Агранулоцитозата: Симптоми и начини за лечение

Агранулоцитозата може да предизвика редовни инфекции, треска, студ и други неспецифични симптоми.
Агранулоцитозата: Симптоми и начини за лечение

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Агранулоцитозата е заболяване на кръвта, когато броя на гранулоцитите стане твърде малък. Агранулоцитозата е позната още като неутропения или гранулоцитопения . Според най-широко разпространеното определение, се случва когато броя на неутрофили е по-малък от 1,000-1,500 кубични милиметра кръв. Като цяло, има три вида гранулоцити: Неутрофили, Еозинофили и Базофили.

Това е рядко, но опасно заболяване. В тази статия ще разберете какво представлява това заболяване и какви са неговите симптоми. .

Агранулоцитозата е заболяване на кръвта. Възниква когато има понижаване на гранулоцитите в кръвта. Гранулоцитите са клетки, присъстващи в кръвта ни и са отговорни за преборването на инфекциите.

Защо възниква агранулоцитозата?

Както вече знаете, агранулоцитозата е заболяване, което възниква когато броя на неутрофили в кръвта намалява. Това може да възникне поради две различни причини:

 • Неефективна гранулопоиеза: Това е неуспех по време на процеса на създаване на неутрофили, който се случва в костния мозък. Следователно, всяко гръбначно заболяване може да го предизвика. Например, може да възникне поради апластична анемия или левкемия.
 • Ранно разрушаване или употреба на неутрофили: Ако това възникне по-бързо отколкото костния мозък да създаде нови неутрофили, агранулоцитозата може да се развие. Неутрофилите са клетките отговорни за преборването на бактериалните инфекции. Като резултат, те ще работят твърде дълго време при тези ситуации.
 • От друга страна, преждевременното разрушаване може да се появи поради определени лекарства, като например метамизол. Също така, това може да възникне поради радиация или автоимунни процеси.

Освен това, евентуалните причини за агранулоцитоза могат да са:

 • Генетични: Когато производството на клетките е променено от проблем в гените.
 • Вродени: В някои случаи, може да сте роден с това заболяване.
 • Придобита: Агранулоцитозата може да е донесена от лекарства или като последствие от злокачествени образувания.
Агранулоцитозата: болна жена в легло

Как се класифицира агранулоцитозата

Нивото на тежест на агранулоцитозата се класифицира според броя на неутрофили в кръвта. Освен това, различните класификации са:

 • Леко:  Броят на неутрофили е по-малък от 1,000- 1,500 клетки / кубичен милиметър кръв.
 • Умерено: Броят на неутрофили е по-малко от 500- 1,000 клетки/ кубичен милиметър кръв.
 • Остро: Броят на неутрофили е по-малък от 500 клетки / кубичен милиметър кръв.

Симптоми на агранулоцитозата

Тази болест често няма конкретни симптоми. Всъщност може да премине незабелязана. Обаче, някои от най-често срещаните признаци са:

 • Треска по-висока от 38 ° C, обикновено придружена от втрисане и изпотяване.
 • Кашлица и недостиг на въздух.
 • Немощност и умора.
 • Язви на устата и съдови рани.
 • Дискомфорт при уриниране.
 • Повръщане и разстройство.

Освен това, за жените, може да има промяна при вагиналната секреция. Важното нещо е да знаете, че пациентът страда от инфекции по-често. Също така те са много необикновени или нехарактерни инфекции.

Диагноза

Лекарите могат да заподозрят тази болест когато пациента страда редовно от инфекции. Първо, лекарят ще поиска кръвен тест, който ще покаже малък брой гранулоцити, ако пациентът страда от заболяването. Също така, костният мозък може да бъде прегледан чрез биопсия или аспирация.

Други тестове, които служат за правене на диагноза, са:

 • Анализ на урината или други течности: По този начин могат да бъдат намерени инфекиозни агенти ако човекът страда от треска.
 • Генетично изследване.
 • Тестове за антитела: Те са полезни за намиране на автоимунна причина.
Агранулоцитоза: епруветки с проби

Лечение на агранулоцитоза

Лечението зависи от причината и тежестта на случая. Освен това, ако причината е фармакологична, пациентът трябва веднага да спре да приема лекарството, което го причинява. Ако не може, най-добре трябва да се опитате да заместите това лекарство с друго. Също така, лекарите трябва да настояват за контрол на кръвните тестове.

В случай на инфекция, пациентът трябва да приема антибиотици. Най-широко разпространената стратегия е да приемате антибиотици срещу най-често срещаните микроорганизми. Когато агранулоцитозата се случава поради автоимунно заболяване, кортикостероидите могат да доведат до добри резултати.

Също така, в момента има по-специфични начини за лечение, като например:

 • Преливане на левкоцити.
 • Стимулиращ фактор за производство на гранулоцити (G-CSF): Това е метод, който стимулира костния мозък да произвежда повече гранулоцити. Това лечение е особено ефективно при хора, чиято агранулоцитоза се е появила поради химиотерапия.
 • Трансплантация на костен мозък: Това е специално за случаи, където не са успели другите начини за лечение. Здравият костен мозък може да произвежда здрави гранулоцити. Обаче е трудно да се намерят съвместими донори.

Заключение

Агранулоцитозата е сложно заболяване на кръвта. Задължително е да посетите лекар, ако страдате редовно от инфекции и подозирате, че може да я имате. Трябва да се консултирате с лекар, ако се чувствате отслабнал, имате треска или други от споменатите симптоми. Лекарят ще извърши необходимите изследвания и ще предпише необходимото лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.