Депресивна псевдодеменция: Всичко, което трябва да знаете

Поради безпокойството, причинено от когнитивни симптоми, като загуба на памет или объркване, често се поставя диагноза деменция. Може обаче на заден план да има депресия.
Депресивна псевдодеменция: Всичко, което трябва да знаете
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 25 септември, 2022

„Просто той забравя разни неща, питаш го нещо и все едно е в свой собствен свят”. Много консултации при предполагаеми случаи на деменция започват с фрази, които разкриват ежедневни ситуации като тези. Зад всичко това обаче може да стои депресия и точно тогава може да се появи депресивна псевдодеменция.

Деменциите могат да функционират като “улов на опасения” относно когнитивното представяне. Въпреки това, ако се задълбочим малко, ще открием смущения в настроението.

Какво е деменция и какво – депресия?

За да разберете какво представлява депресивната псевдодеменция, е полезно да започнете с въпроса какво е деменция и какво е депресия. Деменцията е термин, използван за идентифициране на дегенеративни заболявания, които обикновено имат множество причини и включват прогресивно влошаване, особено на определени мозъчни функции. Може би най-известният пример е болестта на Алцхаймер.

Депресията се отнася до разстройство на настроението, което също има подвидове и се изразява чрез множество симптоми. Сред най-известните са следните:

 • Безразличие
 • Апатия
 • Умора
 • Промени в съня и апетита
 • Загуба на интерес към дейности, които са били приятни
Човек, който чете.
Болестта на Алцхаймер е най-известният тип деменция. Има силна връзка със свързания с възрастта когнитивен спад.

Нека поговорим за въпросната депресивна псевдодеменция

Използваме термина депресивна псевдодеменция, защото, въпреки че не е деменция, често се бърка с нея. Това е така, защото са налице когнитивни промени. Въпреки това, в повечето случаи има предишно психиатрично разстройство, което съвпада с депресия.

Важно е да се идентифицира симптоматиката, за да се достигне до точна диагноза.

Като цяло, депресивната псевдодеменция започва с промяна в настроението, с началото на мъка, тъга и неразположение. След това могат да се появят повече когнитивни признаци като загуба на паметта, невнимание, трудности при концентриране и започване и завършване на задачи, както и нарушена преценка.

В трети етап изпитвате нужда да искате да сте сами, да не правите нищо (изолация и бездействие), което затруднява взаимодействията. Това води до прогресивно увреждане на социалните умения.

Можем също така да споменем, че промяната в настроението влияе върху начина, по който пациентите се държат при решаване на някои неврологични тестове. Например, тези с депресия запазват своята апатия и безразличие и обикновено отговарят с „Не знам“.

Депресивната псевдодеменция може да бъде обратима.

Основните разлики с невродегенеративните деменции

Много специалисти смятат депресивната псевдодеменция за предизвикателство, тъй като припокриващите се признаци и симптоми на деменция могат първоначално да усложнят диагностицирането. Въпреки това, тези, които знаят повече по темата, предполагат, че има някои елементи, които могат да изяснят тази диагноза:

Временността

По отношение на временността е важно да се вземе предвид възрастта на пациентите. Например, тези, които проявяват тези признаци и са на 65 или повече години, често веднага се счита, че имат деменция. Необходимо е обаче да се възстанови тяхната история.

Псевдодеменцията има подостро начало и по-бърза еволюция. В този смисъл засяга ежедневното и функционирането по-очевидно, особено компонента на настроението, в сравнение с когнитивния компонент.

Невродегенеративните деменции имат по-бавно и прогресивно развитие.

Памет

При депресивна псевдодеменция непосредствената и отдалечената памет са засегнати едновременно. Докато при деменцията влошаването започва с незабавната памет.

Социални умения и взаимоотношения с околната среда при депресивна псевдодеменция

Като цяло, депресията оказва почти незабавно въздействие върху социалните взаимоотношения от самото начало, тъй като човекът е склонен да се изолира, резервиран е и няма голям интерес към общуване. При деменция това не е непременно така. Човек може да има затруднения да сподели скорошен спомен, но все пак иска да се срещне с приятели.

Мъж с депресивна псевдодеменция.
Промяната в настроението е ключов момент при разграничаването на невродегенеративните деменции от тези, свързани с депресия.

Някои ключове за действие срещу депресивна псевдодеменция

Някои първоначални препоръки, които трябва да имате предвид, са следните:

 • Опитайте се да извършвате някои дейности през деня. Без значение колко трудно може да е и колко малко ви се иска да го правите, трябва да преодолеете тази съпротива срещу дейността. Започнете с прости, краткосрочни дейности като ходене на 10-минутна разходка всеки ден, пране, създаване на хигиенни навици и четене.
 • Опитайте се да поддържате рутина за ставане и лягане. Дори ако просто ви се иска да останете в леглото цял ден, трябва да се опитате да продължите с определени дейности. Ако ви се струва твърде трудно, опитайте да настроите няколко аларми или се ангажирайте с някои отговорности, които ви принуждават да ставате.
 • Избягвайте употребата на вещества като наркотици или алкохол.
 • Потърсете професионална помощ. Депресията и нейните варианти, като депресивната псевдодеменция, изискват цялостен подход, който надхвърля само медикаментите. Има различни видове психологически терапии, които могат да помогнат в процеса на лечение и преодоляване.

Важно е да знаете, че когато извършвате тези дейности, няма да се почувствате добре веднага, нито непременно ще ги правите толкова щастливи, колкото сте били в миналото. Не очаквайте това, защото може да бъде разочароващо.

Имайте предвид, че малките стъпки ви помагат да излезете от мястото, където сте днес, и да вървите към мястото, където искате да бъдете утре.

Препоръчваме ви и: Депресия при приятелите – как да я открием

Разбиране на здравето като цяло

Освен факта, че има много включени фактори, една от централните точки, които поддържат объркването в диагнозата, е свързана с данните, предоставени на специалиста. Обичайно е членовете на семейството да се тревожат за когнитивните симптоми и да поставят специален акцент върху тях, пренебрегвайки емоционалните.

Качеството на живот и благосъстоянието са едно цяло. Въпреки че може да се тревожим, че някой не може да започне и завърши задача, в случай на депресивна псевдодеменция, проблемите са започнали по-рано, с други признаци (загуба на интерес, песимистична перспектива, обезсърчение).

В този смисъл нека не подценяваме ролята на емоциите. Настроението е основен компонент за по-добър живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rodríguez Palancas, A., García de la Rocha, M., Losantos, R. J., Moreno, J. M., Sierra, I., Fernández Armayor, V., & Martín, A. (2002). Pseudodemencia depresiva:¿ depresión o demencia?. Psiquis (Madr.)23(4), 155-163.
 • Carrasco Perera, J. L., Rodríguez Sánchez, J. M., & Legascue de Larrañaga, I. (2004). Diagnóstico diferencial entre seudodemencia depresiva, demencia frontal y demencia subcortical: estudio de un caso. Actas esp. psiquiatr, 60-64.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.