8 признака на сърдечните заболявания, които не трябва да пренебрегвате

Много от признаците на сърдечните заболявания могат да бъдат свързани с по-леки болести. Но независимо от това трябва да обръщате достатъчно внимание на тези признаци.
8 признака на сърдечните заболявания, които не трябва да пренебрегвате

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли кои са признаците на сърдечните заболявания?

Сърдечните заболявания се превърнаха в основния причинител на смърт по света. Ежедневно броят на пациентите с такава диагноза се увеличава.

Тези заболявания директно засягат функционирането на сърцето и освен това се отразяват върху здравето на артериите, влошават кръвообращението и влияят и на мозъка.

Обикновено се дължат на заседналия начин на живот и неправилното хранене, но освен това появата им зависи и от някои генетични фактори, стреса и вредните ежедневни навици.

Най-тревожният факт е, че през по-голямата част от развитието си те не показват никакви признаци, така че е невъзможно да бъдат открити и лекувани навреме.

Именно затова те водят до много усложнения в организма и след време влошават качеството на живот.

Поради тази причина е изключително важно да обръщате внимание на тези симптоми, когато ги забележите, като не забравяте, че те могат да приличат на други, не толкова сериозни, здравословни проблеми.

В тази статия ще ви опишем 8 често срещани симптома на сърдечните заболявания, за да можете да ги запомните и да реагирате своевременно.

Внимание!

1. Болка в гърдите при сърдечните заболявания
болка в гърдите, като симптом на сърдечните заболявания

Болката в гърдите е един от най-често срещаните симптоми на сърдечните заболявания; въпреки че може да се дължи и на други проблеми като киселинния рефлукс например.

Повечето хора си мислят, че този признак е един от първите, който им показва, че сърцето им не работи правилно. Истината е, че този симптом се проявява, когато болестта вече е значително напреднала.

Въпреки това не трябва да пренебрегвате тази болка, особено ако се появява често и е силна.

2. Болка по цялото тяло

Въпреки че болката и паренето в областта на гърдите е често срещана при сърдечен удар не трябва да пренебрегвате и факта, че това състояние може да засегне и други части на тялото ви.

Често сърдечните проблеми се отразяват и на кръвообращението и кръвното налягане, което може да доведе до неприятни реакции на системите свързани със сърцето.

Обърнете си внимание, ако усещате болка в:

  • Раменете
  • Ръцете
  • Гърба
  • Врата
  • Челюстта
  • Корема

3. Ускорен пулс

Измерването на пулса е един от най-използваните начини за проверка дали всичко със сърцето ви е наред.

Въпреки че е нормално да има редки отклонения, важно е да следите пулса си, ако тези отклонения са чести.

В повечето случаи ускореният пулс е съпроводен с усещане за слабост, виене на свят и общо неразположение.

4. Недостиг на въздух

Внезапният недостиг на въздух, без да сте полагали каквито и да е било физически усилия, може да бъде признак на астма или хронична обструктивна белодробна болест.

Но освен това в някои случаи може да се дължи на сърдечен удар или сърдечна недостатъчност. 

Появата му показва, че кръвта не пренася правилно кислорода и затова не можете да дишате нормално.

5. Потене

Обилното потене, особено в състояние на покой на организма, може да бъде признак на сърдечен проблем или внезапен сърдечен удар.

В последния случай обикновено се започва с обливане със студена пот преди началото на самия сърдечен удар.

6. Бледа кожа

Когато страдате от сърдечни проблеми кръвта не се пренася правилно,  а това от своя страна затруднява и самия пренос на кислород в организма. Затова кожата изглежда бледа и нездрава.

7. Възпаление на ставите

Има много хронични заболявания водещи до възпаление на ставите. Не трябва да пренебрегвате този проблем, защото той може да доведе до други неразположения като високо кръвно налягане.

В тези случаи възпалението се дължи на задържането на течности в тъканите. А това може да засегне кръвообращението и еластичността на артериите .

8. Умора

Този симптом се проявява по-често при жените и може да се появи преди самия сърдечен удар.

Но при хората, при които се проявява той се наблюдава седмици преди самия сърдечен проблем.

Усещането за умора се дължи на затруднения пренос на кислород, тъй като кръвообращението през артериите е компрометирано.

Разбира се този симптом може да бъде свързан с редица други проблеми, тъй като се наблюдава при много болести.

Наблюдавате ли някои от тези симптоми при вас самите? Независимо дали е така трябва да се подлагате на редовни прегледи, за да знаете дали имате проблем, излагащ здравето ви на риск. Живейте здравословно и се опитайте да бъдете активни, за да намалите рисковете застрашаващи живота ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • WHO, W. H. O., WHF, W. H. F., & WSF, W. S. F. (2011). Global atlas on cardiovascular disease prevention and control. World Health Organization. https://doi.org/NLM classification: WG 120
  • Nkomo, V. T., Gardin, J. M., Skelton, T. N., Gottdiener, J. S., Scott, C. G., & Enriquez-Sarano, M. (2006). Burden of valvular heart diseases: a population-based study. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69208-8
  • Association, A. H. S. (2015). Heart Disease and Stroke Statistics. American Heart Association. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000152.
  • Goff DC, Lloyd-Jones DM, Bennett G, Coady S, D’Agostino RB, Gibbons R, et al. 2013 ACC/AHA guideline on the assessment of cardiovascular risk: A report of the American college of cardiology/American heart association task force on practice guidelines. Journal of the American College of Cardiology. 2014.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.