8 съвета за по-красиви мигли

Искате миглите ви да са по-дълги и красиви, нали? Днес ще ви дадем 8 съвета за целта!
8 съвета за по-красиви мигли

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Искате по-дълги и по-красиви мигли, нали?

Миглите не са само допълнение и акцент към перфектния външен вид. Когато става въпрос за здравето ни те са важни, защото защитават очите от външните фактори.

Доскоро не се говореше за грижата за миглите, но днес мнозина осъзнават, че трябва да им обръщат внимание, ако искат да имат здрави и силни мигли.

Също както и косата, тези фини косъмчета могат да се увредят, тъй като са изложени на действието на токсините, слънцето и другите фактори на околната среда.

За щастие освен грима и козметичните продукти, които ги укрепват има и натурални, достъпни средства, които се грижат за здравето на миглите.

Затова искаме да споделим с вас 8 съвета за по-красиви мигли, които да направите част от режима си с грижа за красотата.

Прочетете внимателно следващите редове!

1.Използвайте качествени продукти

Понякога хората избират козметични продукти с по-ниско качество, защото искат да спестят пари. Част от тези продукти за гримиране водят до появата на възпаления.

Когато става въпрос за миглите, спиралите и другите грим продукти могат да съдържат химически вещества, които да увредят и накъсат миглите.

В някои случаи те могат да попаднат в очите ви и да доведат до възпаления и дискомфорт.

Затова, ако искате силни, здрави и по-красиви мигли е важно да избирате сертифицирани продукти с доказано качество.

2.Използвайте подхранващи продукти

Също както косата и миглите се нуждаят от подхранване и овлажняване, за да растат здрави и силни.

Вярно е че има козметични продукти специално предназначени за целта, но също така не трябва да забравяме и натуралните алтернативи като бадемовото или кокосовото масло.

Тези продукти осигуряват на миглите необходимото им количество основни мастни киселини, предпазващи ги от окапване.

3.Сресвайте миглите ежедневно

Можете да стимулирате здравословния растеж на миглите като активирате кръвообращението в тази област с помощта на четка, с която да ги сресвате няколко пъти дневно.

 • Използвайте чиста четка за мигли, подобна на тази, с която нанасяте спиралата си. Сресвайте миглите от основата до края им в продължение на 2 – 3 минути.
 • Можете да ги хидратирате по естествен начин като използвате екстра върджин зехтин или рициново масло.

4.Хранете се здравословно

Може би ви изглежда странно, но храната е основен фактор за здравите, гъсти, силни и по-красиви  мигли.

Полезните вещества в храната, която консумираме спомагат образуването на косъмчетата и подхранването на фоликулите за насърчаване на здравословния растеж.

Ако се храните предимно с преработени и с бедни на хранителни вещества продукти това може да засили увреждането и окапването на миглите.

Затова се уверете, че менюто ви е богато на:

 • Фибри
 • Омега-3 мастни киселини
 • Аминокиселини
 • Антиоксиданти
 • Витамини
 • Минерали

5.Избягвайте използването на извивачка за мигли

Използването на извивачка за мигли създава добре оформени и по-красиви мигли.  Но честата употреба на този инструмент може да доведе до увреждане и окапване на косъмчетата.

За това е най-добре да избягвате честата употреба на този инструмент.

6.Почиствайте грима си всеки ден

Лягането без да сте почистили грима си е една от най-големите грешки, които много жени допускат ежедневно.

Може и да ви се струва безобидно, но с течение на времето това вреди не само на кожата ви, но и на миглите и веждите ви.

Гримът пречи на оптималното снабдяване с кислород, което възпрепятства растежа и подхранването на миглите.

7.Използвайте витамин E за по-красиви мигли

Вместо да си купувате скъпи козметични продукти, стимулиращи растежа на миглите, използвайте супер качествата на витамин Е.

 • Този продукт обикновено се предлага под формата на капсули. Този витамин овлажнява малките косъмчета на миглите, укрепва ги и предотвратява окапването им.
 • Ежедневната му употреба подхранва миглите от корените до краищата им, увеличава гъстотата им и им придава обем.

8.Заложете и на бебешката пудра

Искате ли миглите ви да са по-гъсти, когато нанасяте грима си? Вземете малко количество бебешка пудра и внимателно я нанесете върху миглите си.

Този продукт ще помогне за по-доброто фиксиране на спиралата, което ще направи миглите ви по-гъсти и обемни.

Избягвайте директния контакт с очите, тъй като това може да доведе до дразнене и възпаление.

Както виждате прилагането на тези лесни съвети ще направи миглите ви по-силни.

Включете тези съвети в ежедневния ви режим за разкрасяване и ще се радвате на неустоимо красиви и привлекателни мигли, за които винаги сте мечтали.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Vestey, J. P., Buxton, P. K., & Savin, J. A. (1985). Eyelash curler dermatitis. Contact dermatitis13(4), 274-275.
 • Ramasamy, B., & Armstrong, S. (2010). Penetrating eye injury caused by eyelash curlers—a cause for concern?. Graefe’s archive for clinical and experimental ophthalmology248(3), 301-303.
 • Gandelman, M. (2001). Eyebrow and eyelash reconstruction. Operative techniques in oculoplastic, orbital and reconstructive surgery4(2), 94-99.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.