8 ползи за здравето от ягодите

Ягодите са специални: те са диуретични, противовъзпалителни и детоксикиращи. И благодарение на флавоноидите в тях, те спомагат да се преборите с оксидативния стрес и когнитивния спад.
8 ползи за здравето от ягодите

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ягодите – тези малки яркочервени плодове се ползват широко от стотици години във всякакви рецепти.

Това растение, познато в научните среди като Fragaria ananassa, принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae). Въпреки че е внедрено в Европа през 18 век, то идва от Америка.

От гледна точка на хранителните си вещества ягодите се отличават с високото си съдържание на антиоксиданти. Това, заедно с витамините и минералите, ги прави изключително полезни за здравето.

Тъй като имат много малко калории, спомагат за контролирането на глада и стимулират метаболизма, ягодите се препоръчват за здравословно отслабване.

Те допринасят и за регулирането на нивата на кръвната захар и пречат на свободните радикали да причинят увреждания.

Всичко това означава, че не бива да се лишавате от този прекрасен плод, особено ако искате да водите здравословен начин на живот.

По-долу ще ви разкажем за 8 основни ползи от консумирането на ягоди. След това ще започнете да им се наслаждате дори повече от преди!

Разберете повече…

1. Те предотвратяват сърдечно-съдови заболявания

Ягодите предотвратяват сърдечно-съдови заболявания

Ягодите съдържат вид антиоксидант, познат като антоцианин, който се абсорбира в тялото и спомага за подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Това вещество намалява възпаленията, като същевременно понижава нивата на холестерола и триглицеридите.

Спомага и за редуцирането на риска от хипертония, тъй като прави артериите по-еластични и предотвратява запушванията.

Ако ядете ягоди два или три пъти седмично, ще намалите дори и вероятността от инфаркт и удар.

2. Те имат хидратиращи свойства

Поради високото им съдържание на вода, което е около 92%, ягодите са сред най-хидратиращите храни, които може да консумирате.

Те са чудесни за горещите дни, не само защото действат освежаващо, но и защото противодействат на дехидратиращите ефекти от жегите.

Освен това те са страхотен вариант и за спортистите. Есенциалните минерали в този плод стимулират правилния баланс на електролити в тялото.

3. Те подобряват настроението

Ягодите подобряват настроението

Ягодите съдържат вещества като витамин В1, познат като витамина на настроението, който спомага да се справите с раздразнението и тъгата.

Това хранително вещество се усвоява от нервната система и я стимулира да увеличи производството на хормони на щастието.

4. Ягодите подобряват вида на кожата

Поради хранителния им състав и високото съдържание на вода, тези малки плодове са в голяма помощ за поддържането на здрава и красива кожа.

Редовната им консумация насърчава премахването на токсините, ускоряващи стареенето, и същевременно помага при всякакви дисбаланси на рH на кожата.

Може да използвате ягодите и локално, под формата на маски и кремове, за да ексфолирате, изгладите и омекотите кожата си.

5. Помагат при запек

Ягодите съдържат значително количество фибри и помагат при запек

Ягодите съдържат значително количество фибри, които в комбинация с водата допринасят да се подобри ритъмът на червата, за да се подпомогне премахването на отпадъчните вещества.

Съставките на ягодите улесняват придвижването на отпадъците през храносмилателния тракт.

В същото време тези плодове спомагат да се контролират коремните възпаления и други симптоми на лошото храносмилане.

6. Ягодите са натурално противовъзпалително средство

Ягодите и останалите горски плодове са добри средства за намаляване на възпаленията, поради високото им съдържание на витамин С, есенциални минерали и антиоксиданти.

Тези вещества им придават противовъзпалителни, детоксикиращи и диуретични способности, които стимулират премахването на отпадъчните вещества и насърчават правилното функциониране на клетките.

По тази причина този плод е полезен за облекчаването на мускулни и ставни болки, помага дори и при артрит.

7. Те поддържат очите здрави

Ягодите поддържат очите здрави

Ягодите имат високи нива на пигменти като лутеин и зеаксантин, които са два каротеноида, допринасящи за доброто здраве на очите.

Тези антиоксиданти работят заедно с витамин С за създаването на филтър, който предпазва очите от UVA лъчи и токсини от околната среда. По този начин те намаляват риска от катаракта и дегенерация на макулата.

Витамин С поддържа здравето на роговицата и ретината и контролира ефектите от остаряването.

Препоръчваме да прочетете също: 5 признака за проблеми с очите

8. Те поддържат мозъка млад

Флавоноидите в тези малки плодове са отлично средство за оптимизиране на мозъчните функции, тъй като те потискат оксидативния стрес.

Те понижават риска от когнитивен спад при хората в напреднала възраст и може би дори са решението за превенцията на невродегенеративни заболявания.

Ягодите без съмнение са плодове, пълни с хранителни вещества и влияят изключително положително на здравето ви. Най-добрият начин за консумирането им е в суров вид, пресни и добре узрели, за да се насладите на хранителните им качества на 100%.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fernández Solís, T. N., & Fariño Rosero, M. V. (2011). Elaboración de una barra alimenticia rica en macronutrientes para reemplazar la comida chatarra (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Ingeniería Química). http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/2062/1/1063.pdf
  • Gao Q, Qin LQ, Arafa A, Eshak ES, Dong JY. Effects of strawberry intervention on cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2020 Aug 14;124(3):241-246.
  • Gasparrini M, Forbes-Hernandez TY, Afrin S, Reboredo-Rodriguez P, Cianciosi D, Mezzetti B, Quiles JL, Bompadre S, Battino M, Giampieri F. Strawberry-Based Cosmetic Formulations Protect Human Dermal Fibroblasts against UVA-Induced Damage. Nutrients. 2017 Jun 14;9(6):605.
  • Interián-Gómez, L., Aguila-Gutiérrez, S. E., Esquivias-López, K. M., Pulido-De la Cruz, V. A., Silva-Arzola, N. J., & Gonzalez-Becerra, K. (2021). Componentes alimenticios, estado de ánimo y su relación con el sistema inmune en COVID-19. RESPYN Revista Salud Pública y Nutrición, 20(4), 73-86. https://respyn.uanl.mx/index.php/respyn/article/view/620/412
  • DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.