Четири вкусни рецепти с броколи

Броколито е известно с високото си съдържание на желязо и бета каротин, което го прави чудесно средство за предпазване от анемия, особено за вегетарианците. Днес ще споделим с вас четири вкусни рецепти с броколи.
Четири вкусни рецепти с броколи
Anna Vilarrasa

Прегледано и одобрено от диетолог Anna Vilarrasa.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Знаете ли защо броколи е толкова полезно? Този зеленчук съдържа редица полезни хранителни вещества – витамини A, C и E, аминокиселини, цинк и калий . При комбиниране на пилешко месо, сирена и други зеленчуци с броколи се получават вкусни и същевременно здравословни ястия, подходящи за вашата диета.

Богато е на антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали и пречистват кръвта ви. Освен това зеаксантинът и бета каротинът в броколито се грижат за здравето на очите ви.

Омега-3 мастните киселини и витамините ускоряват образуването на колаген в организма, възстановявайки еластичността на кожата и я защитават от слънцето.

Високото съдържание на фибри в този зеленчук подобрява храносмилането, предпазва ви от възпаления и чревни инфекции.

За да се възползвате максимално от качествата на броколито е добре да го ядете приготвено на пара или в сурово състояние.

В следващите редове ще ви дадем няколко вкусни идеи за приготвянето му.

1.Огретен с броколи и шунка
Огретен с броколи с шунка

Без съмнение това е една от най-вкусните рецепти за приготвяне на броколи. Това ястие е подходящо за обяд, а приготвянето му ще ви отнеме само 15 минути. Шунката го прави по-засищащо и калорично, а броколито ви осигурява необходимите на организма ви хранителни вещества.

Съставки

  • 1 глава броколи
  • 5 резена шунка
  • 1/4 лук, нарязан на ситно
  • 1 домат
  • 3 супени лъжици чисто масло (60 г)
  • 1 супена лъжица зехтин (16 г)
  • Твърдо сирене (150 г)

Начин на приготвяне

  • Запарете броколито за 5 минути.
  • Нарежете шунката на малки кубчета.
  • Изсипете зехтина в подходящ съд и добавете шунката, запържете я до златисто.
  • След това нарежете домата и лука, добавете ги към съда с шунката и ги запържете докато станат златисти.
  • След това прибавете броколито.
  • Накрая добавете сиренето и разбъркайте ястието докато се разтопи.

2.Фетучини с броколи
Фетучини с броколи

Фетучините са любимата паста на много хора по света. Комбинацията от макарони, пилешко месо и броколи прави това ястие невероятно вкусно.

Белият сос омекотява леко горчивия вкус на този зеленчук.

Съставки

  • Половин килограм пилешки гърди
  • Макарони (500 г)
  • 1 глава броколи
  • 1 супена лъжица чисто масло (20 г)
  • 1/2 чаша нискомаслена готварска сметана
  • 3 супени лъжици пармезан (45 г)
  • Лук на прах
  • 1 супена лъжица брашно (10 г)
  • Малко чесън
  • Сол (на вкус)
  • 1 чаша пилешки бульон (250 мл)
  • 1 супена лъжица зехтин (16 г)

Начин на приготвяне

  • Нарежете пилешкото месо на малки парчета.
  • След това изсипете зехтина в тиган и задушете пилешкото, покрийте съда и го оставете да се готви.
  • Сварете макароните и ги оставете да изстинат. Запазете водата, в която сте ги сварили.
  • След това измийте броколито добре и го нарежете на парчета.
  • Добавете чистото масло, сотирайте лука и чесъна и добавете брашното докато стане златисто.
  • Добавете чаша вода от тази, в която сте варили макароните, пилешкия бульон и сметаната.
  • Преди да сервирате отцедете пастата и добавете броколито.
  • Накрая залейте макароните и броколито със соса и ги поръсете отгоре с пармезан.

3.Броколи с чисто масло
Броколи с масло

Можете лесно да си приготвите този вкусен зеленчук като го сотирате в масло и го подправите.

Съставки

  • 1 глава броколи
  • 3 супени лъжици чисто масло (60 г)
  • 1/8 глава лук, нарязан на ситно
  • 3 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица растително масло (16 г)
  • Сол и черен пипер (на вкус)

Начин на приготвяне

  • Сварете броколито за 4 минути.
  • Изсипете растителното масло и чистото масло в тиган.
  • Добавете чесъна и го сотирайте, внимавайте да не го загорите.
  • Накрая отцедете броколито, овкусете го със сол и черен пипер. Да ви е вкусно!

4.Скариди с броколи

Не трябва да прекалявате със скаридите, но умерената им консумация е чудесен начин за набавяне на необходимия ви йод, витамини, холестерол и протеини. Съчетават се чудесно с броколите и ценните хранителни вещества, които съдържа.

Съставки

  • 5 скариди на човек
  • 1 глава броколи
  • 3 скилидки чесън
  • Малко див лук
  • 2 супени лъжици бял оцет (20 мл)
  • 3 супени лъжици соев сос (30 мл)
  • 1 парче джинджифил
  • 1 супена лъжица царевично нишесте (10 г)
  • 1/2 чаша вода (125 мл)
  • 1/2 супена лъжица пилешки бульон на прах (5 г)
  • 1 супена лъжица захар (10 г)

Начин на приготвяне

  • Изсипете зехтина в тиган и сотирайте нарязаното броколи.
  • Нарежете на ситно чесъна и дивия лук и ги добавете в тигана.
  • Настържете джинджифила и го прибавете към сместа. Покрийте съда и оставете ястието да покъкри 5 минути.
  • Добавете царевичното нишесте към водата, белия оцет, пилешкия бульон на прах, захарта и соевия сос. Леко разбийте всичко.
  • Когато броколито е готово добавете скаридите (предварително почистени).
  • Когато цветът им стане розов изсипете в съда и течната смес и оставете всичко да поври две минути, докато скаридите станат изцяло розови.
  • Накрая сервирайте ястието с малко ориз.

Не пропускайте да прочетете и: Зеленчуковите супи, които трябва да опитате

Коя рецепта ще опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Manikandan R, Thiagarajan R, Goutham G, Arumugam M et al. Zeaxanthin and ocular health, from bench to bedside. Fitoterapia. 2016 Mar;109:58-66.
  • Vilaplana M. Antioxidantes presentes en los alimentos. Vitaminas, minerales y suplementos. Offarm. 2007;26(10):79-86.
  • Latté KP, Appel KE, Lampen A. Health benefits and possible risks of broccoli – an overview. Food Chem Toxicol. 2011 Dec;49(12):3287-309.
  • Kaiser AE, Baniasadi M, Giansiracusa D, Giansiracusa M et al. Sulforaphane: A Broccoli Bioactive Phytocompound with Cancer Preventive Potential. Cancers (Basel). 2021 Sep 25;13(19):4796.
  • Ares AM, Nozal MJ, Bernal J. Extraction, chemical characterization and biological activity determination of broccoli health promoting compounds. J Chromatogr A. 2013 Oct 25;1313:78-95.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.