Акатизия: Симптоми, причини, лечения и други

Най-сериозният проблем с акатизията е, че често не се открива рано. Понякога се бърка с други състояния и симптомите се пренебрегват.
Акатизия: Симптоми, причини, лечения и други
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Въпросната акатизия е синдром, който причинява неконтролируема нужда от движение. Засегнатите хора намират известно облекчение само ако са в непрекъснато движение. Ако останат неподвижни, те изпитват дълбок дискомфорт.

Най-често това е страничен ефект от някои видове лекарства, особено антипсихотични лекарства. Изчислено е, че до една трета от хората, които приемат такива лекарства редовно, имат синдрома.

Смята се, че акатизията не е достатъчно диагностицирана, тъй като симптомите често се пренебрегват. Това води до факта, че лекарството, причиняващо реакцията, не се спира.

Какво е акатизия?

Акатизията се определя като двигателно разстройство, характеризиращо се с голяма трудност при оставане неподвижно, придружено от субективно чувство на безпокойство. Ако човек не се движи, изпитва дистрес или усещане за сърбеж, например.

Този синдром засяга значително качеството на живот. Дори се свързва с агресивно поведение и дори с повишен риск от самоубийство.

При възрастни хора това е рисков фактор за падане. Изчислено е, че акатизия присъства при 20-75% от хората, приемащи антипсихотични лекарства.

В зависимост от това кога възниква състоянието, то може да бъде от различни видове:

 • Остра: Възниква малко след започване на лечението и продължава по-малко от шест месеца.
 • Хронична: Продължава повече от шест месеца.
 • Късна: Появява се месеци или години след започване на приема на въпросното лекарство.
 • Абстиненция: Появява се през шестте седмици след спиране на лекарството.

Акатизията понякога се бърка с друго разстройство, наречено тардивна дискинезия. Последното също е страничен ефект на антипсихотични лекарства.

Разликата между едното и другото е, че при дискинезия човекът не осъзнава, че се движи. При акатизия обаче човекът осъзнава движението.

Акатизия, причинена от лекарства
Счита се, че акатизията е предимно страничен ефект на антипсихотични лекарства.

Симптоми и диагноза

Основният симптом на акатизията е желанието за постоянно движение и невъзможността да се седи неподвижно. Това засяга тялото, ръцете, ръцете и краката. Поради тази причина понякога се бърка със синдрома на неспокойните крака.

Други симптоми включват следното:

 • Гадене
 • Агресивност и възбуда
 • Депресия и тревожност
 • Трудности със съня
 • Чувство на безпокойство и психически дискомфорт
 • Загуба на апетит, понякога загуба на тегло
 • В тежки случаи суицидни мисли или поведение
 • Изпълнение на повтарящи се движения (може да бъде люлеене, преместване)

Диагнозата се поставя въз основа на медицинската история и физическия преглед. Здравният специалист ще попита за всички лекарства, които лицето приема.

Ще наблюдава движенията и реакциите на човека при неподвижно седене. Може да използва инструмент за оценка, наречен рейтингова скала на Барнс за акатизия.

В някои случаи се правят допълнителни тестове, за да се изключат проблеми като:

 • Мания
 • Психоза
 • Тардивна дискинезия
 • Възбудена депресия
 • Безпокойство или безсъние
 • Въздържание от наркотици
 • Синдром на неспокойните крака
 • Разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)

Причини и рискови фактори за акатизия

Акатизията е по-разпространена при хора, приемащи антипсихотични лекарства от първо поколение. Тези видове лекарства са най-старите и включват лекарства като хлорпромазин, халоперидол и Loxitane®.

Антидепресантите и антиеметиците също могат да причинят акатизия.

Този ефект също е открит, макар и в по-малка степен, при антипсихотици от второ поколение и дори при по-нови антипсихотици. Науката не е установила точно причината, поради която това се случва. Смята се, че това може да се дължи на това, че тези лекарства блокират допаминовите рецептори, невротрансмитер, който влияе върху движението.

Въпреки това, също така се подозира, че други невротрансмитери, като серотонин, ацетилхолин и GABA, участват в акатизията. Този страничен ефект се проявява и при хора, приемащи други лекарства:

 • Успокоителни
 • Антивертигинанти
 • Блокери на калциевите канали
 • Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs)

Това състояние е по-вероятно при хора, които приемат високи дози от лекарството, които увеличават дозите много бързо или са на средна или поголяма възраст. Има други медицински състояния, които могат да причинят това разстройство, като болестта на Паркинсон, енцефалит и травматично увреждане на мозъка.

Акатизия треперене
Сред заболяванията с двигателни нарушения, Паркинсон е едно от тези, които могат да доведат до акатизия.

Лечение на акатизия

Първата възможност за лечение на акатизия е да се намали дозата на лекарството, което причинява разстройството. Това е най-ефективно при леки случаи, но подобрението може да отнеме известно време.

Ако лекарството не може да бъде намалено, най-добре е да преминете към друго лекарство, което не предизвиква този страничен ефект.

Ако случаят е по-тежък, може да се наложи въвеждането на специфично лекарство за лечение на акатизия. Това обаче може да носи риск от полифармация. При избора на тази алтернатива обикновено се използват бета-блокери, бензодиазепини или някои антидепресанти.

Хората с това разстройство често имат полза от увеличаване на приема на витамин В6, който се съдържа в храни като месо, риба, ядки и зеленчуци. Също така се препоръчва да правят физически упражнения, за да намалят стреса.

Някои допълнителни съвети

Много е важно, ако човек забележи симптоми на акатизия, да се консултира с лекар възможно най-скоро. Това е важно, особено ако има симптоми на депресия или суицидни мисли.

По същия начин има някои мерки, които могат да бъдат предприети за контролиране и намаляване на ефектите:

 • Предотвратяване на депресия и тревожност: Психотерапията, редовната физическа активност, хобитата, намаляването на приема на захар, адекватната почивка, здравословната диета, богата на омега-3 и групите за подкрепа са полезни.
 • Практикувайте управление на стреса: Това включва мерки като достатъчно сън, приемане на успокояващи билкови чайове, планиране на дейности и практикуване на техники за медитация.
 • Добавки: Може да е добра идея да въведете добавка с витамин B6 или магнезий.

Акатизията е обратимо заболяване. Основният проблем обаче е, че много от засегнатите от него не съобщават за симптомите на лекар.

Прогнозата е много по-добра, когато лечението започне рано. Трябва да се отбележи, че тежките, нелекувани случаи могат да доведат до много сериозни усложнения, като парализа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Escobar-Córdoba, F., Álvarez-Vanegas, C., & Torres-Espinosa, L. (2015). Farmacoterapia de la acatisia aguda inducida por neurolépticos. Acta Neurol Colomb31(4), 447-453.
 • Caqueo-Urízar, A., Urzúa, A., & Rus-Calafell, M. (2017). Efectos secundarios de la medicación antipsicótica y calidad de vida en pacientes con esquizofrenia latinoamericanos. Terapia psicológica35(1), 111-114.
 • Martínez-Aguayo, J. C., Silva, H., Arancibia, M., Angulo, C., & Madrid, E. (2016). Antipsicóticos y suicidio. Revista chilena de neuro-psiquiatría54(2), 141-150.
 • Molero-Mateo, P., & Molina-Rueda, F. (2022). Tratamiento fisioterápico del paciente con trastorno del movimiento funcional: una revisión sistemática. Neurología.
 • Gómez, M. A., & Rivas, S. A. (2014). La acatisia: algo más que un trastorno del movimiento. Revista española de trastornos del movimiento, 6(2), 6-9.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.