Брашното от лупина: Страхотен вариант без глутен
Брашното от лупина е съставка, която може да се включва редовно в диетата и има редица ползи за здравето. Това е храна без глутен, така че може да замени пшеничното брашно в случай на цьолиакия или при хора, които са чувствителни към протеина. В допълнение, брашното съдържа немалко основни хранителни вещества и тялото ви ще оцени това!
Преди да започнем, бихме искали да подчертаем, че бобовите растения трябва да играят важна роля в седмичната диета. Важно е да ги включвате поне 2-3 пъти, тъй като са източник на фибри, протеини и основни минерали. Освен това съдържат сложни въглехидрати, елементи, които функционират като основен енергиен субстрат за извършване на дейности с висока интензивност.
Откъде се добива брашното от лупина?
Както подсказва името, брашното от лупина се получава от сладък боб от лупина, който попада в групата на бобовите растения. Той не се използва много често в популярната гастрономия, но все повече присъства в диетите на много хора поради своята гъвкавост и ползите, които предоставя.
Тези бобови растения са местни за регионите на Америка и Азия. Растението може да достигне няколко метра (6,6 фута) височина и вътре в него растат бобчета, които са семената, ядливата част. Като храна е важно да се наблегне на съдържанието на протеини и мастни киселини от серията омега-3 и омега-6. Разбира се, една от основните им характеристики е, че не съдържат глутен.
Не бива да подценяваме и наличието на фибри в лупината. Изискванията на основните диетични насоки са 25 грама (1 унция) на ден. Това обаче рядко се среща, което може да доведе до промени в храносмилателната функция или чревния транзит.
Прочетете за друг вид брашно тук: Рожковото брашно: 6 свойства и предимства за здравето
Ползите от брашното от лупина
Включването на брашно от лупина в контекста на разнообразна и балансирана диета може да доведе до редица положителни ефекти за здравето. Може да действа като кардиопротективен елемент, главно поради антиоксидантите, които съдържа.
Антиоксидантните съединения неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този механизъм е свързан с по-нисък риск от развитие на сложни патологии, според проучване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.
Освен това могат да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар поради съдържанието на фибри. Доказано е, че този елемент е от съществено значение за предотвратяване и контролиране на диабета.
Тази патология става все по-разпространена сред населението поради прекалено високия прием на прости захари, който се насърчава през последните години. Това е свързано и с други сериозни здравословни проблеми.
Брашното от лупина ще ви помогне да контролирате апетита си, което е изключително важно, когато спазвате нискокалорична диета с цел отслабване. Според изследване, публикувано в списание Nutrition Reviews, това вещество забавя изпразването на стомаха, което благоприятства ситостта за по-дълъг период от време. Това ще ви помогне да се придържате към диетата си и ще избегнете възможен йо-йо ефект.
И накрая, този продукт може да помогне за попълване на дневните нужди от протеини. Протеините са много важни хранителни вещества за предотвратяване на проблеми, свързани с чистата маса и за осигуряване на състояние на вътрешна хомеостаза. Най-качествените протеини са тези, присъстващи в храните от животински произход, но това не означава, че не трябва да ядете много зеленчуци, за да ги допълвате.
Прочетете и: Как да направите безглутенови гранолови десертчета
Това брашно е отлично допълнение към вашата диета
Както видяхте, брашното от лупина е висококачествен продукт. Който може да бъде вклюван редовно в диетата ви с цел подобряване на цялостното ви здраве.
Има основни хранителни вещества и може да осигури значителна доза фибри. От съществено значение е да покриете дневните си нужди от фибри, за да избегнете запек или чревна дисбиоза, ситуации, които могат да причинят храносмилателни проблеми.
И накрая, бихме искали да споменем, че брашното от бобови растения обикновено произвежда по-малко газове, отколкото когато консумирате бобовите култури цели. Това се получава, защото част от фибрите са обработени, което намалява последващата ферментация.
Поради това процесът на храносмилане ще бъде по-лесен и няма да е толкова вероятно да изпитате дискомфорт. Въпреки това, ако страдате от дисбиоза, брашното от бобови растения може да не е полезно за вас. В този случай е по-добре да се консултирате със специалист.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
- Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020;17(3):e1003053. Published 2020 Mar 6. doi:10.1371/journal.pmed.1003053
- Rebello CJ, O’Neil CE, Greenway FL. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016;74(2):131-147. doi:10.1093/nutrit/nuv063