8 свойства на целината, които ще ви накарат да я заобичате
Целината е популярен зеленчук в цял свят. Известен е с многото си приложения в кулинарията и алтернативната медицина. Ароматът на целината и вкусът й я правят подходяща съставка за салати, супи и други рецепти, които приготвяме в ежедневието.
В допълнение към това тя се цени, поради факта, че е бедна на калории, но съдържа много ценни хранителни вещества, които повлияват благоприятно здравето и елиминирането на излишните килограми.
Това превръща целината в перфектният зеленчук. Можете да я направите неразделна част от менюто, особено ако целите да отслабнете по здравословен начин.
Тъй като много хора все още не познават ценните свойства на целината, днес посвещаваме тази статия на 8 от най-важните й ползи. Не пропускайте възможността да ги научите!
Целината не съдържа мазнини или холестерол
Една от причините, поради която целината, е добре да присъства в менюто се дължи на факта, че тя съдържа много вода. Освен това в състава й отсъстват мазнини и холестерол.
Редовната консумация на целина понижава риска от развитие на сърдечно-съдови болести.
Вижте и: Как да отслабнем с целина
Друго свойство на целината – съдържа много витамини и минерали
Едно от страхотните неща по отношение на целината е, че тя съдържа почти всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото. Важно е да запомните, че съдържанието им не е голямо спрямо другите зеленчуци и плодове, но пък е разнообразно.
Целината съдържа следните витамини:
- витамин A
- витамини B комплекс
- витамин С
- витамин Е
- Фолиева киселина
И следните минерали:
- Калий
- Натрий
- Калций
- Цинк
- Магнезий
- Желязо
- Фосфор
- Сяра
- Мед
- Силиций
Снабдява организма с етерични масла
Освен че съдържа много вода, целината е богата на етерични масла с антибактериални и диуретични свойства.
Става дума за следните субстанции:
- апиол
- лимонен
- псоралени
- апиин
Целината често се използва за лечение на бъбречни проблеми, както и за справяне с бактериални инфекции.
Богата е на антиоксиданти
Богатото съдържание на фитонутриенти, които са мощни антиоксиданти, превръщат целината в силен съюзник срещу сериозни здравословни проблеми, провокирани от вредното въздействие на свободните радикали.
Тези фитонутриенти действат като защитна бариера срещу замърсителите в околната среда. Те понижават нивото на холестерола в артериите.
В допълнение към това фитонутриентите са отличен източник на флавоноиди, антиоксиданти, които са свързани с предпазването и лечението на заболявания на сърдечно-съдовата система, а също така и рак.
Препоръчваме и: 9 изненадващи ползи от консумацията на повече целина
Тя е натурален диуретик
Богатото водно съдържание и изобилието от етерични масла превръщат целината в мощна диуретична храна.
Това означава, че тя е добър избор за хора, страдащи от проблеми с бъбреците или задържане на течности в тъканите.
Редовната консумация на целина повишава производството на урина с цел елиминиране на излишното количество пикочна киселина и карбамид. Поради това този зеленчук често се препоръчва като хранителна добавка за разбиване на камъните в бъбреците и елиминиране на токсините.
Оказва противовъзпалително действие
Флавоноидите в етеричните масла, съдържащи се в целината, притежават противовъзпалителни свойства. Те са идеални за лечението на хронични заболявания, например артрит и подагра.
Тези субстанции, заедно с витамините и минералите, стимулират обновяването на клетките и съединителната тъкан.
Подобрява храносмилането
Чаят от целина се използва от векове като натурално средство при проблеми с храносмилателната система, тъй като се бори с възпаленията, намалява газовете и облекчава болка.
Неговите свойства стимулират производството на слюнка и стомашни сокове. Това е добра новина за хората, които страдат от понижен апетит и влошено храносмилане.
Съдържа фибри
Макар целината да не съдържа много фибри, наличието им е важно, тъй като допринася за попълване на ежедневните потребности на тялото.
Фибрите играят важна роля за здравето и процеса на отслабване. Без тях човек изпитва трудност да отслабне и започва да страда от затлъстяване в областта на талията.
Ежедневният прием на фибри подобрява здравето на храносмилателната система и стимулира извеждането на излишното количество холестерол.
Противопоказания:
- Тъй като съдържа глюкозид, целината не се препоръчва на бременни жени, тъй като повишава риска от помятане.
- Диуретичните й свойства я правят неподходяща за пациенти с възпаление на пикочния мехур или сериозни увреждания на бъбреците.
- Целината трябва да се консумира умерено, тъй като в по-големи количества повлиява неблагоприятно стомашно-чревната функция.
За да извлечете максимума от полезните свойства на този зеленчук, препоръчително е да го консумирате суров в салати или смутита. Ако го приемате при болки в стомаха, по-добре го сготвите или да приготвите чай.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Allergy U. K. (10 de enero de 2022). Celery allergy. Consultado el 14 d eoctubre de 2023. https://www.allergyuk.org/resources/celery-allergy/
- Al-Asmari, A. K., Athar, M. T., & Kadasah, S. G. (2017). An updated phytopharmacological review on medicinal plant of Arab region: Apium graveolens linn. Pharmacognosy reviews, 11(21), 13-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5414449/
- American Heart Association. (5 de junio de 2023). Cómo puede ayudar el potasio a controlar la hipertensión arterial. Consultado el 14 de octubre de 2023. https://www.goredforwomen.org/es/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/how-potassium-can-help-control-high-blood-pressure
- Better Health Channel. (30 de junio de 2022). Antioxidants. Consultado el 14 de octubre de 2023. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/antioxidants
- Harvard T. H. Chan. (Abril 2022). Fiber. Consultado el 14 de octubre de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/
- Kooti, W., & Daraei, N. (2017). A review of the antioxidant activity of celery (Apium graveolens L). Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 22(4), 1029-1034. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
- Mayo Clinic. (4 de noviembre de 2022). Dietary fiber: essential for a healthy diet. Consultado el 14 de octubre de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
- Mount Sinai. (s.f.). Celery seed. Consultado el 13 de octubre de 2023. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/celery-seed
- National Institutes of Health. (5 de marzo de 2019). Potasio. Consultado el 14 de octubre de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-DatosEnEspanol/
- Sánchez, M., Romero, M., Gómez Guzmán, M., Tamargo J., Pérez-Vizcaíno, F., & Duarte, J. (2019). Cardiovascular effects of flavonoids. Current Medicinal Chemistry, 26(39), 6991-7034. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30569843/
- Sowbhagya, H. B. (2014). Chemistry, Technology, and Nutraceutical Functions of Celery (Apium graveolens L.): An Overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. http://doi.org/10.1080/10408398.2011.586740