Четири вкусни рецепти с броколи
Знаете ли защо броколи е толкова полезно? Този зеленчук съдържа редица полезни хранителни вещества – витамини A, C и E, аминокиселини, цинк и калий . При комбиниране на пилешко месо, сирена и други зеленчуци с броколи се получават вкусни и същевременно здравословни ястия, подходящи за вашата диета.
Богато е на антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали и пречистват кръвта ви. Освен това зеаксантинът и бета каротинът в броколито се грижат за здравето на очите ви.
Омега-3 мастните киселини и витамините ускоряват образуването на колаген в организма, възстановявайки еластичността на кожата и я защитават от слънцето.
Високото съдържание на фибри в този зеленчук подобрява храносмилането, предпазва ви от възпаления и чревни инфекции.
За да се възползвате максимално от качествата на броколито е добре да го ядете приготвено на пара или в сурово състояние.
В следващите редове ще ви дадем няколко вкусни идеи за приготвянето му.
1.Огретен с броколи и шунка
Без съмнение това е една от най-вкусните рецепти за приготвяне на броколи. Това ястие е подходящо за обяд, а приготвянето му ще ви отнеме само 15 минути. Шунката го прави по-засищащо и калорично, а броколито ви осигурява необходимите на организма ви хранителни вещества.
Съставки
- 1 глава броколи
- 5 резена шунка
- 1/4 лук, нарязан на ситно
- 1 домат
- 3 супени лъжици чисто масло (60 г)
- 1 супена лъжица зехтин (16 г)
- Твърдо сирене (150 г)
Начин на приготвяне
- Запарете броколито за 5 минути.
- Нарежете шунката на малки кубчета.
- Изсипете зехтина в подходящ съд и добавете шунката, запържете я до златисто.
- След това нарежете домата и лука, добавете ги към съда с шунката и ги запържете докато станат златисти.
- След това прибавете броколито.
- Накрая добавете сиренето и разбъркайте ястието докато се разтопи.
Прочетете и: Как да консумираме броколите
2.Фетучини с броколи
Фетучините са любимата паста на много хора по света. Комбинацията от макарони, пилешко месо и броколи прави това ястие невероятно вкусно.
Белият сос омекотява леко горчивия вкус на този зеленчук.
Съставки
- Половин килограм пилешки гърди
- Макарони (500 г)
- 1 глава броколи
- 1 супена лъжица чисто масло (20 г)
- 1/2 чаша нискомаслена готварска сметана
- 3 супени лъжици пармезан (45 г)
- Лук на прах
- 1 супена лъжица брашно (10 г)
- Малко чесън
- Сол (на вкус)
- 1 чаша пилешки бульон (250 мл)
- 1 супена лъжица зехтин (16 г)
Начин на приготвяне
- Нарежете пилешкото месо на малки парчета.
- След това изсипете зехтина в тиган и задушете пилешкото, покрийте съда и го оставете да се готви.
- Сварете макароните и ги оставете да изстинат. Запазете водата, в която сте ги сварили.
- След това измийте броколито добре и го нарежете на парчета.
- Добавете чистото масло, сотирайте лука и чесъна и добавете брашното докато стане златисто.
- Добавете чаша вода от тази, в която сте варили макароните, пилешкия бульон и сметаната.
- Преди да сервирате отцедете пастата и добавете броколито.
- Накрая залейте макароните и броколито със соса и ги поръсете отгоре с пармезан.
3.Броколи с чисто масло
Можете лесно да си приготвите този вкусен зеленчук като го сотирате в масло и го подправите.
Съставки
- 1 глава броколи
- 3 супени лъжици чисто масло (60 г)
- 1/8 глава лук, нарязан на ситно
- 3 скилидки чесън
- 1 супена лъжица растително масло (16 г)
- Сол и черен пипер (на вкус)
Начин на приготвяне
- Сварете броколито за 4 минути.
- Изсипете растителното масло и чистото масло в тиган.
- Добавете чесъна и го сотирайте, внимавайте да не го загорите.
- Накрая отцедете броколито, овкусете го със сол и черен пипер. Да ви е вкусно!
4.Скариди с броколи
Не трябва да прекалявате със скаридите, но умерената им консумация е чудесен начин за набавяне на необходимия ви йод, витамини, холестерол и протеини. Съчетават се чудесно с броколите и ценните хранителни вещества, които съдържа.
Съставки
- 5 скариди на човек
- 1 глава броколи
- 3 скилидки чесън
- Малко див лук
- 2 супени лъжици бял оцет (20 мл)
- 3 супени лъжици соев сос (30 мл)
- 1 парче джинджифил
- 1 супена лъжица царевично нишесте (10 г)
- 1/2 чаша вода (125 мл)
- 1/2 супена лъжица пилешки бульон на прах (5 г)
- 1 супена лъжица захар (10 г)
Начин на приготвяне
- Изсипете зехтина в тиган и сотирайте нарязаното броколи.
- Нарежете на ситно чесъна и дивия лук и ги добавете в тигана.
- Настържете джинджифила и го прибавете към сместа. Покрийте съда и оставете ястието да покъкри 5 минути.
- Добавете царевичното нишесте към водата, белия оцет, пилешкия бульон на прах, захарта и соевия сос. Леко разбийте всичко.
- Когато броколито е готово добавете скаридите (предварително почистени).
- Когато цветът им стане розов изсипете в съда и течната смес и оставете всичко да поври две минути, докато скаридите станат изцяло розови.
- Накрая сервирайте ястието с малко ориз.
Не пропускайте да прочетете и: Зеленчуковите супи, които трябва да опитате
Коя рецепта ще опитате?
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Manikandan R, Thiagarajan R, Goutham G, Arumugam M et al. Zeaxanthin and ocular health, from bench to bedside. Fitoterapia. 2016 Mar;109:58-66.
- Vilaplana M. Antioxidantes presentes en los alimentos. Vitaminas, minerales y suplementos. Offarm. 2007;26(10):79-86.
- Latté KP, Appel KE, Lampen A. Health benefits and possible risks of broccoli – an overview. Food Chem Toxicol. 2011 Dec;49(12):3287-309.
- Kaiser AE, Baniasadi M, Giansiracusa D, Giansiracusa M et al. Sulforaphane: A Broccoli Bioactive Phytocompound with Cancer Preventive Potential. Cancers (Basel). 2021 Sep 25;13(19):4796.
- Ares AM, Nozal MJ, Bernal J. Extraction, chemical characterization and biological activity determination of broccoli health promoting compounds. J Chromatogr A. 2013 Oct 25;1313:78-95.