Чуньо от Андите: Свойства и употреби
Чуньо е древна храна от Андите. Отглежда се особено в Перу и Боливия и е култура, която се предава от поколения, призната сред фермерските семейства като културно наследство. Научете за чуньото от Андите в тази статия.
Това е вид горчив картоф, който може да издържи до 20 години. В някои части на Андите се използва за заместване на хляба и като гарнитура към закуска, обяд и вечеря.
Заинтригувани ли сте да научите повече за това чуньо? Тук ще ви разкажем повече за неговите свойства и всичко, което науката знае за него.
Какво е чуньо от Андите?
Chuño е горчив картоф, който се дехидратира при естествени условия на замразяване. Ето защо е известен още като дехидратиран картоф.
Има и друго име: хилядолетен картоф, защото произходът му датира от предколумбови времена. Като традиционна храна на централните местни общности на Боливия и Перу, днес той се е разпространил в териториите на Еквадор, Чили и Аржентина.
Думата “chuño” се приписва на езика кечуа, чиято оригинална дума е ch’uñu, а най-близкият й превод би бил “бръчки”. Начинът, по който се произвежда и съхранява е един от най-старите в света, като е един от централните елементи на местната диета.
В момента е централна част от гастрономията на следните региони:
- Северно Чили
- Южно от Еквадор
- Северно от Аржентина
- Южен Андски регион на Перу
- Планините на Боливия. Има по-висока консумация на чуньо в боливийските райони Ла Пас, Кочабамба, Оруро, Чукисака, Потоси, Тариха и Санта Круз.
Хранителна стойност
Chuño има следните стойности на 100 грама (4 унции) продукт:
- Калории: 336.54
- Влажност: 14.11 %
- Протеини: 3,49 грама
- Въглехидрати: 80,15 грама
- Сурови влакнини: 1,70 грама
- Пепел: 2,03 грама
- Калций: 16,23 милиграма
- Фосфор: 101,40 милиграма
- Желязо: 5,68 милиграма
- Ниацин : 1,62 милиграма
Освен това чуньо съдържа витамин В5 или пантотенова киселина, витамин А, калций и антиоксиданти. Това му придава определени хранителни свойства, които ще споменем по-долу.
Свойствата на чуньо
Сега ще анализираме по-задълбочено ползите за здравето от чуньо. Ето част от тях.
Има високо съдържание на нишесте
Високото му съдържание на устойчиво нишесте го прави полезно за здравето на червата, според медицинската литература. Този тип нишесте помага за подобряване на здравето на микробиотата, намалява натрупването на телесни мазнини, подобрява инсулиновата чувствителност и регулира кръвната захар.
Това се случва, защото нишестето, когато не се смила в тънките черва, достига до дебелото черво, за да бъде ферментирано от микробиотата, генерирайки газове, късоверижни мастни киселини, органични киселини и алкохоли. По този начин действа като пребиотик. Освен това осигурява усещане за ситост.
В преглед на литературата беше установено, че процесът на производство на чуньо увеличава процента на амилоза в общото съдържание на нишесте. Обяснението е, че е изложено на много драстични температурни промени и това позволява активирането на ензими, като амилази, които са свързани с увеличаването на устойчивото нишесте.
Друга страхотна статия за вас: 10 фантастични употреби на царевичното нишесте, които не познавате
Добър източник на минерали и антиоксиданти
Когато чуньо се обработва, има загуба на антиоксиданти и фенолни съединения, но не всички. Някои минерали са концентрирани, такъв е случаят с фосфора, калция, желязото и цинка.
Калцият е важен минерал в тялото, тъй като изгражда костите и зъбите. Откриваме 16,23 милиграма на 100 грама (4 унции) чуньо.
В допълнение, производството увеличава съдържанието на феноли, като хлорогенова киселина, протокатехинова киселина, галова киселина и епикатехин. От всички тези съединения най-голям процент е епикатехинът, с 460 милиграма на 100 грама (4 унции) сухо вещество.
Епикатехинът е полифенол, известен със своята антиоксидантна сила. В проучвания е доказано, че има превъзходен капацитет в сравнение с други подобни съединения.
Антиоксидантите са вещества, които предотвратяват и неутрализират увреждането от свободните радикали, като постигат забавяне на стареенето.
Може да помогне за регулиране на кръвната глюкоза
Устойчивото нишесте може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар. Това е така, защото при него се наблюдава по-бавно храносмилане и е свързано с по-ниско покачване на глюкозата след хранене.
В тази връзка проучвания при здрави хора съобщават, че устойчивото нишесте намалява нивата на инсулин в кръвта след хранене. Това е така, защото има по-малко наличност на въглехидрати за усвояване.
Научете повече тук: Какви са предупредителните признаци на хипергликемия?
Как се прави чуньо?
Chuño има уникален и хилядолетен процес на производство. Първо се изваждат и сортират картофите.
Примесите и гнилите картофи се отстраняват. След това се избират и класифицират по форма и размер.
След това те се замразяват. Това се прави, като се излагат на зимни температури от -4 до -15 градуса по Целзий за 3 или 4 нощи.
След това се изваждат и се потапят в река за 21 до 30 дни в мрежести клетки. Следващата стъпка е да ги замразите отново при същата температура за 1 до 2 нощи.
След това идва фазата на обелване. Това означава премахване на кожата и поддържане на процеса на хигиена.
Използване на чуньо
Чуньо от Андите се е използвало в местните общности, когато е нямало много ресурси за храна. В днешно време това е комерсиализиран продукт в редица части на света.
Обикновено се използва като брашно. Всъщност се използва за приготвяне на бисквитки, като сгъстител, в супи и дори в компоти. Препоръчваме да го консумирате заради неговите хранителни вещества и съдържание на нишесте, което би било полезно за стомашно-чревното здраве.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Fabiola Valdivieso Molina. Formación de almidón retrogradado relacionado a niveles de amilosa en el almidón de papa (Solanum tuberosum) y chuño. Rev.Cs.Farm. y Bioq vol.9 no.2 La Paz nov. 2021 Epub 30-Nov-2021. https://doi.org/10.53287/mjns8913yn27w
- SUMILDA CALLIZAYA HUANCA. VALOR NUTRICIONAL DEL CHUÑO DE TRES VARIEDADES DE PAPA EN LA LOCALIDAD DE VIACHA, LA PAZ. 2021. https://repositorio.umsa.bo/bitstream/handle/123456789/25934/T-2902.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Villaroel P. Almidón resistente: Características tecnológicas e intereses fisiológicos. Rev. chil. nutr. vol.45 no.3 Santiago set. 2018. http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182018000400271
- Fabiola Valdivieso Molina. Formación de almidón retrogradado relacionado a niveles de amilosa en el almidón de papa (Solanum tuberosum) y chuño. Rev.Cs.Farm. y Bioq vol.9 no.2 La Paz nov. 2021 Epub 30-Nov-2021. https://doi.org/10.53287/mjns8913yn27w
- Patrón A. CARACTERIZACIÓN FUNCIONAL Y QUÍMICA DE CUATRO VARIEDADES DE CHUÑO COMERCIALIZADAS EN ESPAÑA. 2019. https://riunet.upv.es/bitstream/handle/10251/129068/Patr%C3%B3n%20-%20CARACTERIZACI%C3%93N%20FUNCIONAL%20Y%20QU%C3%8DMICA%20DE%20CUATRO%20VARIEDADES%20DE%20CHU%C3%91O%20COMERCIALIZADAS%20EN%20ESP….pdf?sequence=1&isAllowed=y
- LILIANA SOTELO C. Evaluación de epicatequina, teobromina y cafeína en cáscaras de cacao (Theobroma cacao L.), determinación de su capacidad antioxidante. rev.colomb.cienc.hortic. vol.9 no.1 Bogotá Jan./June 2015. https://doi.org/10.17584/rcch.2015v9i1.3751
- Stewart M, Zimmer J. A High Fiber Cookie Made with Resistant Starch Type 4 Reduces Post-Prandial Glucose and Insulin Responses in Healthy Adults. Nutrients 2017; 9: E237.