Дегенеративните ставни заболявания: причини и лечение

Дегенеративните ставни заболявания причиняват болка, възпаление и затрудняват извършването на нормални движения.
Дегенеративните ставни заболявания: причини и лечение
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 23 януари, 2023

Дегенеративните ставни заболявания, като остеоартрит, обхващат нарушения, които засягат хиалиновия хрущял и субхондралните кости. Освен това причиняват болка, възпаление и предотвратяват нормалните движения. В крайна сметка хрущялът е тъканта, която отговаря за покриването на краищата на тези кости и е от съществено значение за правилното функциониране на ставата.

Дегенеративното ставно заболяване води до увреждане на ставния хрущял. След това костите започват да се износват и болят. Тъй като хрущялът изчезва, костта реагира и около страните й се образува костна тъкан, причинявайки деформация на ставата.

Причините за дегенеративните ставни заболявания

Болки в ставите

Увеличаването на продължителността на живота и стареенето на населението превръщат дегенеративните ставни заболявания в четвърта причина за увреждане за 2020 г. Все още никой не знае точната причина, но има някои рискови фактори, пряко свързани с появата им:

 • Възраст. Появата на остеоартрит се увеличава след 50-годишна възраст.
 • Пол. Засяга предимно жени над 50-55 години.
 • Генетика. Генетичният шанс за развитие на дегенеративно ставно заболяване може да бъде до 65%, когато вашите родители също са го имали.
 • Работна дейност. Повтарящите се задачи, които включват ставите, ще доведат до претоварване на ставите в дългосрочен план.
 • Изключителна физическа активност. Спортистите са изложени на по-голям риск от развитие на остеоартрит.
 • Менопаузата. Намаляването на нивата на естроген, характерно за менопаузата, са високорискови фактори за развитието на тези заболявания.
 • Затлъстяването. Това изглежда не е основен фактор за развитието на остеоартрит. Въпреки това, наднорменото тегло със сигурност може да влоши състоянието в определени стави, особено в коленете.
 • Наранявания. Счупванията и нараняванията са рисков фактор за развитие на ставните дегенеративни заболявания.

Симптоми

Дегенеративните ставни заболявания започват постепенно. Засягат една или няколко стави и впоследствие се появява сутрешна скованост, която обикновено е кратка и се подобрява с движението.

С напредването на болестта мобилността на засегнатите стави намалява. Наблюдава се като гъвкави контрактури, чувствителност или болка при натиск и усещане за „пукане“. Понякога се появяват и механични блокажи в резултат на наличието на свободни тела вътре в повредената става.

Симптомите на остеоартрит са разнообразни и прогресиращи. Най-честите обаче са болки в ставите, ограничаване на движенията, триене и в някои случаи ставен излив (изтичане на течност). Болките в ставите и възпалението също могат да се появят след продължителни периоди на физическо бездействие през целия ден. Може да се дължи на растежа на излишна тъкан в краищата на костите. Това допринася за крайния резултат на деформация.

Болката е симптомът, който най-много тревожи хората с остеоартрит. Обикновено тя отшумява при почивка. Въпреки това, с напредването на заболяването, може да се наблюдава болка както при движение, така и при почивка.

Лечение на дегенеративните ставни заболявания

Ставни болки

Първата стъпка за лечение на това състояние е да се избягва всичко, което допринася за нараняването на ставитеОсвен това всеки човек трябва да има персонализирана програма за упражнения, адаптирана към нуждите му.

Болката се увеличава поради възпаление на засегнатата област в най-острата фаза на това състояние. Когато това се случи, ще има нужда от противовъзпалителни и / или аналгетици, които да намалят отока в областта и да успокоят болката.

Лекарите също могат да предписват лекарства, които да помогнат.

Хондропротективни лекарства

Тези видове лекарства са единствените, специално разработени за лечение на дегенеративните ставни заболявания. Те действат директно върху засегнатите стави.

Те не само облекчават болката и подобряват подвижността, но могат да атакуват корена на болестта. Те съдържат вещества като хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат и хиалуронова киселина.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Schinca, N., & Alvarez, J. (2012). artropatía neuropática o Pie de Charcot. TraumaTología Revista Biomedicina |Traumatología.

 • Paz Jiménez, J.; González-Busto Mújica, I.; Paz Aparicio, J. (2002). Artrosis : patogenia y desarrollo. Rev Ortop Traumatol.

 • Wainstein, E. (2014). Patogénesis de la artrosis. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70098-7


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.