8 храни, които намаляват неприятното подуване на корема
Страдате ли понякога от подуване на корема? Това усещане обикновено се свързва с прекомерното хранене. Това обаче може да се дължи и на натрупването на течности и газ.
В допълнение, може да се дължи на някои проблеми с храносмилането. Те включват гастрит и запек. Ако е така, важно е да познавате храните, които се борят с така неприятното подуване на корема.
Не забравяйте, че нещо толкова лесно като намаляването на храни, които са богати на прости захари и мазнини, ще помогне на здравето ви. Именно тези храни могат да причинят образуването на газ. Също така това ще помогне да отслабнете и да подобрите храносмилането си едновременно.
Ако искате да сте здрави, да отслабнете и да се борите с подуването, тук ще видите кои са подходящите храни:
1. Лен
Храни, които съдържат простагландини, са най-добрият начин да се отървете от подуването.
Ленът, наричан още ленено семе, е храна, богата на здравословни мазнини. Те помагат на тялото да регулира възпалението благодарение на омега-3 мастните киселини, които те съдържат.
- За консумацията им най-доброто нещо, което трябва да направите, е да ги накиснете във вода няколко часа.
- След това, когато са готови, ги добавете към кисело мляко, смути или салата.
2. Боровинките действат благоприятно при подуване на корема.
Боровинките са друга храна, която може да облекчи задържането на течности и подуване на корема.
Това е така, защото са богати на флавоноиди. Също така, те имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които помагат да се контролират свободните радикали.
Тези вкусни плодове могат да регулират подуването.
3. Череши
Въпреки че не изглежда така, черешите могат да станат един от вашите най-големи помощници.
Този вкусен плод помага за намаляване на подуването. Това е така, защото е една от храните с най-много противовъзпалителни свойства.
В допълнение, черешите са пълни с антиоксиданти. Поради това те без съмнение са един от най-богатите плодове, които можете да включите в ежедневната диета.
4. Къри
То е често срещано в света на подправките. Кърито съдържа куркума и поради това спомага за намаляване задържането на течности и възпалението.
Куркумата е супер храна, която помага за предотвратяване на много заболявания, включително рак. Заменете солта и черния пипер с тази подправка. Това е много по-здравословно!
5. Зелен чай
Зеленият чай има диуретични свойства. Той е богат и на антиоксиданти.
Ако сте подути, по-добре е да изпиете чаша зелен чай, отколкото черен чай или други напитки като кафе.
6. Банани
Яжте чест банани, ако страдате от подуване на корема, причинено от задържане на течности. Калият, съдържащ се в тях може да бъде от голяма помощ.
Ако ядете нещо солено през нощта, добре е да ядете банан за закуска. Както знаете, солта кара тялото ви да задържа течности. Така че избягвайте да използвате допълнително сол с храните и яжте банани, за да помогнете за борбата със задържането.
7. Авокадо
Авокадото е една от храните, която се препоръчва, ако искате да намалите подуването, защото съдържа много здравословни мазнини.
Други храни, които помагат по същия начин са зехтин, бадеми и шам фъстък (без сол).
8. Мляко, което не съдържа лактоза
Млякото е една от другите храни, които могат да доведат до подуване. Това е така, защото съдържа лактоза.
За това няма нищо по-добро от това да започнете да намалявате лактозата и да добавите разградена лактоза (например кисело мляко) към ежедневната диета. След това можете да добавите мляко в малки количества.
Не забравяйте да се храните бавно
Нещо толкова лесно като бавното хранене определено може да помогне. Дъвчете добре храната и дръжте устата си затворена. Това предотвратява навлизането на въздух в храна и причинява лошо храносмилане.
Не забравяйте да дадете на храната необходимото време. Не бързайте!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Aguilera M, Reza M, Chew R, et al. (2011). Propiedades funcionales de las antocianinas. Revista Biotecnia. 13. 16-22. Disponible en: https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/81
- Castro M. (2002). Ácidos grasos omega 3: beneficios y fuentes. Interciencia, 27(3), 128-136. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/339/33906605.pdf
- Chandrika U, Jansz E, Wickramasinghe S, et al. (2003). Carotenoids in yellow- and red-fleshed papaya (Carica papaya L). J. Sci. Food Agric., 83: 1279-1282. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/229493669_Carotenoids_in_yellow-_and_red-fleshed_papaya_Carica_papaya_L
- Cosavalente K, Ganoza S, Ganoza M. (2016). Antocianinas totales y capacidad antioxidante in vitro de extractos de diferente grado etanólico del fruto de Vacciniumcorymbosum “Arándano”. UCV-Scientia, 8(1), 44–48. Disponible en: https://doi.org/10.18050/RevUcv-Scientia.v8n1a5
- Domínguez D. (2010). Nutrición y ejercicio. Endocrinología y Nutrición. Disponible en: https://www.portalesmedicos.com/publicaciones/articles/2019/1/Nutricion-y-ejercicio.html
- Meza E, Núñez B, Maldonado O. (2018). Evaluación de la composición nutricional de alimentos procesados y ultraprocesados de acuerdo al perfil de alimentos de la Organización Panamericana de la Salud, con énfasis en nutrientes críticos. Memorias del Instituto de Investigaciones de Ciencias de la Salud; Vol. 16(1). Disponible en: http://archivo.bc.una.py/index.php/RIIC/article/view/1332
- Meza L, Dicovskiy L. (2020). Uso potencial de la manzanilla matricaria chamomilla l. y experiencias en Nicaragua. Revista Ciencia Y Tecnología El Higo, 10(1), 1–8. Disponible en: https://doi.org/10.5377/elhigo.v10i1.9927
- Moreira V, López A. (2006). Intolerancia a la lactosa. Revista Española de Enfermedades Digestivas. (Madrid); Vol. 98. N.° 2, pp. 143. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082006000200009
- Nih.gov. (Nov 2022). Ácidos grasos omega-3. Disponible en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-DatosEnEspanol/
- Paradis M, Couture P, Gigleux I, et al. (2015). Impact of systemic enzyme supplementation on low-grade inflammation in humans. Pharma Nutrition, 3(3), 83-88. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213434415000195
- Vázquez L, López P, López A, et al. (2017). Efectos del té verde y su contenido de galato de epigalocatequina (EGCG) sobre el peso corporal y la masa grasa en humanos. Una revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 34(3), 731-737 Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112017000300731&script=sci_arttext&tlng=pt