Амлодипин: предпазни мерки и странични ефекти

При пациентите с хипертония, ежедневният прием на амлодипин значително понижава кръвното налягане. Прочетете следващите редове, за да научите повече по темата.
Амлодипин: предпазни мерки и странични ефекти

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Амлодипин е активно лекарствено средство, което медицинските специалисти изписват на пациентите за лечение на високото кръвно налягане и на ангина пекторис. Може да се приема самостоятелно или в комбинация с други лекарства. В тази статия ще се спрем по-подробно на този лекарствен продукт, на действието и страничните му ефекти.

Какво представлява кръвното налягане и какво е хипертония?

Кръвното налягане е налягането упражнено от артериите на сърцето, за да могат да изтласкват и пренасят кръвта. Максималното или систолично налягане, познато като “горна граница”, измерва силата на кръвта в артериите при свиване на сърцето. Минималното или диастолично налягате, известно и като “долна граница”, измерва силата на кръвта в артериите, когато сърцето се отпуска.

Хипертонията или високото кръвно налягане представлява постоянно повишаване на кръвното налягане във времето. Приема се, че човек е с високо кръвно налягане, когато стойностите на налягането му са над 140/90 mmHg. Ако това състояние бъде оставено без лечение, то може да увреди мозъка, сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и други части на тялото. Тези увреждания могат да доведат до проблеми като сърдечни удари, както и до сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Как действа амлодипин?

Амлодипин принадлежи към групата на антихипертензивните лекарства, блокиращи калциевите канали. По този начин тези лекарства не позволяват навлизането на калциеви йони в съдовете на гладката сърдечна мускулатура и сърдечния мускул.

Амлодипин понижава кръвното налягане като отпуска кръвоносните съдове, за да може сърцето да функционира по-ефективно.

От друга страна, действието на амлодипин е свързано с разширяване на артериите и коронарните артерии. По този начин повишава притока на кислород към миокарда при пациенти със спазъм на коронарните артерии, като хората страдащи от ангина пекторис. При пациентите с хипертония ежедневният прием на амлодипин значително понижава кръвното налягане.

Дозировка, предписване и специални предупреждения

Амлодипин се предлага под формата на таблетки, които могат да бъдат разделяни на половинки. При възрастни с хипертония или ангина пекторис, първоначалният прием е веднъж дневно една доза от 5 мг. Въпреки казаното, пациентите могат да приемат максимална доза от 10 мг дневно. За да улеснят следенето на лечението, медицинските специалисти съветват пациентите да приемат лекарството веднъж дневно по едно и също време.

Определени групи от болни трябва внимават с приема на този медикамент:

Пациенти със сърдечна недостатъчност

Пациентите със сърдечна недостатъчност трябва да бъдат внимателни. Блокерите на калциевите канали, включително амлодипин, трябва да бъдат използвани внимателно при пациенти със застойна сърдечна недостатъчност, тъй като рискът от сърдечно-съдови усложнения в бъдеще, както и на летален изход, може да се повиши. 

Чернодробна недостатъчност и амлодипин

Изхвърлянето на амлодипин от болните с това заболяване става по-бавно. В резултат на това тези пациенти трябва да започнат лечение с това лекарство с възможно най-ниски дози. Въпреки това медикаментът трябва да бъде приеман внимателно  – в началото на лечението и при увеличаване на дозата. При болните с остра чернодробна недостатъчност, увеличаването на дозата трябва да бъде постепенно. Освен това трябва да бъдат следени много внимателно.

Пациенти с бъбречна недостатъчност

Пациентите с това заболяване могат да приемат обичайните дози амлодипин. Въпреки това различната концентрация в кръвта на амлодипин, невинаги се дължи и е свързана със степента на бъбречна недостатъчност.

Препоръчваме ви да прочетете: Какви са симптомите на предсърдечната атака?

Страничните ефекти на амлодипин

Част от страничните ефекти на амлодипин включват:

  • Подуване на ръцете, ходилата, глезените и краката
  • Главоболие
  • Болка и дискомфорт в стомаха
  • Виене на свят и гадене
  • Сънливост и силна умора.

Някои странични ефекти могат да причинят сериозни последици за здравето. Поради тази причина трябва да посетите лекар, ако усещате зачестяване или по-силна болка в гърдите. Трябва да отидете на лекар и ако пулсът ви е неравномерен или пък страдате от припадъци.

Заключение

Освен приема на лекарства за понижаване на кръвното налягане, трябва да промените и начина си на живот, за да се справите с този проблем. Тези промени включват диета с ниско съдържание на мазнини и сол, поддържане на здравословно тегло и физическа активност за половин до един час ежедневно. Освен всичко казано ви съветваме да избягвате цигарите и да консумирате алкохол в умерени количества.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Zegarra, J., Meza, M., Cornejo, C., Porras, W., Díaz, A., Heredia, O., … Hernández, A. (2017). Amlodipino y choque vasodilatado en una unidad de cuidados intensivos de un hospital general. Reporte de caso. Revista Medica Herediana. https://doi.org/10.20453/rmh.v28i2.3110

  • Gil de Miguel, A., Jiménez García, R., Carrasco Garrido, P., Martínez González, J., Fernández González, I., & Espejo Martínez, J. (2013). Seguridad y efectividad de amlodipino en pacientes hipertensos no controlados farmacológicamente en el ámbito de Atención Primaria. Hipertensión y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/s1889-1837(00)71072-5

  • Valcárcel, Y., Jiménez, R., Arístegui, R., & Gil, A. (2013). Estudio de farmacovigilancia para evaluar la seguridad y a efectividad de amlodipino en pacientes ancianos hipertensos. Revista Española de Geriatría y Gerontología. https://doi.org/10.1016/s0211-139x(04)74977-x


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.