorbitol. “GEMD” Grupo español de motilidad digestiva.
 • Influencia del consumo de sorbitol en la microbiota intestinal de un modelo animal. Tesis Doctoral. Universidad Politécnia de Valencia. 2008

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.