Аторвастатин - характеристики и употреба

Аторвастатин, подобно на останалите статини, е ефективен в превенцията на сърдечно-съдови заболявания поради способността си избирателно и конкурентно да инхибира ензима, отговорен за синтеза на холестерол.
Аторвастатин - характеристики и употреба

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Аторвастатин е лекарство, което принадлежи към фармакологичното семейство статини. Те се използват широко за стабилизиране на ниски нива на холестерол, за да се предотвратят сърдечно-съдови заболявания и да се лекува и дислипидемия.

Високите нива на холестерол са рисков фактор за получаване на тези видове заболявания и са водещата причина за смърт в развитите страни. Имайте предвид обаче, че холестеролът е от съществено значение за правилното функциониране на тялото, тъй като е предшественик на множество хормони.

Знаейки всичко това, вие трябва да поддържате нивата на холестерола си в нормалните граници: не твърде високи и не твърде ниски. Това е така, защото  дефицитът може да доведе и до сериозни последици за здравето Така че за вас е важно стриктно да спазвате всички указания за лечение дадени ви от вашия лекуващ лекар.

За сърдечно-съдовите заболявания

Сърдечно-съдови заболявания

Както споменахме по-горе,  целта на аторвастатин е да предотврати сърдечно-съдови заболявания при пациенти с по-високи от нормалните нива на холестерол.

Сърдечно-съдовите заболявания са набор от патологии, които са водещата причина за смърт в развитите страни. Между тях:

 • Сърдечно-съдова хипертония
 • Сърдечна недостатъчност
 • Инфаркт на миокарда
 • Инсулт или мозъчно-съдова болест
 • Периферни съдови заболявания

Несъмнено тези фактори водят до редица заболявания, които са причинени от висок холестерол. Така че, опитайте се да избегнете следното:

 • Пушенето води до натрупване на токсични химикали, които причиняват здравословни проблеми. Хората, които пушат, са два пъти по-склонни да страдат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото непушачите.
 • Заседналият начин на живот е често срещан, тъй като населението на развитите страни постепенно свиква с по-малко физическа активност. Както при тютюна, липсата на упражнения удвоява шансовете да страдате от сърдечни заболявания
 • Лошите хранителни навици също водят до високи нива на холестерол

Ефектите на аторвастатин в човешкото тяло

Аторвастатин, подобно на останалите статини, е ефективен в превенцията на сърдечно-съдови заболявания поради способността си избирателно и конкурентно да инхибира ензима, отговорен за синтеза на холестерол.

По-специално към ензима Hydroxymethylglutaryl-CoA редуктаза (HMG-CoA), който е отговорен за превръщането на HMG-CoA в мевалонат. Това е предшественик на стерилни съединения, като холестерол.

И така, аторвастатин намалява количествата мевалонат чрез инхибиране на HMG-CoA редуктазата и по този начин количеството холестерол, което остава в черния дроб.

В допълнение, имайте предвид, че този механизъм влияе и върху регулирането на LDL рецепторите – известни като „лош“ холестерол – и усвояването на тези липопротеините от кръвообращението.

Намаляването на лошия холестерол или LDL е крайният резултат от такива процеси. Въпреки това, ефективността на лечението все още се проучва в експерименти и клинични изпитвания.

Странични ефекти на аторвастатин

рисковете от приема на аторвастатин

Въпреки че се понася доста добре, това лекарство може да доведе и до появата на някои странични ефекти .

Някои от най-честите нежелани реакции на аторвастатин са леки и изчезват сами. В този смисъл ето някои от най-честите:

 • Стомашно-чревни проблеми
 • Главоболие
 • Гадене, повръщане
 • Безсъние

Също така има и други регистрирани редки нежелани реакции от лечението с аторвастатин. Те обаче може и да не се дължат непременно на лечението с това лекарство. Наред с други:

 • Хипергликемия
 • Хипогликемия
 • Световъртеж
 • Тромбоцитопения
 • Алергични реакции
 • Алопеция
 • Обриви

Заключение

Аторвастатин принадлежи към семейството на статините и се използва главно за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Имайте предвид обаче, че спазването на здравословни начин на живот е най-добрата превенция, така че бъдете активни и се хранете балансирано. В допълнение, избягвайте навици като пушене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Goes, P., Lima, A. P. S., Melo, I. M., Rêgo, R. O. C. C., & Lima, V. (2010). Effect of Atorvastatin in radiographic density on alveolar bone loss in wistar rats. Brazilian Dental Journal. https://doi.org/10.1590/S0103-64402010000300003
 • Fernández de Bobadilla, J., Moreno, R., Fernández, C., Martínez García, A., Sánchez Maestre, C., & Ezpeleta Echevarri, D. (2009). Efecto del tratamiento intensivo con atorvastatina frente a dosis estándar de estatinas en el riesgo de ictus de pacientes con enfermedad coronaria previa. Metaanálisis de cinco ensayos aleatorizados con 25.709 pacientes. Revista de Neurología. https://doi.org/10.33588/rn.4811.2009069
 • Soler, A., Deig, E., Guil, J., Rodríguez-Martín, M., Guelar, A., & Pedrol, E. (2006). Eficacia y tolerancia de la atorvastatina en el tratamiento de la dislipemia secundaria a tratamiento antirretroviral. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13091265

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.