Диатомична пръст за хранителни цели: за какво се използва?

Хранителната диатомична пръст стана популярна като добавка, която поддържа здравето на храносмилането, костите и сърцето. Какво казва науката за това?
Диатомична пръст за хранителни цели: за какво се използва?

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 27 август, 2022

Диатомичната пръст е прах, получен от клетъчните стени на микроскопични скелети на водорасли или водни организми. Има диатомична пръст от промишлен клас, а също и от хранителен клас.

Последната се разпространява като хранителна добавка, тъй като се смята, че помага за елиминирането на токсините, тежките метали и други отпадъци от тялото. В допълнение, тя се свърза с по-добро здраве на костите и сърдечно-съдовата система. Има ли доказателства за тези ползи и безопасно ли е да се консумира? В следващата статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете по темата.

Диатомична пръст за хранителни цели

Диатомичната пръст за хранителни цели съдържа между 0,5% и 2% кристален силициев диоксид. Това е нещото, което я отличава от промишлената диатомична пръст, която се състои от повече от 60% кристален силициев диоксид, количество, което е токсично за хора и животни.

Както е обяснено в преглед, споделен в The Journal of Nutrition, Health and Aging , силициевият диоксид се използва като хранителна добавка и по-специално като средство против слепване. В напитките и продуктите позволява избистряне и контрол на вискозитета. Също така е помощно вещество, използвано в производството на фармацевтични продукти и витамини.

Диатомичната пръст за употреба в храни е одобрена от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA).

Понастоящем тази съставка се предлага под формата на прах и течност под налягане и се използва във ферми, градини, сгради и храна за хора и домашни любимци. За да бъдем по-точни, възможно е да намерите продукта под следните форми:

  • Гранулиран: Предлага се под формата на прах, подходящ за човешка консумация, тъй като има по-малко от 1% кристален силициев диоксид.
  • Стрит или микронизиран: Това е формата, която обикновено се използва в инсектицидите.
  • Калциниран: Получава се чрез топлинна обработка. Използва се за филтриране на течности и експлозиви. Това е формата използвана за промишлена употреба.
Силициев гел.
Силицият е част от много ежедневни продукти, но високата му концентрация е токсична за консумация от човека.

За какво се използва въпросната диатомична пръст за хранителни цели? Потенциални ползи

Силицият – основното активно съединение в диатомичната пръст – е ключов компонент на човешките връзки, хрущяли и мускули. Освен това играе важна роля в растежа и развитието на растенията.

В допълнение към това, той е ефективен като инсектицид. Както е описано подробно в изследване, докладвано в Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, силициевият диоксид в тази съставка причинява дехидратация на насекомото, което улеснява неговото унищожаване.

Въпреки това, като хранителна добавка, се казва, че диатомичната пръст осигурява редица ползи за здравето. Въпреки това, много от тези приложения нямат научни доказателства, тъй като не са проведени качествени клинични изпитвания, които да потвърдят предполагаемите ефекти. И така, какви биха били тези приложения?

Ефекти върху детоксикацията на тялото

Едно от най-популярните предимства на диатомичната пръст за хранителни цели е свързано с детоксикацията на тялото. Според привържениците тази добавка може да прочисти храносмилателния тракт, да оптимизира функцията на черния дроб и да стимулира елиминирането на токсините.

Въпреки тези твърдения, няма убедителни изследвания по темата. Въпреки че е установено, че промишлената инфузорна пръст помага за отстраняването на тежки метали от водата, няма доказателства, че същото важи и за диатомичната пръст за хранителни цели.

Само едно малко проучване в The American Journal of Clinical Nutrition съобщава, че силициевият диоксид може да допринесе за отстраняването на тежки метали като алуминий и този процес да ограничи тяхната наличност в стомашно-чревния тракт. Необходими са обаче повече доказателства.

Диатомична пръст – ефекти върху здравето на костите

Популяризаторите на диатомичната пръст твърдят, че тя е добра добавка с грижа за здравето на костите и ставите. Те свързват това със съдържанието на силициев диоксид, който е полезен минерал за костите и съединителната тъкан.

Проучване, споделено в The Journal of Nutrition, Health and Aging, уточнява, че неокислената форма на силициев диоксид защитава здравето на костите и помага за предотвратяване на загубата на костна плътност. Въпреки това, силициевият диоксид в диатомичната пръст не се абсорбира добре, така че е малко вероятно да има тази полза.

Ефекти върху нивата на холестерола

В малко проучване, докладвано в European Journal of Medical Research, участниците са приемали диатомит, за да намалят нивата на холестерола. Те приемат 250 mg от продукта, 3 пъти на ден, в продължение на 8 седмици.

След това време изследователите наблюдават ползите. За да бъдем по-точни, установено е 13,2% намаление на лошия холестерол или LDL и триглицеридите. Освен това се свързва и с повишаване на добрия холестерол или HDL.

Предвид възрастта и малкия брой участници, са необходими повече доказателства, преди да се потвърдят тези ефекти.
Кръвни клетки.
Възможността това вещество да намалява холестерола съществува, но няма големи научни изследвания, които да го потвърдят.

Диатомична пръст – други възможни ефекти

Като хранителна добавка диатомичната пръст се свързва с други възможни ефекти върху здравето. Това обаче са теоретични твърдения, тъй като все още не са подкрепени от научни доказателства.

Такива предимства включват следното:

Формии дозировки на диатомит

Диатомичната пръст може да бъде включена в хранителни добавки и лекарства. Също така присъства в продуктите с грижа за кожата и храненето на домашни любимци. Може да се открие в някои видове пасти за зъби, ексфолианти, храни и напитки.

Дозировката е различна. Обикновено варира от 1,5 до 3 грама на ден.

Във всеки случай е най-добре да се консултирате с инструкциите на производителя. Когато е възможно, тези добавки трябва да се приемат под лекарско наблюдение.

Безопасност на продукта и противопоказания

Диатомичната пръст за хранителни цели като цяло е безопасна. Докато се приема умерено, обикновено не крие рискове.

Трябва обаче да се внимава да не се вдишва праха. Това се дължи на риска от силикоза, възпаление на белите дробове, което се появява при вдишване на кристален силициев диоксид.

Поради липсата на изследвания, този продукт не трябва да се използва от бременни или кърмещи жени. Нито трябва да се използва при деца или пациенти с хронични заболявания.

Какво е добре да запомните?

Хранителната диатомична пръст е свързана с благоприятни ефекти върху тялото, като детоксикация и понижаване на холестерола. Въпреки това, няма убедителни проучвания по този въпрос.

Следователно, тези добавки трябва да се използват с повишено внимание. В никакъв случай не трябва да заместват медицинското лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martin KR. The chemistry of silica and its potential health benefits. J Nutr Health Aging. 2007 Mar-Apr;11(2):94-7. PMID: 17435951.
  • Hosseini SA, Bazrafkan S, Vatandoost H, Abaei MR, Ahmadi MS, Tavassoli M, Shayeghi M. The insecticidal effect of diatomaceous earth against adults and nymphs of Blattella germanica. Asian Pac J Trop Biomed. 2014 May;4(Suppl 1):S228-32. doi: 10.12980/APJTB.4.2014C1282. PMID: 25183087; PMCID: PMC4025297.
  • Danil de Namor AF, El Gamouz A, Frangie S, Martinez V, Valiente L, Webb OA. Turning the volume down on heavy metals using tuned diatomite. A review of diatomite and modified diatomite for the extraction of heavy metals from water. J Hazard Mater. 2012 Nov 30;241-242:14-31. doi: 10.1016/j.jhazmat.2012.09.030. Epub 2012 Sep 24. PMID: 23062514.
  • Jugdaohsingh R, Reffitt DM, Oldham C, Day JP, Fifield LK, Thompson RP, Powell JJ. Oligomeric but not monomeric silica prevents aluminum absorption in humans. Am J Clin Nutr. 2000 Apr;71(4):944-9. doi: 10.1093/ajcn/71.4.944. PMID: 10731501.
  • Jugdaohsingh R. Silicon and bone health. J Nutr Health Aging. 2007 Mar-Apr;11(2):99-110. PMID: 17435952; PMCID: PMC2658806.
  • Wachter H, Lechleitner M, Artner-Dworzak E, Hausen A, Jarosch E, Widner B, Patsch J, Pfeiffer K, Fuchs D. Diatomaceous earth lowers blood cholesterol concentrations. Eur J Med Res. 1998 Apr 8;3(4):211-5. PMID: 9533930.
  • Hughes JM, Weill H, Checkoway H, Jones RN, Henry MM, Heyer NJ, Seixas NS, Demers PA. Radiographic evidence of silicosis risk in the diatomaceous earth industry. Am J Respir Crit Care Med. 1998 Sep;158(3):807-14. doi: 10.1164/ajrccm.158.3.9709103. PMID: 9731009.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.