Асимптоматична бактериурия: причини и как да се лекува

Асимптоматична бактериурия може да се открие при изследване на урината. В изключителни случаи може да се наложи лечение.
Асимптоматична бактериурия: причини и как да се лекува
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 15 септември, 2022

Възможно е бактериите да живеят в пикочния мехур, без да причиняват вреда или заболяване. Това състояние, известно като асимптоматична бактериурия, е често срещано при мъже и жени по света. Ще ви кажем кои са най-честите причини и как да се справите с тях.

Асимптомната бактериурия е наличието на колонии от бактерии от същия вид в урината. Освен това се характеризира с пълна липса на симптоми. Като цяло броят на бактериалните колонии трябва да бъде по-голям от 100 000 на милилитър урина.

Това състояние варира в зависимост от възрастта, пола и здравословното състояние на всеки човек. По-често се среща при бременни жени, по-възрастни хора и деца и се открива чрез изследване на урокултура.

Чести причини за асимптоматична бактериурия

Растежът на бактерии в урината може да предизвика страх у много хора. Това обаче се наблюдава само при малък брой пациенти.

Най-честата причина е поставянето на катетър или тръба в пикочния мехур за дълго време. По същия начин има някои ситуации, които увеличават честотата на бактериурия:

Проучванията показват по-високо разпространение на асимптоматична бактериурия при сексуално активни жени, както и при пациенти с диабет или пациенти с неврогенен пикочен мехур.

Бременна жена.
Бременността е етап, когато е по-вероятно бактериите да се настанят в пикочния мехур.

Защо няма симптоми при асимптоматична бактериурия?

Въпреки това, което повечето хора вярват, наличието на бактерии в урината не винаги е придружено от симптоматика. Най-честата причина за това е, че някои микроби не са в състояние да колонизират и нахлуят в пикочния мехур; следователно те се отмиват при уриниране. Въпреки това, колониите остават активни поради високата им репродуктивна способност.

По същия начин доброто състояние на имунната система позволява да се спре бактериалното прилепване и да се предотвратят симптомите на инфекция. При някои хора с невропатия може да няма усещане за възпаление и болка, причинени от инфекция на пикочните пътища.

Диагностика на бактериурия

За откриване на асимптоматична бактериурия е необходима култура на урина с последваща микроскопска оценка. По принцип този тест не се изисква при хора, които нямат симптоми на инфекция на пикочните пътища, така че откриването му обикновено е случайно.

Особен случай е бременността. Протоколите включват рутинна култура на урина през всеки триместър, така че да може да се открие асимптомна бактериурия.

Диагнозата на това състояние изисква една положителна проба за бактериален растеж при мъжете или две положителни проби при жените. Общият тест на урината може да отчете наличието на микроби, както следва:

 • Липса на бактерии: няма доказателства.
 • Редки бактерии (+): Наблюдават се 1 до 10 бактерии на поле.
 • Малко бактерии (++): 4 до 5 бактерии на поле.
 • Много бактерии (+++): до 100 бактерии на поле.
 • Голямо количество бактерии (++++): повече от 100 бактерии.

Изследванията показват, че за диагностицирането на асимптоматична бактериурия са необходими минимум 100 единици, образуващи колонии (CFU). От друга страна, при цистит обикновено се откриват повече от 100 CFU, а при пиелонефрит до 1000 CFU.

Лекуващият лекар трябва да оцени други стойности в изследването на урината, за да определи здравословното състояние на лицето. Такъв е случаят с наличието на левкоцити, пиоцити и нитрити в урината. И накрая, улокултурата ще даде точна диагноза за броя на растящите колонии и отговорния микроб.

Лечение на бактериурия

Днес има хора, които живеят с години с асимптоматична бактериурия без никакви здравословни усложнения. При повечето хора с бактерии в урината, без симптоми, не е необходимо лечение.

Употребата на антибиотици без рецепта повишава бактериалната резистентност, компрометира естествената урогенитална флора и може да увеличи риска от бъдещи инфекции. Всъщност проучвания (статия на испански) показват, че антибиотичната терапия при асимптоматична бактериурия не води до подобрение.

Има обаче изключителни случаи на бактериурия без симптоми, при които е показано превантивно антибиотично лечение:

 • По време на бременност
 • В рамките на 30 дни след бъбречна трансплантация
 • Като част от подготвителния протокол за инвазивна процедура на пикочните пътища
 • При хора с камъни в бъбреците и анамнеза за чести инфекции
 • При малки деца с ретровезикален рефлукс
По-възрастните възрастни, диабетиците и пациентите с катетри в пикочния мехур не се нуждаят от лечение, ако няма симптоми.
Жена с камъни в бъбреците.
Бъбречните камъни благоприятстват инфекциите на пикочните пътища, така че тези пациенти трябва да бъдат лекувани с антибиотици.

Кога да потърсите медицинска помощ

При някои хора асимптомната бактериурия може да бъде преходно състояние към инфекция на пикочния мехур, уретрата или бъбреците. Поради тази причина е от съществено значение да бъдете внимателни към симптомите, които могат да показват необходимост от медицинска помощ, като например:

 • Висока температура и втрисане
 • Пенлива или кървава урина
 • Трудност и дискомфорт при уриниране
 • Болка в гърба или отстрани

Асимптомната бактериурия не е същото като инфекция на пикочните пътища

Асимптомната бактериурия е състояние, което показва, че има растеж на бактерии в урината. Това е безвредно състояние, което не изисква лечение, освен при специални състояния, като бременност. Ако подозирате инфекция на пикочните пътища, не се колебайте да потърсите професионална помощ възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Wiley J, Sons. Antibióticos Para La Bacteriuria Asintomática. Revista Médica Clínica Las Condes. 2018;29(2):251-255.
 • Lozano J. Infecciones urinarias. Clínica, diagnóstico y tratamiento. Offarm. 2001; 20(3): 99-109.
 • Alarcón T, Justa L. Bacteriuria asintomática. Asociación Español de Pediatría. Protoc diagn ter pediatr. 2014; 1(1):109-117.
 • López-López, Almudena, et al. “Incidencia de la infección del trato urinario en embarazadas y sus complicaciones.” (2019).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.